Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Bilden som lurade hela världen: ”Är megafejk”

Benficasupportern Alvaro Oliveira blev under torsdagen världskänd då han åkte till fel Frankfurt för Europa Leaguematchen mellan Eintracht Frankfurt och Benfica. 

Men, allt var ett påhitt.

Alvaro Oliveira heter egentligen Marcelo Rodrigues och är en skådespelare från Berlin. 

- Det var väldigt kul, säger han till Watson.de. 

Det var en av torsdagens mest delade bilder på sociala medier. 

Benficasupportern Alvaro Oliveira la upp en Instagrambild där han stod rödklädd framför en vägskylt med texten ”Frankfurt (O)”. I texten till bilden skrev han om Europa Leaguematchen mellan Eintracht Frankfurt och Benfica. 

https://www.instagram.com/p/BwZZxRfpCBS/

Problemet? Fel Frankfurt. 

Det finns två Frankfurt i Tyskland, dels Frankfurt am Main där Eintracht kommer i från och så Frankfurt an der Oder, en småstad utanför Berlin. Oliveira befann sig på bilden i den sistnämnda. 

Bilden som lurade hela världen: ”megafejk”

Så till nästa problem. Den bilden lurade hela världen. 

Flera stora medier runtom i världen, engelska BBC, australiska News.com och tyska Sport1 - för att nämna några - berättade historien om Oliveira som rest i 28 timmar för att se sitt älskade Benfica, men av misstag rest till fel Frankfurt. 

Det visar sig dock vara ett påhitt. Tyska tag24 kallar det för ”megafejk” och rapporterar att Oliveira egentligen är en tysk skådis vid namn Marcelo Rodrigues, boendes i Berlin. 

https://www.instagram.com/p/BwSAAWXlEd_/

Lögnen var en del av en reklamkampanj

Så varför ljög Rodrigues? Han anställdes av magasinet 11freunde att göra det här för att marknadsföra deras kommande nummer. 

Han och 11freunde skapade den påhittade personligheten Alvaro Oliveira och dennes Instagramkonto när Frankfurt lottades mot Benfica i EL. Han följdes under onsdagen av ett filmteam till Frankfurt an der Oder. Filmen kommer att släppas vid ett senare tillfälle. 

- Vi bara improviserade, det var väldigt kul. Det är otroligt att en historia om en man som åker vilse kan sprida sig över hela världen, säger Rodrigues till Watson.de. 

 

LÄS MER: Fotbolls-VM 2019: Sveriges matcher och tv-tider