Uppgifter: De sparkas ut från årets turnering

Manchester Citys Kevin de Bruyne.
Foto: BERND THISSEN/BPI/SHUTTERSTOCK / BERND THISSEN/BPI/SHUTTERSTOCK SHUTTERSTOCK
Sergio Ramos, Real Madrid.
Foto: JUAN MEDINA / BILDBYRÅN
Thiago Silva.
Foto: IAN WALTON / REUTERS BILDBYRÅN

De tolv lagen i den nya ”Superligan” i fotboll går vidare med sina planer, trots hot om att stängas ute från all annan nationell och internationell fotboll. I potten ligger många miljarder kronor. 

Uefa tar nu i med hårdhandskarna.

Uefas president Alexander Ceferin bekräftar för journalisten Fabrizio Romano att spelare som tillhör klubbar som deltar i ligan kommer att portas från spel i VM och EM.  

Och enligt Danska DR vill Uefa nu kasta ut de klubbar som deltar i Super League från årets upplaga av Champions League. 

– Jag förväntar mig att det sker på fredag, säger Jesper Möller, ordförande för det danska fotbollsförbundet till radiokanalen. 

”Tolv av Europas ledande fotbollsklubbar har i dag gått samman för att meddela att de har kommit överens om att bilda en ny turnering, med matcher mitt i veckan, Superligan, som ska styras av grundarklubbarna”, skriver de i ett gemensamt uttalande som publicerades på de flesta av klubbarnas hemsidor sent på söndagskvällen.

Därmed bekräftade de tolv lagen – italienska trion Milan, Inter och Juventus, spanska Barcelona, Atlético Madrid och Real Madrid samt från England Arsenal, Chelsea, Liverpool, Manchester City, Manchester United och Tottenham – uppgifterna som florerat under söndagen.

”Genom att samla de bästa klubbarna i världen för att spela mot varandra under en hel säsong kommer superligan öppna för ett nytt kapital för europeisk fotboll. Det säkerställer konkurrens och faciliteter”, säger superligans vicepresident Joel Glazer, tillika Manchester United-delägaren, i ett pressmeddelande. 

Klubbarna i nya superligan

AC Milan

Arsenal FC

Atlético Madrid

Chelsea FC

FC Barcelona

Inter

Juventus 

Liverpool FC

Manchester City

Manchester United

Real Madrid 

Tottenham Hotspurs 

Spelarna kan portas från VM

Men priset kan bli högt. 

När nyheten om planerna för superligan på söndagen började sippra ut i olika medier fördömdes de närmast unisont av europeiska fotbollsförbundet Uefa, nationella förbund och supportergrupper.

Uefa tar nu i med hårdhandskarna.

Spelare i ”Superligan” stoppas från landslagsspel och därmed VM och EM turneringar, det bekräftar Uefas president Alexander Ceferin för journalisten Fabrizio Romano

Och det stannar inte där. 

Danska DR skriver att Uefa går så långt att de utesluter de lag som planerar att delta i Super League från Champions League-spel redan i år. Det innebär att Real Madrid, Chelsea och Manchester City stoppas från att spela sina semifinaler. 

– Klubbarna kommer att uteslutas. Jag förväntar mig att det sker på fredag och sedan får vi se hur vi kan avsluta Champions League, säger ordföranden för det danska fotbollsförbundet Jesper Möller, som sitter i Uefas exekutiva kommitté till radiokanalen. 

Uefa tackar även de klubbar som har sagt nej till att delta i den nya ligan. 

Manchester United-ikonen Gary Neville är inte nådig i sin kritik mot det nya projektet – som skakar om en hel fotbollsvärld. 

”Skamligt”

– Det är skamligt. Ärligt talat, vi måste ta tillbaka makten från toppklubbarna i det här landet och det inkluderar min klubb. Jag är äcklad av det här, säger han till Sky Sports.

United manager Ole-Gunnar Solskjaer var fåordig när han fick frågor om den nya ligan efter lagets seger mot Burnley med 3–1. 

- Jag kan inte säga så mycket. Jag har fokuserat på matchen i dag. Jag måste sätta mig ner och se vad det här är. Klubben kommer förmodligen att kommentera det senare, säger han till Sky Sports. 

Den tidigare United-spelaren Ander Herrera, nu spelandes i Paris Saint-Germain, är kritisk till det nya ligaformatet. 

– Jag älskar fotboll och kan inte vara tyst om detta. Jag tror på en förbättrad Champions League, men inte på att rika människor förstör det folket har skapat, vilket är den vackraste sporten på planeten, skriver Herrera på Twitter. 

Miljarder till klubbarna

Klubbarna skriver att den nya ligan kommer att generera mer pengar och större ekonomisk tillväxt för europeisk fotboll än vad dagens klubbturneringar gör. Och själva kommer de förstås inte gå lottlösa. De första deltagande klubbarna ska få 3,5 miljarder kronor vardera som startpeng.

”Vi vill hjälpa fotbollen på varje nivå och lyfta den till sin rättmätiga plats i världen. Fotbollen är den enda globala sporten, med mer än fyra miljarder fans och vårt ansvar som storklubbar är att möta deras efterfrågan”, skriver Real Madrids ordförande Florentino Pérez i pressmeddelandet. Han kommer själv att bli ordförande för ligan.

Start redan i höst?

Superligan ska under premiärsäsongen ha 20 lag och ska spelas ”så snart som möjligt”. Det skulle i teorin kunna handla om en start redan i höst, men mer troligt tidigast i augusti 2022, om ligan alls blir av.

Dessutom vill klubbarna starta en damturnering, så fort det är praktiskt möjligt efter att herrarnas liga inletts.


◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.