Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Beskedet: Kommer inte straffa klubbar

Fifas president Gianni Infantino.
Foto: LEGNAN KOULA / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
Supportrar till Manchester United bröt sig in på sin arena för att protestera mot klubbens ägarfamilj.
Foto: BARRINGTON COOMBS / STELLA PICTURES / PA

Klubbarna som ville starta en egen superliga ska inte straffas.

Fifa-presidenten Gianni Infantino motsätter sig sanktioner i en intervju med L'Équipe.

– Det skulle också kunna innebära att man straffar spelarna, tränarna och fansen till klubbarna, säger Infantino.

Den europeiska superligan havererade när de engelska klubbarna kastade in handduken efter massiva protester från supportrar.

Därefter har det talats om att klubbarna som valde att gå med i superligan ska straffas trots att flera av dem tänkte om i frågan direkt.

– De kan straffas med miljardböter. Och jag hoppas det händer, sa exempelvis den tidigare Manchester United-spelaren Gary Neville till Sky Sports.

Även Karl-Erik Nilsson, ordförande i Svenska fotbollförbundet och förste vicepresident i Uefas exekutivkommitté, pratade om straff i en intervju med Fotbollskanalen.

– Det är klart att det blir någon konsekvens. Oavsett om det blir en formell eller informell konsekvens så har det här ju skadat tilliten och förtroendet på ett markant sätt, sa Karl-Erik Nilsson.

Inget straff för klubbarna i superligan

Något straff blir det dock inte tal om, enligt Fifas president Gianni Infantino.

– Vi måste undvika att prata om krig när det kommer till fotboll. Särskilt i en sådan här tid när världen kämpar mot en pandemi som saknar motstycke, säger Infantino till L'Équipe.

Han säger att det är Fifas och Uefas ansvar att ta bra beslut.

– Även i svåra situationer är jag för dialog och inte för konflikt. En ledares ansvar är att fråga sig själv varför allt detta har uppstått, utgå ifrån den frågan och bygga upp en framtid genom att prata med och lyssna på alla. Särskilt fansen som är hjärtat i fotbollen.

Infantino gillar inte heller konsekvenserna som eventuella straff skulle få.

– Man måste förstå vilka åtgärder man pratar om. Jag har hört att klubbar måste straffas men det skulle också kunna innebära att man straffar spelarna, tränarna och fansen till klubbarna. De har inget att göra med Super League-projektet, säger han till L'Équipe.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.