Beckhams mardröm som ny klubbägare

David Beckham har fått en tuff start som ägare av Inter Miami.
Foto: JACKSON LEE / SPLASHNEWS.COM / STELLA PICTURES / SPLASH NEWS
Värvningen av Blaise Matuidi har lett till höga böter.
Foto: USA TODAY NETWORK / SAM NAVARRO-USA TODAY SPORTS/SIP SIPA USA
Gonzalo Higuaín har inte dundrat in mål sedan han kom från Juventus.
Foto: USA TODAY NETWORK / JASEN VINLOVE-USA TODAY SPORTS/S SIPA USA

En första säsong utan publik, sparkad tränare och en ny tung inledning på säsong nummer två.

Dessutom har Inter Miami straffats med MLS högsta böter någonsin och klubbens sportchef har blivit avstängd.

David Beckhams första år som ägare av Inter Miami är snarare en mardröm än en framgångssaga.

– Det är organiserat kaos men vi kommer vara redo.

Orden kom från Inter Miamis sportchef Paul McDonough inför klubbens entré i MLS säsongen 2020.

Inter Miami – med höga ambitioner – grundades i januari 2018 och nu var det äntligen dags att ta ligan med storm.

Men starten har inte blivit som David Beckham och hans klubb tänkt sig.

Värvade in Higuaín och Matuidi

När David Beckham la skorna på hyllan 2013 stod det redan klart att han skulle fortsätta som ägare i MLS. När han skrev på sitt kontrakt med LA Galaxy fick han en klausul i kontraktet som gav honom rätt att starta en ny MLS-klubb.

Klubben hade först varken namn eller arena men till sist tog man sig namnet Club Internacional de Fútbol Miami – Inter Miami FC – hösten 2018. 

Innan Inter Miami ska flytta in på sin nya arena Miami Freedom Park 2022 blev den renoverade Lockhart Stadium i Fort Lauderdale klubbens hemmaplan och den första coronasäsongen blev tuff. Laget är det enda någonsin i ligans historia som förlorat sina fem första matcher och det fick David Beckham att öppna plånboken efter sommaren. 

Blaise Matuidi hämtades in från Juventus i augusti 2020 och inte långt senare följde skyttekungen Gonzalo Higuaín efter honom.

Phil Neville ny tränare

Säsongen blev till sist antiklimax inför de tomma läktarna trots värvningarna. Tiondeplatsen i ligan var långt ifrån David Beckhams höga ambitioner för laget.

Tränaren Diego Alonso ersattes av Beckhams gamle lagkamrat Phil Neville i januari i år. Tog Beckham bara in en gammal polare för att vara snäll? Inte enligt honom själv.

– Jag har känt honom sedan han var 15-16 år gammal, sedan han var barn. Jag vet hur han var som spelare, jag vet hur han är som människa, jag vet hur hans arbetsmoral är, sa Beckham i samband med anställningen av Neville.

– Självklart kommer folk alltid gå runt och säga ”åh, det är för att han är din vän”. Det har inget att göra med att han är min vän.

Trots lovorden från David Beckham har inte Phil Neville fått någon flygande start på MLS-säsongen som tränare för Inter Miami.  

Högsta böterna i ligans historia

David Beckham har varit på plats i Miami sedan i vintras men när han går och tittar på sitt lag får han se ett lag som ligger på elfte plats av de 14 lagen i den östra konferensen. 

Inter Miami har bara vunnit två av sina inledande åtta matcher och när supportrarna äntligen har fått se sitt nya lag har det blivit ett antiklimax för dem.

I söndags tillät de lättade coronarestriktionerna äntligen 16 000 personer på arenan, vilket nästan innebar fullsatt. Då förlorade Inter Miami med 3-0 hemma mot bottenkollegan DC United och de prestigefulla nyförvärven har snarare inneburit problem än succé på planen.

Gonzalo Higuaín har gjort fem mål sedan han kom till klubben och värvningen av Blaise Matuidi har lett till ligans högsta bötessumma hittills – på 16 miljoner kronor. Han blev nämligen klubbens fjärde spelare som fick en lön över MLS lönetak och ligans regler säger att klubbarna bara får ha tre stycken ”designated players”.

Som om det inte vore nog med klubbens böter stängs sportchefen Paul McDonough av till slutet av säsongen 2022 och får böta över två miljoner kronor. Jorge Mas, som äger klubben tillsammans med David Beckham, tvingas också betala nästan lika höga böter som sportchefen eftersom det ansågs vara hans jobb att se till att klubben höll sina spelare under lönetaket.

David Beckham hade en lång, framgångsrik karriär och tog sig till klubbar som Manchester United och Real Madrid. Men det kan vara så att han har sin tuffaste utmaning framför sig. 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.