Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Basen avgår – anklagas för sexuella trakasserier

Foto: BJÖRN LINDGREN / © BILDBYRÅN
Foto: LENNART MÅNSSON / © BILDBYRÅN
Karin Thorbjörn, har anklagat Karlsson för att ha gjort närmanden. Foto: Facebook.

Bo Karlsson, en av Sveriges mest meriterade domare, har begärt att få lämna sitt uppdrag.

En annan domare, Karin Thorbjörn, har anklagat Karlsson för att ha gjort närmanden.

– Det var chockartat, säger Thorbjörn till Fotbollskanalen. 

Bo Karlsson hör med Anders Frisk och Jonas Eriksson till Sveriges mest meriterade fotbollsdomare genom tiderna. Han dömde bland annat under fotbolls-VM 1994 och i 1991 års final i Cupvinnarcupen mellan Manchester United och FC Barcelona.

Karlsson har efter domarkarriären fortsatt jobba inom fotbollen och har suttit på posten som ordförande i Svenska fotbollförbundets domarkommitté och är också Uefa-ledamot.

Bo Karlsson lämnar

Men nu har Karlsson begärt att få lämna sitt uppdrag.

– De uppgifter som framkommit gör det omöjligt för mig att fortsätta mitt uppdrag som Domarkommitténs ordförande. Jag har därför meddelat Svenska fotbollförbundets ordförande Karl-Erik Nilsson att jag lämnar mitt uppdrag med omedelbar verkan. Mitt uppdrag bygger på förtroende, det förtroendet är i och med dess anklagelser - även om det är 21 år gammalt - så pass skadat att den bästa lösningen för svensk fotboll är att jag träder tillbaka. Jag har inget minne av händelsen och kan därför inte kommentera den, säger Bosse Karlsson till Fotbollskanalen.

"Det var chockartat"

Anledningen är att Karin Thorbjörn, före detta elitfotbollsspelare och elitdomare, anklagat Karlsson för att ha gjort närmanden under en upptaktsträff inför herrallsvenskan.

"Jag fick skamliga förslag, alldeles för långa och många kramar, klappar på stjärten och ett flåsande", skriver Thorbjörn på Facebook. 

https://www.facebook.com/karin.t.frid/posts/10154911401382536?pnref=story

– Den kvällen blev det jättejobbigt. Han sa att han var kär i mig, att han ville ha mig och den typen av kommentarer, säger Thorbjörn till Fotbollskanalen. 

– Det var chockartat. Det var inte på det sättet det hade sett ut innan utan jag hade känt mig uppskattad utifrån att jag var duktig. Nu blev det helt plötsligt att jag kommer ihåg att allt vändes upp och ner. Plötsligt visste jag inte vad som stod för vad, om det var så att han faktiskt tyckte att jag var en bra domare eller om det bara var smicker. Som 20-åring tyckte jag att det var väldigt jobbigt. Jag visste inte hur jag skulle avvisa en person i den ställningen utan att på något sätt förolämpa vederbörande. 

"Fick uppgifterna på Facebook"

Karl-Erik Nilsson, ordförande för det svenska fotbollsförbundet:

– I onsdags den 29 november uppmärksammades vi på det här och vi fick reda på uppgifterna på en kvinnas Facebooksida. Vi tog direkt kontakt med henne och pratade med henne och sedan även med Bosse i fredags. Vi har sedan utrett händelsen vidare via våra jurister och i går fattade Bosse sitt beslut att lämna sitt uppdrag. Han tycker de här uppgifterna skadar förtroendet för honom och att han inte kan sitta kvar. Vi respekterar så klart Bosses beslut och tycker att det är bäst för alla inblandade, för honom själv och för fotbollen.

- Han bedömer att han inte kan sitta kvar på grund av den här händelsen som hände för 21 år sedan.

Har han erkänt det som han påstås ha gjort?

- Bosse själv får kommentera det . Men som jag har uppfattade så har han inte samma bild av det som beskrivas.

Hur ser ni på det som hänt?

- Vi konstaterar att den upplevelse som kvinna har och som hon beskriver är otrevlig och vi har utrett det och Bosse är medveten om att han inte kan sitta kvar då hans uppdrag att leda domarna bygger mycket på förtroende.

Hur ser ni på att ett sånt här ärende dyker upp hos fotbollförbundet?

- Vi är en stor folkrörelse och vi är precis som många andra arbetsplatser inte förskonade av sådana här händelser. Vi kan inte göra något åt historien men jag hoppas att vi inför framtiden kan reda ut de här frågorna med en gång och att inte ska behöva ligga i 21 år innan vi får ta tag i dem.

SportExpressen har sökt Bo Karlsson, som inte önskar kommentera saken vidare. 

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!