Backman: "Tömde min rygg på blod..."

Publicerad

DALIAN. Niklas Backman är den stora stjärnan i Dalian Aerbin.

Men just nu är han skadad.

När SPORT-Expressen hälsar på honom i nordöstra Kina så visar han upp stora märken över ryggen – efter en "skitäcklig" läkarbehandling.

– Läkaren tömde min rygg på blod, säger Backman.

Här berättar 25-åringen även om livet i Dalian, känslorna för AIK och planen för framtiden.

Dalian, med drygt sex miljoner invånare, är känt som staden dit kineserna åker på solsemester. Men också som staden som lockar till sig svenska fotbollsspelare.

Under 90-talet var totalt nio stycken här: Pelle Blohm, Jens Fjellström, Patrik Svensson, Krister Lundgren, Magnus Sköldmark, Stefan Lindqvist, Niclas Nylén, Hans Eklund och Peter Hallström. Under samma period vann Dalian ligan fyra gånger om – och därför är entusiasmen stor när nu ännu en svensk stjärna har kommit till stan.

25-årige Niklas Backman, med elva a-landskamper på meritlistan, värvades från AIK inför den här säsongen och redan efter 19 matcher i den ljusblåa tröjan är han en hjälte bland fansen.

– Vi har tre utländska spelare i laget just nu, men Backman är den största stjärnan. Utan tvekan, säger Robbie Liu som sitter i Dalians sportsliga ledning.

– Vi är så nöjda med honom så att vi planerar att komma till Sverige igen, för att hitta nya svenskar spelare.

 

Niklas Backman själv är på ett strålande humör när SPORT-Expressen möter upp honom utanför hans bostad, i stadsdelen Jinzhou.

– De gillar svenskar här, säger han och skrattar.

– De brukar faktiskt prata mycket om Pelle Blohm och Jens Fjellström. De tycker att svenskar är så proffsiga, att vi gör vår grej och inte är så omständiga.

Han tar med oss upp till lägenheten där vi träffar flickvännen Malin Lundström, som väntar parets första barn. Nedkomst är beräknad till december.

Backman häller upp en kopp kaffe och lutar sig tillbaka vid köksbordet.

– Jag läste att många av de svenska spelarna som är här i Kina nu vantrivs. Men så känner inte jag. Vi trivs ganska bra här, säger han.

– Vi har hittat en del folk att umgås med. Brassen i laget, Bruno, bor här i dörren bredvid tillsammans med tjej och barn. Och vi har hittat några andra svenskar här också. Vi ska faktiskt på kräftskiva på fredag!

Backman tar en klunk kaffe och fortsätter:

– I början var det ganska svårt med språket. Men man ville så mycket också. Det här är inte Sverige – man får ha den inställningen.

Malin bryter in och berättar att pojkvännen brukar prata svenska på planen. Hon har bland annat hört honom gasta: "Kom igen nu gubbar, nu kör vi!"

Backman flinar.

– Det viktigaste är att man säger någonting bara...

 

Men det måste ha hänt en del sjuka saker under tiden här?

– Det händer saker hela tiden!

– Det sjukaste var ju när vår andretränare bytte lag precis inför match – till motståndarna. Han åkte med oss i bussen och var med på genomgången, sen coachade han helt plötsligt det andra laget. Skitskumt.

Malin berättar också att pojkvännen fick en del specialbehandling under den första tiden i klubben.

Backman blir generad.

– Ja, de andra i laget skulle springa x antal varv runt planen, men jag behövde tydligen inte det. Tränaren tyckte att jag kunde stretcha lite i stället. Några killar skulle till och med hjälpa mig att stretcha... Men det där gick över rätt fort, de märkte nog att jag är en sån som gillar att träna.

Maten i Kina är en annan sak som har lett till märkliga situationer.

– Det är inte direkt friterad kyckling och sötsur sås. Oftast har man ingen aning om vad man äter. Det är bara grytor, säger Backman och börjar skratta.

– En gång fick vi nån jävla soppa. Det var en sköldpadda! Den flöt runt där och så var det vatten runt omkring, som om sköldpaddan var nån jävla buljong...

– Och en dag när vi gick här ute på gatan så såg vi ett lamm. Malin bara: "Vilket sött lamm!" Då ser man en kines hoppa på den med en kniv och börja slakta den mitt på gatan! Fy fan.

 

Dalian Aerbin har gått tungt i ligan den här säsongen och ligger på tolfte plats – femte sist. Men Niklas Backman är nöjd med sin egen prestation så här långt.

Han spelade varje minut i varje match – fram tills i går.

När stjärnspäckade Guangzhou Evergrande, med Alberto Gilardino och Alessandro Diamanti i laget och Marcelo Lippi på tränarbänken, kom på besök så satt Backman på läktaren.

Ryggen spökar för svensken.

– Jag har känt av det under de sista matcherna och vi kom fram till att jag skulle vila en match nu.

Han berättar att klubbens läkare gav honom en minst sagt udda behandling dagen innan matchen mot Evergrande.

– Helt sjukt, de tömde min rygg på blod! Jag vettefan vad det var...

Han drar upp tröjan och visar ryggen, som är fylld av stora blåa märken.

– Syns de fortfarande?

– Alltså, han skulle tömma ryggen på "dåligt blod". Han frågade faktiskt innan och då sa jag att jag inte ville, för det var en annan som gjorde det före och det såg skitäckligt ut. De tömde hans fot och det blev en hel kopp full med blod. Jag vägrade! Men sen sa han att vi måste prova det eftersom jag har haft ont ett tag.

– Det var bara att bita ihop...

Det där låter väldigt ...kinesiskt?

– Ja, men samtidigt vet man inte vad som är bäst. Man kan inte säga att behandlingarna i Sverige är bättre. Man har ju ingen aning.

 

Backman har ett år kvar på kontraktet med Dalian Aerbin – och han planen klar för framtiden.

– Jag är inställd på att stanna. Jag kommer inte att bo här när jag lägger av med fotbollen, så bra trivs jag inte, men det funkar bra. Jag tänker stanna kvar nästa år, sen får vi se vad som händer efter det.

– Förhoppningsvis kan vi få in några nya spelare så att det går lite bättre för oss.

Om du får handplocka vem du vill från allsvenskan – behöver inte vara realistiskt – vem tar du då till Dalian?

Celso Borges. Han är ren klass! Egentligen kanske inte vi behöver en central mittfältare, men jag tycker han är så jävla bra. Det har jag tyckt sen han kom till AIK.

Backman funderar lite.

– ...eller så tar man nån bra kompis. Martin Lorentzson! Han var min roomie i AIK. Perfekt!

Så fort vi börjar prata om AIK så får Niklas Backman något speciellt i blicken.

Han berättar att han brukar sitta uppe på nätterna och försöka se matcherna med sitt gamla lag. De gånger han inte orkar hålla sig vaken så kollar han igenom höjdpunkterna under frukosten.

– Alltså, jag har det bra här i Dalian och våra fans är riktigt bra. Men det var speciellt med AIK... Framför allt inför matcherna, när man kände hur hela Solna bara andades match. Det bara pumpar!

– Det är klart att man kan sakna den känslan.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Vill du ha fler sportnyheter direkt i ditt dagliga flöde? Följ SportExpressen på Facebook, Twitter och Instagram.

Expressen
Till Expressens startsida

Mest läst i dag