Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Avslöjar sanningen – tio år efter omtalade bilden

Jose Mourinho hjälper de äldre under coronakrisen. Här fångades han på bild när han plockar ihop påsar med förnödenheter.
Foto: - / © BILDBYRÅN
Foto: MAGNUS LILJEGREN / STELLA PICTURES

Tio år efter Inters klassiska Champions League-seger berättar José Mourinho om Zlatans flytt, känslorna och vad han faktiskt viskade till Zlatan och Pep Guardiola. 

– I ögonvrån såg jag Barcelonabänken fira som om de redan hade vunnit, säger Mourinho i en intervju med Gazzetta dello Sport. 

Inför tioårsdagen för Inters mäktiga Champions League-seger 2010 har José Mourinho, dåvarande Intertränaren, gett en intervju i Gazzetta dello Sport om känslorna kring att slå ut FC Barcelona i semifinalen. 

En klassisk semifinalserie som avgjordes på Camp Nou, och som gav upphov till en än mer klassisk bild, tagen drygt nio månader efter att Zlatan Ibrahimovic flyttat från den italienska mästarklubben till FC Barcelona för att öka sina chanser att vinna Champions League. 

– Han (Zlatan) gick in i omklädningsrummet och sa: ”Jag lämnar, jag måste vinna Champions League”. Min italienske assistent var förkrossad: ”Utan honom är det omöjligt att vinna”. Och lagkamraterna ville inte tappa honom. Jag var också orolig, men jag kom ut och sa: ”Du kanske lämnar, men vi vinner ändå”. Så jag sa: ”Om han vill gå till Barcelona, låt oss gå för Eto'o, han och Milito kan rent taktiskt ge oss någonting annat till laget”, berättar Mourinho.

Mourinhos psykning: ”Håll inte partyt förrän matchen är slut”

Efter att Inter överraskat och vunnit med 3–1 hemma på San Siro i den första matchen pekade mycket på att det skulle bli en anstormning av det Pep Guaridola-ledda Barcelona-laget som av många ansågs vara det bästa laget i modern tid. 

Efter att ha lyckats hålla Barcelona på stången i drygt 30 minuter fick Thiago Motta syna hans andra gula kort, efter en tackling på Sergio Busquets. Då passade Guardiola på att kalla till sig Zlatan för att ge taktiska direktiv, varpå Mourinho såg sin chans att viska något till dem båda. 

– När Busquets föll ihop så var jag diagonalt mellan vår bänk, deras och platsen där Thiago Motta blev utvisad. I ögonvrån såg jag Barcelonabänken fira som om de redan hade vunnit. Guardiola kallade på Ibra för att prata taktik, taktik i tio-mot-elva-spel.. jag sa till honom: ”Håll inte partyt förrän matchen är slut”, berättar Mourinho. 

Foto: - / © BILDBYRÅN

”Den mest fantastiska förlusten i min karriär”

Trots att Inter var en man mindre i över 60 minuter mot Barcelona på bortaplan så föll de aldrig igenom. 1–0-målet kom för sent, Pique höll sig framme i den 84:e matchminuten, men det lyckades inte ändra matchutgången. Inter höll i från och vann till sist dubbelmötet med 3–2. Mourinho berättar om sina känslor: 

– På planen måste du hitta lösningar. Det här var den mest fantastiska förlusten i min karriär. Vi förlorade inte med 1–0, vi vann med 3–2 under episka förutsättningar, säger han. 

I finalen mot Bayern München ett par veckor senare vann Inter komfortabelt med 2–0 efter att Diego Milito gjort bägge målen. 

Ett par månader senare stod José Mourinho på Real Madrids tränarbänk, och de klassiska hatmötena mellan honom och Barcelonatränaren Pep Guardiola tog sin början.

 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.