Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Åtta personer åtalas för Maradonas död

Diego Maradona i Napolis tröja.
Foto: Meazza Sambucetti/AP/Shutterstock / AP
Maradona under sin tid som tränare.
Foto: Gustavo Garello / TT NYHETSBYRÅN

De argentinska rättsmyndigheterna ställer åtta personer inför rätta för Diego Maradonas död.

Detta efter påstådda misslyckanden i samband med vården av honom, uppger flera argentinska medier.

Alla åtta arbetade i olika roller i läkarteamet runt den tidigare fotbollsstjärnan.

Den medicinska personalen ska ställas inför rätta för ”mord med sannolikt illvilja” i samband med den argentinska fotbollslegendens död i november 2020.

Inget datum är fastställt för rättegången, skriver nyhetsbyrån AFP.

Åklagaren förklarar att det beror på ”underlåtenhet” av vårdgivare, som överlämnade honom ”till sitt öde” under sjukhusvistelsen i hemmet.

De åtta personer som utreds inkluderar en neurokirurg, en psykiater, en psykolog samt andra läkare och sjuksköterskor som samordnat hans vård.

”En situation av hjälplöshet”

Åklagaren hävdar vidare att misskötseln från det medicinska teamet försatte fotbollslegendaren i ”en situation av hjälplöshet”. 

De åtalade riskerar att dömas från åtta till 25 års fängelse. Åklagaren hävdar att de var ”huvudpersonerna i en aldrig tidigare skådad, totalt bristfällig och hänsynslös sjukhusinläggning i hemmet”. 

På det har rubriceringen enligt argentinska medier höjts från dråp till just mord med eventuella uppsåt. Bland annat sedan en av personerna inte ska ha försökt sätta stopp för det som inträffade.

Maradona räknas som en av de största fotbollsspelarna genom tiderna.

Han dog 60 år gammal i sin privata bostad norr om Buenos Aires. Detta några veckor efter att ha genomgått en hjärnoperation.

TV: Maradonas hus till salu – ska betala skulder

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.