Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Återupplev klassiska stunder i Sportlöpet

Sportlöpets programledare Philip Gadd.
Foto: OLLE SPORRONG
Sveriges startelva inför matchen mot Kamerun.
Foto: BILDBYRÅN
Matchen slutade 2-2. Sverige skulle sedan gå hela vägen till semifinal och till slut ta VM-brons.
Foto: BILDBYRÅN

Herrlandslaget i fotboll åkte till USA 1994 för att gräva guld och kom hem med ett bejublat VM-brons. Allt det där vet vi.

Men hur lät det egentligen i Expressen dagen efter Sveriges inledningsmatch?

Svaret hittar du i Expressen-podden ”Sportlöpet” som har premiär i dag.Lyssna på avsnittet i spelaren nedan!

https://embed.radioplay.io/?id=98602&country_iso=se

I varje avsnitt av ”Sportlöpet” kommer programledaren Philip Gadd och inbjudna gäster att återuppleva både klassiska och kanske lite bortglömda sporthändelser med hjälp av journalistiken som gjordes då. 

– Vi tar fram lösnumret från dagen efter att någonting hände och ser vad som faktiskt skrevs, förklarar Philip. 

Premiäravsnittet tar lyssnaren tillbaka till sommaren 1994 när det svenska herrlandslaget i fotboll spelade sig till ett VM-brons och framkallade nationell yra. Men ”Sportlöpet” stannar till redan i Expressen-tidningen från den 20 juni 1994, dagen efter Sveriges öppningsmatch mot Kamerun som slutade 2-2.

– Där framstår det inte direkt som att det är ett medaljlag vi sett dagen innan. Snittbetyget på insatsen får inte ens godkänt - Patrik Andersson får en överkorsad geting, säger Philip.

Expressens förstasida den 20 juni 1994.
Foto: OLLE SPORRONG

Sportlöpet gräver i arkiven

Podden släpps varannan torsdag och har ett minst sagt digert arkiv att ta av.

– Expressen har funnits i snart 80 år, så det finns många OS, VM, allsvenska mästare, skandaler, floppar eller rekord att återbesöka, säger Joakim Rydström som är poddredaktör på Expressen och även programledare för nystartade ”Löpet”, som bygger på samma idé som ”Sportlöpet” men som handlar om händelser som inte har med sport att göra. 

Joakim förklarar att det finns något speciellt i att återuppleva en gammal kvällstidning.

– Det är något i formen och språket som fångar tidsandan på ett sätt som i stort sett inget annat klarar av att göra, säger han.

”Sportlöpet” adderas till en redan etablerad uppsättning sportpoddar i Expressens regi. För den hockeyintresserade kan nämnas intervjupodden Hockeypuls med Adam Johansson. Eller Sanny & Svensson - med Sanny Lindström och Johan Svensson - som är Sveriges största podd om hockey.

Och den som gillar fotboll kan varje vecka höra Premier League-podden Kick and Rush med bland andra Therese Strömberg och Petter Landén.

Alla Expressens poddar finns där poddar vanligtvis publiceras

Några uppslag ur Expressen den 20 juni 1994:

Foto: OLLE SPORRONG
Foto: OLLE SPORRONG
Foto: OLLE SPORRONG
Foto: OLLE SPORRONG
Foto: OLLE SPORRONG

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.