Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Asllani riktar kritik mot Sverige: ”Ligger efter”

Foto: ADAM IHSE/TT / TT NYHETSBYRÅN
Foto: LUDVIG THUNMAN / BILDBYRÅN
Foto: FREDRIK JONASSON / STELLA PICTURES/FREDRIK JONASSON FREDRIK JONASSON

BRATISLAVA. Endast ett svenskt lag i damernas Champions League.

Det är något som får flera landslagsstjärnor att reagera och samtidigt kritisera svensk fotboll. 

– Sverige ligger efter, det är tyvärr fakta, säger Real Madrid-stjärnan Kosovare Asllani som vill se en förändring.

När damernas Champions League drar i gång i början av oktober så är det för första gången med ett gruppspel.

Tidigare har huvudturneringen gått direkt in i utslagsomgångar med sextondelsfinaler. Men från och med den här säsongen är det alltså precis som på herrsidan. 

Dit har dock bara ett svenskt lag tagit sig, BK Häcken, det efter att ha slagit ut Vålerenga i kvalet. 

Även Rosengård kvalade till Champions League men Hoffenheim blev för tufft för Malmölaget som missade att ta sig till gruppspelet. 

Den svenska landslagsstjärnan Hanna Glas, som med sitt Bayern München är klart för CL-gruppspelet, gläds över Häckens avancemang. 

– Det betyder enormt mycket att Häcken tog sig till gruppspel. Att spelare kan se att man kan spela i en svensk klubb men ändå få spela Champions League, säger Glas som dock menar att det nya upplägget skulle kunna innebära svenska lag kan få det svårare att kvalificera sig till Champions League

– Det kan bli så. Vi såg att det var tuffa matcher för Rosengård mot Hoffenheim som är ett bra lag. 

Hanna Glas menar att det krävs större satsningar inom svensk klubbfotboll om man vill vara med och konkurerar i Champions League i framtiden. 

– Det behövs mer investeringar i svensk damfotboll, det saknas tyvärr i dag. Även om man har sett både Rosengård och Häcken försöka. Men man skulle vilja se mer. 

Asllani kritisk 

Anfallsstjärnan Kosovare Asllani, som med sitt Real Madrid också är klart för Champions Leagues gruppspel, är ännu vassare i sin kritik mot svensk fotboll. 

– Det kanske låter hårt att säga, men just nu är det tyvärr fakta att Sverige ligger efter, säger Asllani som menar att det krävs förändring. 

– Klubbarna måste få mer stöttning och resurser, det är mycket som måste förändras om Sverige ska hänga med

Kosovare Asllani vill bland annat se att den svenska säsongen följer den europeiska. Men också att de ekonomiska investeringarna blir större och det även från förbundshåll. 

– Ja, det tycker jag. Samtidigt behövs det mer sponsorer och att folk går på matcherna och stöttar sina lag. Våra fans i Real Madrid älskar just klubben, det är inte bara herrlaget. Det kan klubbarna bli bättre på och även att herrklubbarna kan hjälpa till att driva damklubbarna ännu mer.

BK Häcken-spelaren Elin Rubensson, som är tillbaka i landslaget efter att ha fått barn, menar Häcken gjort satsningar den senaste tiden.

– Vi har fått mycket bättre resurser och det gör att vi kan ta en plats i Champions Leagues-gruppspel nu. Det gäller att fler lag hänger på nu, säger Rubensson. 

Gerhardsson: ”Viktigt för landslaget”

Även förbundskapten Peter Gerhardsson är osäker på svenska klubblags framtid i Champions League. 

– När man går över till det här konceptet med gruppspel och det är mer pengar iblandade och större uppmärksamhet så är det viktigt att svensk fotboll är med, säger Gerhardsson och fortsätter:

– För landslagets del är det jätteviktigt att spelarna får spela bra och stora matcher. Men också att man visar att svenska klubbar kan ta sig dit. Som det ser ut nu i damallsvenskan så är BK Häcken och Rosengård ganska långt före de andra. Men jag vet inte riktigt var det kommer att ta vägen. 

Den svenske förbundskaptenen tror även han att en starkare ekonomi bland klubblagen i Sverige är en nyckel för att kunna hävda sig i Europa. 

– Det leder till bättre förutsättningar. Att faciliteterna som det ofta pratas om utomlands i storklubbarna också blir bättre i Sverige. Bara en sådan sak som träningstider, att man kan träna på dagtid och inte bara kvällstid. Att fler svenska spelare kan bli heltidsproffs, säger Gerhardsson. 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.