Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Asllani om att hjälpa: ”Det känns i hjärtat”

Foto: DANIEL NESTOR / BILDBYRÅN

Kosovare Asllani är en av årets ”Bris-idoler”.

Landslagsstjärnan vet hur det är att utsättas för rasism och andra orättvisor i ung ålder – och hoppas kunna hjälpa andra.

– Bris bryr sig och gör ett otroligt jobb, så det var självklart att vara med, säger hon.

För 20:e året i rad delar Bris (Barnens rätt i samhället) ut idolkort till Sveriges sjätteklassare, för att visa att även stora stjärnor en gång har varit små.

I går presenterades årets idoler.

En av dem: Fotbollslandslagets Kosovare Asllani.

– Jag vet vilken skillnad de gör. Vilket jobb de gör. Jag har fått höra att flera barn som ringt in till Bris har nämnt mig som en förebild och då känns det extra i hjärtat. De bryr sig och gör ett otroligt jobb, så det var självklart att vara med, säger Asllani och fortsätter:

– Man vill sprida ordet för barn och ungdomar som växer upp i dag.

På Kosovare Asllanis idolkort står det ”Tillbakadragen”.

– Det var inte så att jag inte hade kompisar när jag var liten, för det hade man alltid via fotbollen. Men jag var tillbakadragen och försiktig. Vågade inte riktigt ta plats och jag tyckte ofta att det var jobbigt med mitt namn, som många hade svårt att uttala. Man kände sig annorlunda, säger hon.

Kosovare Asllani en av Bris idoler

Linköpingsspelaren hoppas kunna inspirerara barn och ungdomar att gå sin egen väg.

Hon vet hur rasism och andra orättvisor kan påverka en i ung ålder.

– Jag tror att många unga tjejer med utländsk bakgrund kan relatera till mig. Det är annorlunda att växa upp så. Jag får ofta höra från föräldrar som kontaktar mig att deras barn får kommentarer på grund av deras bakgrund, att de aldrig kommer lyckas. Det känns i hjärtat och det är så fel, säger Asllani och fortsätter:

– Det är så orättvist att man utnyttjar barn och försöker pränta in i deras huvuden att de inte kommer lyckas på grund av sin bakgrund. Jag visar att det inte är sant. Oavsett bakgrund ska unga tjejer känna att de har all makt att påverka sin framtid. Ingen annan ska få göra det. Jag kan påverka och visa med min erfarenhet att det går. 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.