Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Asllani: ”Obegripligt – vilka nötter är det?”

Foto: DANIEL NESTOR / BILDBYRÅN
Foto: DANIEL NESTOR / BILDBYRÅN
Foto: CARL SANDIN / BILDBYRÅN

VIMMERBY. Hon kallar pamparna på Fifa för ett gäng nötter.

Samtidigt kritiserar Kosovare Asllani den egna klubbens bristfälliga rekrytering: 

– Vi slösade bort fem månader av våra karriärer på en tränare som inte höll måttet.

SPORT-Expressen har träffat landslagsstjärnan som vägrar vara tyst. 

Kosovare Asllani var blyg. När fotbollskarriären startade i moderklubben Vimmerby ville Asllani att tränarna skulle lyfta fram lagkamraternas styrkor. Och tona ned hennes egna. 

– Jag ville hålla mig i bakgrunden. Även om jag kanske var bäst då var det inget jag ville att andra skulle säga till mig. 

Kosovare Asllani hatade att åka på läger. Hon var obekväm i nya situationer. 

Torbjörn Gustavsson minns hur svårt det var att övertyga Asllani om att medverka på Smålandslägret, där regionens främsta spelare samlades. 

– Hon ville inte åka och visa upp sig. Det handlade nog mycket om rädslan att komma själv, säger Asllanis ungdomstränare. 

I dag är Kosovare Asllani en av landslagets starkaste röster. Tillsammans med Nilla Fischer och Caroline Seger skapar hon rubriker i frågor om jämställdhet och vad spelarna upplever som ekonomisk orättvisa. 

Förra hösten drog Asllani i väg ett uppmärksammat Twitter-inlägg. Budskapet var tydligt. Fifas val att lägga 4,5 miljoner dollar på en fotbollsgala och 5,1 miljoner dollar för den totala satsningen på damfotboll ifrågasattes. 

– För mig är det obegripligt, deras tankesätt. Det är därför jag vill ruska om dem hela tiden, säger Asllani.

Tog strid med Fifa

Fifa tog åt sig. Åtminstone så pass mycket att de valde att svara den svenska landslagstjärnan på Twitter. Medieavdelningen bekräftade att budgeten för galan låg på 4,5 miljoner dollar, men hävdade att de 5,1 miljoner som Asllani hänvisat till bara var en del av Fifas arbete för att utveckla damfotbollen. 

– Det fick så stor spridning att Fifa kände sig tvingade att svara mig, då kände jag att jag i alla fall nått ut, även om deras svar var det sämsta de kunde gett. För det var så dumt...

– Då tänkte jag: Vilka nötter är det som sitter på maktpositionerna eller deras sociala medier-konto och svarar det här dumma svaret, jag förstår inte. Det visar bara nivån där. Men vi måste fortsätta ligga på Uefa och Fifa, jag tror det är det jobbet man måste göra. Vi måste lägga ner det tills någon lyssnar, säger Asllani.

Foto: LUDVIG THUNMAN / BILDBYRÅN

"Var det värsta jag visste"

Vi träffar Kosovare Asllani i Vimmerby, på moderklubbens kansli. Landslagsstjärnan har precis överlämnat en blågul tröja och en hög idolbilder. 

Lite senare ska hon inviga "Asllani Court" och spela fotboll med ett tiotal tjejer i det invandrartäta bostadsområdet Bullerbyn. 

Det var här Kosovare Asllani växte upp - och byggde grunden till vad som skulle bli en framgångsrik karriär. 

Men vägen till rampljuset var långtifrån självklar. 

Asllani lyssnade inte på lockropen från diverse fotbollsgymnasium. Hon ville inte flytta hemifrån. 

– Jag valde min egen väg, och det har gått bra så här långt. 

”Asllani Court” Foto: DANIEL NESTOR / BILDBYRÅN

Vid 17 års ålder kände Asllani sig redo. Då flyttade hon till Linköping för spel i damallsvenskan.   

– Att komma till en miljö där jag inte kände mig trygg var det värsta jag visste. Men jag kände mig tvingad för att ha chans att komma vidare, det var bara att svälja det och klara sig igenom det.

– Men om du pratat med folk som spelade i Linköping när jag kom dit första gången kommer de att säga att jag var den blygaste människan de sett. Det kan man inte tro i dag. 

72 000 följare på Instagram

Kosovare Asllani har spelat i landslaget sedan hösten 2008. I dag, tio år senare, är hon en nyckelspelare i Peter Gerhardssons trupp.

Och en profil bland fansen. 

På Instagram har Asllani 72 000 följare. Hon har vunnit EM-brons och OS-silver. Och spelat för de europeiska toppklubbarna Paris Saint-Germain och Manchester City. 

Förra säsongens belönades hon med Diamantbollen efter att ha vunnit dubbla ligor, med City och Linköping. 

Även i år siktar Asllani högt. Hon vill vara med om att föra Sverige till VM och vinna damallsvenskan tillsammans med Linköping. 

– Jag vill vinna hela tiden, säger Asllani.

Linköping ligger fyra i damallsvenskan. Vårsäsongen har varit turbulent. För en månad sedan fick huvudtränaren Marcus Walfridson sparken, efter mindre än ett halvår på posten. 

Då ifrågasatte Kosovare Asllani klubbens rekryteringsprocess. Nu utvecklar hon kritiken:

– Det känns så mycket bättre efter tränarbytet. Nu har vi två tränare som har en tydlig bild och ett sätt att jobba som jag verkligen tror på. 

– Samtidigt behöver laget tid för att det känns som att vi är kvar i januari, med tanke på att vi slösade bort fem månader av våra karriärer på en tränare som inte höll måttet helt enkelt. 

Är det så det känns, att ni inte fick ut någonting under Walfridsons ledning?

– Det funkade inte alls. 

– Och jag som vinnarskalle blir galen när vi tappar poäng. Jag är inte van vid att förlora, det är det värsta som finns. 

Utmaning att flytta hem

Kosovare Asllani försöker ändå framkalla tålamod. Dels för att klubben genomgått en turbulent period, dels för att många av truppens spelare är unga. 

– För mig finns det inga ursäkter till att tappa poäng, men vi har inte ersatt de spelare som lämnat utan tagit in unga spelare. De säger att vi ska ha tålamod, men jag är inte den bästa på det utan vill ha resultat.

Kosovare Asllani har en stor roll i Linköping. Något hon inte är van vid.

– Jag har spelat sju år utomlands och känner att den största utmaningen har varit att vara i Linköping. Jag har varit van vid att alltid ha världsspelare runt mig och nu får jag jobba extra mycket. Att få med alla på tåget, det har varit en utmaning, men samtidigt utvecklande för jag känner att jag har ledaregenskaper.

Är det fortsatt SM-guld som är ert mål den här säsongen?

– Ja, Alla kommer tappa poäng under året. Vi har allt kvar att spela för. 

Asllani i Linköpingströjan Foto: SIMON HASTEGÅRD / BILDBYRÅN

"Mer värt än allt annat"

Det har gått elva år sedan Kosovare Asllani kom till damallsvenskan och Linköping för första gången. Sedan dess har hon gått från talang till stjärna. 

Och från blyg ungdomsspelare till inofficiell talesperson för svensk damfotboll. 

– Jag har utmanat mig själv, säger Asllani. 

Drivkraften?

– Det är mycket jag vill ändra och därför kommer jag fortsätta på samma sätt tills det blir skillnad. Det är värt all tid så länge jag känner att jag har någon procents chans att påverka. 

– Ekonomisk sett ger det ingenting, men det är vad jag står för och jobbar för. Det är så mycket mer värt än allt annat.

 

LÄS MER: Sveriges grupp och spelschema i fotbolls-VM. 

LÄS MER: Sveriges trupp till fotbolls-VM 2018. 

LÄS MER: Alla tv-tider för VM 2018

Annons:

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!