Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Artjom Dzjuba nobbar ryska landslagstruppen

Lagkaptenen Artjom Dzjuba saknas i truppen.
Foto: PETTER ARVIDSON / BILDBYRÅN
Vladimir Putin med ryska landslaget.
Foto: PAVEL GOLOVKIN / AP TT NYHETSBYRÅN

Den ryska landslagstruppen till ett träningsläger i Moskva har tagits ut.

Då finns inte förre lagkaptenen Artjom Dzjuba med.

– På grund av den svåra situationen i Ukraina bad han om att inte bli uttagen, säger förbundskapten Valerij Karpin.

Rysslands medverkan i VM-kvalplayoffet svävar fortsatt i ovisshet. Fifa har redan beslutat om att förbjuda landet från att medverka i kvalmötet med Polen efter krav från bland annat Svenska fotbollförbundet tillsammans med övriga nationer.

Senare i veckan väntas frågan behandlas i Cas, idrottens skiljedomstol, för att bestämma om Ryssland kan uteslutas eller får vara med.

I väntan på det har Rysslands förbundskapten Valerij Karpin tagit ut sin landslagstrupp för ett kommande träningsläger i Moskva.

– Vi utgick från principen att ryggraden bland de spelare som skulle spela i playoff om en plats i VM 2022 skulle kallas till träningslägret, säger Karpin till det ryska fotbollförbundets hemsida.

Har släktingar i Ukraina

Men ett namn lyser med sin frånvaro. Den förre lagkaptenen Artjom Dzjuba finns nämligen inte med i truppen.

Valerij Karpin förklarar att han haft en dialog med Dzjuba inför uttagningen, och att stjärnan som till vardags spelar i Zenit bad om att inte bli uttagen.

– På söndagen pratade vi med Artjom per telefon, och han försäkrade precis som han sagt innan att han verkligen vill spela för landslaget, säger Karpin och fortsätter:

– Men nu, på grund av den svåra situationen i Ukraina, där han har många släktingar, bad han om ursäkt och bad av familjeskäl att inte bli uttagen till den här samlingen. Vi kom överens om att vi ska hålla kontakten och följa hans matcher i Zenit.

Stjärnans attack: ”Dödar fredliga”

Dzjuba hamnade nyligen i blickfånget då han pekades ut av Manchester City-stjärnan, ukrainaren Oleksandr Zinchenko, för att inte ha tagit ställning mot Rysslands invasion i Ukraina.

”Medan du är tyst, din jävel, dödar du och dina jävla fotbollsspelare fredliga människor i Ukraina”, skrev 22-åringen på Instagram och taggade in Artjom Dzjuba.

Dzjuba svarade sedan själv i ett långt inlägg, där han bland annat menade att han inte vill blanda sport med politik.

”Och till mina kolleger som sitter på arslet på herrgårdar i England och säger vidriga saker: det kan inte förolämpa oss, vi förstår allting!”, skrev Dzjuba bland annat i sitt svar.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.