Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Ilskan mot Ronaldo: ”Människohandel”

Cristiano Ronaldo i JuventusFoto: INSIDEFOTO / EPA / SCANPIX / INSIDEFOTO/SIPA USA/IBL SIPA USA
Ronaldo med flickvännen Georgina och sonen Cristiano JuniorFoto: IMAGO SPORTFOTODIENST / IMAGO/ULMER IMAGO SPORTFOTODIENST

Cristiano Ronaldo är tillbaka i det portugisiska landslaget efter höstens våldtäktsanklagelser. 

34-åringen menar att situationen inneburit ett hårt slag för hans familj. 

De flesta delar av Ronaldos privatliv har varit omskrivna i tio år – och nu riktas kritik mot den metod som stjärnan använde sig av för att bli pappa till tvillingarna Eva Maria och Mateo. 

– Jag ser en sorts människohandel, säger Susanne Bergenbrant Glas, ordförande för Kvinnliga läkares förening.

– Folk spekulerar om att jag var med någon tjej, eller att det fanns en surrogatmamma. Jag har aldrig berättat för någon och kommer inte att göra det. 

Så sa Cristiano Ronaldo när han gästade Jonathan Ross talkshow 2015, och fick frågor om sin förstfödde son Cristiano Junior.

Den portugisiske stjärnan har varit minst lika hemlighetsfull när det gäller tvillingarna Eva Maria och Mateo som kom till världen i juni 2017 – samma dag som Cristiano Ronaldo gjorde två mål och blev matchhjälte för sitt Real Madrid i Champions League-finalen mot Juventus. 

I juli 2017 kunde Daily Mail visa att Eva Maria och Mateo föddes av en surrogatmamma på Sharp Grossmont Hospital utanför San Diego, nära den mexikanska gränsen i Kalifornien. Enligt domstolsdokument som tidningen kommit över föddes sonen Cristiano Junior på samma sjukhus. 

I november samma år födde flickvännen Georgina Rodriquez parets första gemensamma barn, dottern Alana Martina. 

https://www.instagram.com/p/BsV3EzzADSU/

SURROGATMÖDRASKAP

Surrogatmödraskap innebär att en kvinna bär och föder ett barn åt ett par eller en person som inte kan eller vill bli gravid på egen hand. Surrogatarrangemanget kan vara antingen altruistiskt eller kommersiellt och fullständigt eller partiellt.

 

Altruistiskt surrogatmödraskap

Surrogatmodern gör ingen ekonomisk vinst, men kan få ersättning för förlorad arbetsinkomst och andra kostnader som är kopplade till graviditeten. 

 

Kommersiellt surrogatmödraskap 

Surrogatmodern gör en ekonomisk vinst av arrangemanget.

 

KÄLLA: TT

Enligt West Coast Surrogacy kan en surrogatgraviditet kosta upp till 1,2 miljoner kronor beroende på olika omständigheter – till exempel om föräldern önskar tvillingar. 

Surrogatmödraskap är inte tillåtet i Ronaldos hemland Portugal, och det är troligtvis därför han använt sig av en klinik i USA. 

Metoden är inte heller tillåten inom den svenska sjukvården, men det finns inget förbud mot att privat använda sig av en surrogatmamma. SVT:s Uppdrag granskning berättade 2018 att det blir allt vanligare att svenska par beger sig till kliniker i exempelvis Georgien och Ukraina där kvinnor föder deras barn. 

”Det är deras sista väg”

Susan Golombok, professor i familjeforskning vid Cambridge University, har gjort studier som visar att barn födda genom surrogatmödraskap har en bättre relation till sina föräldrar och löper en mindre risk att fara illa, jämfört med barn som kommit till genom konventionella graviditeter. 

En av dem som vill lyfta fram Golomboks resultat är Eduardo Afonso, vd för företaget Nordic Surrogacy, en del av den internationella surrogatförmedlingen Tammuz, som sätter svenskar i kontakt med surrogatmödrar utomlands. 

– För de föräldrar som går igenom en sådan process så är det deras sista väg till föräldraskap. Det är många år av ofrivillig barnlöshet, IVF-försök. En del är födda utan livmoder och andra har drabbats av cancer och har varit tvungna att operera bort livmodern. Det finns en tuff historik hos de här personerna, det är långt ifrån vad de önskade sig. Jag ser det som en bra väg för de som är ofrivilligt barnlösa och vill få barn. 

Afonso valde att starta Nordic Surrogacy efter att 2012 själv startat en process för att bli förälder via surrogatmödraskap. 2014 blev han pappa till två döttrar som föddes via surrogatmödraskap i Thailand. 

– Jag har haft en otrolig barnlängtan och de vägar som finns för ensamstående män och samkönade par är inte desamma som för heterosexuella par. Där tror jag att surrogatmödraskap är den bästa vägen. 

– Det var en svår period för mig. Men jag fick också kraft att börja fundera på att starta upp en agentur för att hjälpa andra i samma situation. Det är anledningen till att agenturen finns. 

Eduardo AfonsoFoto: Jonas Norén

”Lite läskigt – människohandel”

I februari 2018 röstade den svenska regeringen nej till ett förslag om att tillåta surrogatmödraskap i den svenska sjukvården. EU-parlamentet har fördömt metoden för att strida mot kvinnans människovärde, och flera organisationer har uttryckt sin kritik i samband med att förslag om att tillåta surrogatmödraskap varit uppe för diskussion i Sverige, bland dem Sveriges kvinnliga läkares förening. 

Så här säger föreningens ordförande Susanne Bergenbrant Glas, även chefsläkare på vårdbolaget Tiohundra:

– Jag ser en sorts människohandel. Att jämställa med trafficking. 

Hur menar du då?

– Man låter andra personer utnyttja sin kropp. Man utsätter dem för risker, sjukdomar, men också sociala, somatiska och psykologiska konsekvenser. En graviditet är inte någonting enkelt, även om det inte är ett sjukdomstillstånd kan det tillkomma mycket sjukdomar under en graviditet. Vi har en låg mödradödlighet i Sverige, men det finns länder i världen där det inte är så. 

Susanne Bergenbrant GlasFoto: Tiohundra

Elizabeth Lichtenstein, vice ordförande i föreningen, kommer med liknande kritik.

– Det är ingen mänsklig rättighet att bli förälder. Den som ställer upp som surrogatmamma känner sig för pengars skull tvungen att sälja sin kropp med alla de risker som det innebär att vara gravid i nio månader. Det är inte riskfritt. 

De som driver de här förmedlingarna menar att det förstås finns ett starkt skyddsnät för kvinnan som ställer upp?

– Vi hade så sent som för två år sedan ett dödsfall på en födande kvinna i Stockholm. Där fanns all uppbackning som fanns att få. Det går aldrig att säga att det är riskfritt, även om det är få som dör i dag. 

Lichtenstein ser inte positivt på att en internationell stjärna som Cristiano Ronaldo kopplas ihop med surrogatmödraskap. 

– Det är lite läskigt, att om jag är tillräckligt rik kan jag köpa en annan människas kropp för att behaga mina egna önskemål. Har jag tillräckligt med pengar kan jag köpa en annan människa. Det är människohandel, även om det går att maskera genom att säga att vi tar hand om den personen. För mig är det väldigt problematiskt. 

Så här svarar Eduardo Afonso på KLF:s kritik.

– Kritiken är baserad på stora kunskapsluckor, övertygelser och ideologier, snarare än på fakta, säger han och fortsätter:

– De här kvinnorna har ett fantastiskt stort hjärta och väljer att hjälpa andra par att bli föräldrar, och de har valt den här möjligheten själva. Det finns minimum-kriterier och krav i respektive land vi jobbar i, som ska reglera vem som kan bli surrogatmamma. En surrogatgraviditet är inget lättvindigt, det är en graviditet som följs upp väldigt ofta och noggrant, för att först och främst säkerställa surrogatmammans hälsa, och i andra hand barnets. 

Ronaldo tillbaka i landslaget

I oktober meddelade Cristiano Ronaldo att han tar en paus från landslaget, efter anklagelser om att han våldtagit en kvinna i Las Vegas 2009. Polisutredningen lades ner 2010 efter en förlikning mellan Ronaldo och kvinnan, Kathryn Mayorga – men togs upp på nytt i höstas. Juventus-stjärnan utreds fortfarande av polis i USA, och undviker att resa till landet för att inte bli häktad, enligt New York Times.

– Det här förstör så klart mycket i mitt liv. Jag har en partner, fyra barn, en åldrande mamma, systrar, en bror och en familj som jag är mycket nära. Tänk vad det innebär när någon anklagar dig för våldtäkt, oavsett om du har allt det eller inte, sa Ronaldo då.

Under onsdagen menade amerikanska Bloomberg att utredningen lagts ner – men en av Mayorgas advokater bekräftade sedan för ESPN att fallet bara lämnats in till en annan domstol.

Nu är 34-åringen tillbaka i landslaget, och gjorde hattrick när Portugal slog Schweiz i Nations Leagues semifinal på onsdagkvällen.

Ronaldo vann ligatiteln med Juventus i Italien, och har utlovat revansch i Champions League inför nästa säsong – i våras tog det slut redan i kvartsfinalen mot Ajax. 

Stjärnans framtida familjeplaner?

– Cristiano Junior vill ha fler syskon. Han vill ha sju, det magiska numret (Ronaldos tröjnummer). Och det tycker jag låter bra, säger Ronaldo enligt New York Post.