Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

”Är allvarligt - det är öppet för korruption”

Jorge Mendes.
Foto: JOEL RYAN / AP TT / NTB SCANPIX
Mendes tillsammans med Cristiano Ronaldo.
Foto: IMAGO SPORTFOTODIENST / IMAGO/ALTERPHOTOS IMAGO SPORTFOTODIENST
James Rodríguez har Jorge Mendes som agent.
Foto: ANDREW YATES VIA WWW.IMAGO-IMAGES.DE / IMAGO IMAGES/SPORTIMAGE WWW.IMAGO-IMAGES.DE

Arsenal köpte Thomas Partey, Juventus köpte Federico Chiesa och Manchester United värvade Edinson Cavani under transferfönstrets sista dag.

Men silly seasons kanske störste vinnare blev den portugisiske agenten Jorge Mendes, 54.

”Det här är ett allvarligt problem inom fotbollen”, skriver experten och tidigare storspelaren Gary Lineker på Twitter.

– Jag försöker hitta de bästa lösningarna för mina spelare, säger Mendes själv.

Deadline day innehöll som väntat en rad övergångar trots att coronakrisen satt djupa spår i fotbollsklubbarnas ekonomier.

En person vars ekonomi inte har påverkats negativt är Jorge Mendes – den portugisiske agenten som bland annat har Cristiano Ronaldo och José Mourinho i sitt stall.

Transferfönstret i Europa stängde under måndagskvällen och under sommaren hann Jorge Mendes bland annat ta Benficas Rúben Días till Manchester City för över 700 miljoner kronor, James Rodríguez från Real Madrids frysbox till serieledande Everton, Matt Doherty från Wolverhampton till Tottenham och Diogo Jota till Liverpool.

Lineker: ”Detta måste åtgärdas”

När klubbarna betalar stora summor för sina nyförvärv får även Mendes en stor del av kakan. Enligt den portugisiska sajten Sapo tjänade han exempelvis över 300 miljoner kronor på att sälja supertalangen João Felix från Benfica till Atlético Madrid förra sommaren.

Det rör upp känslor hos experten och ex-spelaren Gary Lineker.

”Det här är ett allvarligt problem inom fotbollen. Jag känner till en övergång som gick om intet eftersom en agent hade som krav att få 30 miljoner pund själv. Detta måste åtgärdas, ingen agent borde få ta emot pengar från någon annan part än sin egen spelare. Det är så öppet för korruption som det är nu”, skriver Lineker på Twitter.

Lineker får också svar på sin tweet från Independents fotbollschef Miguel Delaney.

”Det är en konsekvens av sportens ojämlikhet. Så mycket pengar flyter mot en mycket smal öppning längst upp, så den här typen av krav är helt normala”, skriver Delaney. 

Jorge Mendes

Ålder: 54

Nationalitet: Portugal

Yrke: Agent

Några av hans klienter: Cristiano Ronaldo, Bernardo Silva, José Mourinho, Ángel Di María, James Rodríguez, Diego Costa, Ederson, Pepe, Fabinho, Rúben Neves, Nelson Semedo, João Cancelo, Rúben Dias, Diogo Jota.

Jorge Mendes inblandad i hela övergången

Mendes makt är också så utbredd att han kan vara med på båda sidorna av en affär samtidigt som han företräder spelaren.

När Matt Doherty såldes från Wolverhampton till Tottenham var han inblandad i hela affären eftersom han också företräder Wolverhamptons tränare Nuno Espirito Santo och Tottenhams José Mourinho. 

Han lyckades också övertyga Fosun International – det kinesiska konglomeratet som äger Wolverhampton – att köpa två talanger från Porto. När den portugisiska klubben såg ut att få ekonomiska problem till följd av coronapandemin kunde man sälja den 20-årige mittfältaren Vítor Ferreira och 18-årige anfallaren Fábio Silva till Wolves för över 600 miljoner kronor.

Den italienske författaren Pippo Russo har skrivit en bok om hur Mendes gick från att driva en nattklubb till att bli en av fotbollens mäktigaste aktörer.

– Det verkar som om han inte har berörts av krisen. Man kan säga att Jorge Mendes ekonomiska kraftnät motstod coronaviruset. Det är som om han har ett vaccin, säger han till New York Times.

Mendes själv har inte gett många intervjuer om sitt jobb men när han gjort det säger han att hans uppgift är att guida spelare i deras karriärer.

– Jag hänger mig helt åt det, att försöka hitta de bästa lösningarna för mina spelare. Jag försöker ge min tid till min familj och ägnar mig åt att jobba. Jag pratar i telefon fram till midnatt, säger Mendes till New York Times.

Stjärnorna som gjort bort sig när de presenterats 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.