Anton Hysén kommer ut och berättar om sin homosexuelitet i senaste numret av Offside. Foto: Peter Widing
Anton Hysén kommer ut och berättar om sin homosexuelitet i senaste numret av Offside. Foto: Peter Widing

Anton Hysén, 20: Jag är homosexuell

Publicerad
Uppdaterad
Han är 20 år, tillhör Sveriges mest kända fotbollsfamilj och siktar själv på att snart nå elitfotbollen.
Men det är en sak som oroar Anton Hysén - att det han nu väljer att berätta ska förstöra hans karriär.
I nya numret av Offside kommer han ut som homosexuell.
- Det finns folk som inte klarar av homosexuella. En klubb kanske är intresserad av mig, men så får tränaren reda på att jag är bög och så ändrar de sig, säger Anton Hysén i intervjun med Offside.
Senaste numret av Offside.
När Glenn Hysén invigningstalade på Pridefestivalen 2007 frågade han bland annat:
"Hur lätt är det egentligen för en 16-årig fotbollskille att komma ut som bög inför sina lagkamrater?"
Vad ingen visste då var att han talade om sin yngste son, som bara några månader tidigare hade berättat för familjen att han var homosexuell.
I det nya numret av Offside väljer nu Anton Hysén att komma ut för omvärlden. Något han menar har ett har ett stort symbolvärde.

"So what"

- Jag kanske inte spelar i allsvenskan, men jag vill ändå bevisa att det inte måste vara en så stor grej. Jag är fotbollsspelare. Och homosexuell. Om jag presterar som fotbollsspelare, då tror jag inte att det spelar någon roll om jag gillar tjejer eller killar. So what, liksom?
Karriären har inte gått lika spikrakt som pappa Glenns, eller som för brorsorna Tobias och Alexander. Tidigare har Anton Hysén haft ett lärlingskontrakt i Häcken, men skadeproblem har bromsat utvecklingen.
Han spelar just nu i Utsikten i division 2, där pappa Glenn är tränare. Anton är den förste manlige svenske fotbollsspelaren som väljer att komma ut offentligt.
- Det är ju helt sjukt när man tänker på det. Det är så fucked up, alltihop. Var fan är alla andra? Det har väl typ inte kommit ut en enda fotbollsspelare?

Kommer påverka karriären

Familjen och de närmaste vännerna har känt till att han är homosexuell. Men bara ett fåtal av lagkamraterna.
- I Häcken var det bara de som jag hängde med, de som var i min ålder, som visste. Likadant är det i Utsikten. Jag ställer mig liksom inte upp i omklädningsrummet och säger: "Gubbar, lyssna! Jag är bög!"
Anton Hysén är medveten om att beslutet att komma ut kan komma att påverka hans karriär.
- Jo, det tror jag. Det finns folk som inte klarar av homosexuella. Och det finns rasister som inte klarar av invandrare. En klubb kanske är intresserad av mig, men så får tränaren reda på att jag är bög och så ändrar de sig. Men då är det deras problem, inte mitt, säger han till Offside och fortsätter:

"Mer taggad"

- Jag fattar att det kommer bli annorlunda efter den här intervjun. Nu kommer alla att veta: alla tränare, alla motståndare, ja, till och med mina lagkamrater. Det är hur lugnt som helst, jag tycker bara det ska bli spännande. Folk får kalla mig vad de vill, det kommer bara göra mig ännu mer taggad.

Stöttas av pappa

Glenn Hysén är glad och stolt över att sonen nu väljer att berätta för alla. I reportaget i Offside säger han till Anton:
- Jag tycker att det är riktigt bra att du kommer ut nu, att du berättar. Det är stort. Bra jobbat, gubben.
Till SPORT-Expressen säger Anton Hysén att han står bakom publiceringen i Offside och att han ställde upp på intervjun för att han tyckte att det var dags att någon trädde fram.
- Förhoppningsvis kan det här göra att fler fotbollsspelare kommer ut i framtiden.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Vill du ha fler sportnyheter direkt i ditt dagliga flöde? Följ SportExpressen på Facebook, Twitter och Instagram.

Expressen
Till Expressens startsida

Mest läst i dag