Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Anton Hysén, 20: Jag är homosexuell

Anton Hysén kommer ut och berättar om sin homosexuelitet i senaste numret av Offside. Foto: Peter Widing
Han är 20 år, tillhör Sveriges mest kända fotbollsfamilj och siktar själv på att snart nå elitfotbollen.
Men det är en sak som oroar Anton Hysén - att det han nu väljer att berätta ska förstöra hans karriär.
I nya numret av Offside kommer han ut som homosexuell.
- Det finns folk som inte klarar av homosexuella. En klubb kanske är intresserad av mig, men så får tränaren reda på att jag är bög och så ändrar de sig, säger Anton Hysén i intervjun med Offside.

FAKTA

FÖDDES I LIVERPOOL


Namn: Anton Hysén.
Född: 13 december 1990 i Liverpool.
Familj: Pappa Glenn och mamma Helena, bröderna Tobias och Alexander, systrarna Charlotte och Annie.
Moderklubb: Torslanda IK.
Nuvarande klubb: Utsiktens BK.
Övriga klubbar: Lundby, Häcken, Utsikten.
Position: Försvarare.

Senaste numret av Offside.
När Glenn Hysén invigningstalade på Pridefestivalen 2007 frågade han bland annat:
"Hur lätt är det egentligen för en 16-årig fotbollskille att komma ut som bög inför sina lagkamrater?"
Vad ingen visste då var att han talade om sin yngste son, som bara några månader tidigare hade berättat för familjen att han var homosexuell.
I det nya numret av Offside väljer nu Anton Hysén att komma ut för omvärlden. Något han menar har ett har ett stort symbolvärde.

"So what"

- Jag kanske inte spelar i allsvenskan, men jag vill ändå bevisa att det inte måste vara en så stor grej. Jag är fotbollsspelare. Och homosexuell. Om jag presterar som fotbollsspelare, då tror jag inte att det spelar någon roll om jag gillar tjejer eller killar. So what, liksom?
Karriären har inte gått lika spikrakt som pappa Glenns, eller som för brorsorna Tobias och Alexander. Tidigare har Anton Hysén haft ett lärlingskontrakt i Häcken, men skadeproblem har bromsat utvecklingen.
Han spelar just nu i Utsikten i division 2, där pappa Glenn är tränare. Anton är den förste manlige svenske fotbollsspelaren som väljer att komma ut offentligt.
- Det är ju helt sjukt när man tänker på det. Det är så fucked up, alltihop. Var fan är alla andra? Det har väl typ inte kommit ut en enda fotbollsspelare?

Kommer påverka karriären

Familjen och de närmaste vännerna har känt till att han är homosexuell. Men bara ett fåtal av lagkamraterna.
- I Häcken var det bara de som jag hängde med, de som var i min ålder, som visste. Likadant är det i Utsikten. Jag ställer mig liksom inte upp i omklädningsrummet och säger: "Gubbar, lyssna! Jag är bög!"
Anton Hysén är medveten om att beslutet att komma ut kan komma att påverka hans karriär.
- Jo, det tror jag. Det finns folk som inte klarar av homosexuella. Och det finns rasister som inte klarar av invandrare. En klubb kanske är intresserad av mig, men så får tränaren reda på att jag är bög och så ändrar de sig. Men då är det deras problem, inte mitt, säger han till Offside och fortsätter:

"Mer taggad"

- Jag fattar att det kommer bli annorlunda efter den här intervjun. Nu kommer alla att veta: alla tränare, alla motståndare, ja, till och med mina lagkamrater. Det är hur lugnt som helst, jag tycker bara det ska bli spännande. Folk får kalla mig vad de vill, det kommer bara göra mig ännu mer taggad.

Stöttas av pappa

Glenn Hysén är glad och stolt över att sonen nu väljer att berätta för alla. I reportaget i Offside säger han till Anton:
- Jag tycker att det är riktigt bra att du kommer ut nu, att du berättar. Det är stort. Bra jobbat, gubben.
Till SPORT-Expressen säger Anton Hysén att han står bakom publiceringen i Offside och att han ställde upp på intervjun för att han tyckte att det var dags att någon trädde fram.
- Förhoppningsvis kan det här göra att fler fotbollsspelare kommer ut i framtiden.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!