Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

”Antingen är ni med eller så är ni inte det”

Dagens toppnyheter – sport
Megan Rapinoe kysser flickvännen Sue Bird efter sommarens VM-final. Foto: BPI/SHUTTERSTOCK / REX SHUTTERSTOCK TT NYHETSBYRÅN
Rapinoe med VM-pokalen. Foto: PETTER ARVIDSON / BILDBYRÅN

Frispråkige fotbollsstjärnan Megan Rapinoe, 34, höll inte tillbaka med sina tankar och åsikter under fotbolls-VM.

Hon har alltid velat vara sig själv – och detsamma gällde inför hennes föräldrar som inte alltid varit bekväma i det.
– Vi hade en lite spänd relation men sen kom det ned till att ”Antingen är ni med eller så är ni inte det”, säger hon i en intervju med The Guardian.  

Amerikanska fotbollsstjärnan och VM-guldmedaljören Megan Rapinoe, 34, var dominant under sommarens mästerskap. Hon blev själv bäste målskytt och vann pris som turneringens bäste spelare. 

Rapinoe har också blivit en djupt kontroversiell figur i hemlandet där hon är en uttalad motståndare till president Donald Trump. 

I en lång intervju med The Guardian berättar hon om tiden mästerskapet men också om föräldrarnas reaktion när hon kom ut som homosexuell.

– Jag tänkte att det här är underbart – och om inte folk tolererar det så vill jag inte ha de i mitt liv i alla fall. Men mina föräldrar var oroliga för vad andra skulle säga. De var rädda för att jag skulle få det tuffare än andra. Men jag tror aldrig att jag själv såg något som skulle vara tuffare med det, säger hon.

Att hantera föräldrarnas oro

Det var under tiden som universitetsstudent som Megan Rapinoe valde att berätta allt om sig själv. 

– Jag hade varit väldigt självsäker som barn, jag hade humor och hade lätt för det sociala, men så plötsligt blev allt bara obekvämt, säger hon till den brittiska tidningen och fortsätter: 

– Jag visste inte vad som pågick och trodde att det skulle gå över men sen insåg jag att ”Oh! Det är det” Sen var jag redo att berätta. 

– Det var helt odramatiskt. Det var inte svårt att inse. Det var bara självklart att, ja, jag är uppenbarligen gay. 

Föräldrarnas oro skulle fotbollsstjärnan komma att både motbevisa och tysta ned. När hon var i tidig 20-årsålder så hade hon en lovande framtid som fotbollsspelare. Hon valdes ut i landslaget trots att hon fortfarande gick på college. 

”Vi hade en lite spänd relation” 

Megan Rapinoe berättar om vändpunkten för hennes mamma: 

– Vid en tidpunkt så berättade min mamma för sina arbetskolleger att hennes döttrar var gay, för min syster är också gay. Deras barn hade hoppat av skolan, hade drogproblem och alla möjliga galna saker. Då sa de till henne att ”Du har ju inte alls några problem! Dina barn är underbara, håller på med sport och får college betalt”, säger hon enligt The Guardian med ett skratt. 

Men under några år fick hon hantera att hennes föräldrar var obekväma – men hon själv har aldrig tvivlat. 

– Alltså nej, min inställning var ”Ni måste komma ombord eller så får ni hoppa av”. Vi hade en lite spänd relation ibland men sen kom det ned till att ”Antingen ni med eller så är ni inte det”.