Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Anställda larmar om tystnadskultur i SvFF

Foto: KENTA JÖNSSON / BILDBYRÅN
Foto: JONAS EKSTRÖMER/TT / TT NYHETSBYRÅN

En person med ledande ställning i SvFF beviljade stöd på 400 000 kronor till sin egen förening. 

Nu rapporterar SVT om ett internt missnöje om hur situationen hanterats av förbundet.

För kanalen vittnar källor om en tystnadskultur på SvFF.

– Jag delar inte riktigt den bilden, säger förbundets generalsekreterare Håkan Sjöstrand till SVT

Förra veckan avslöjade SVT hur en högt uppsatt person inom SvFF fått lämna förbundet efter att ha beviljat stöd på 400 000 kronor tills sin egen förening på felaktiga grunder. 

Personen själv hade en nyckelposition i föreningen som tog emot bidraget. 

– Det som har hänt är naturligtvis inte alls bra. Det råder ingen tvekan om att det är ett felaktigt och omdömeslöst beteende, sa Andreas Jansson, kommunikationschef på Svenska fotbollförbundet då

Nu rapporterar SVT om intern kritik på förbundet mot hur ärendet har hanterats. Enligt kanalen upptäcktes de felaktiga utbetalningarna tidigt år. Då hölls informationen inom en liten krets och polisanmäldes inte. 

– Ledningen har tystat ned det här. Det är först när SVT publicerade som de pratat om det, säger en uppgiftslämnare till SVT.

Uppgifter: Tystnadskultur på SvFF 

SVT rapporterar också att flera inom förbundet ville polisanmäla händelsen när den kom upp till ytan. Men förbundets ledning ville annorlunda. En källa menar att organisationen är toppstyrd och att en stark tystnadskultur råder på förbundet. I centrum för den interna kritiken står SvFF:s generalsekreterare Håkan Sjöstrand som anklagas för att ha skyddat personen som fick lämna efter de felaktiga utbetalningarna, enligt SVT.

– När jag fick reda på det här ärendet så blev jag jättebesviken. Jag förstår att medarbetare också reagerar på samma sätt, men sen har vi olika roller och ansvarsområden som vi också måste hantera på ett så förnuftigt och korrekt sätt som möjligt, säger Sjöstrand till SVT.

Han delar inte bilden av att SvFF ska vara toppstyrt och att det finns en tystnadskultur.

– Men det är ett allvarligt påstående och självklart kommer jag följa upp det och se vad som kan ligga bakom de här synpunkterna, säger han.

SportExpressen söker Håkan Sjöstrand. 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.