Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

"Andretränaren bytte lag innan matchen"

Foto: Joel Marklund / Bildbyrån

Den förre AIK mittbacken Niklas Backman gjorde sitt första mål i Kina när han nickade 1-0 för sitt Dalian Aerbin mot Shanghai Shenxin.

Dalian Aerbin kunde till slut vinna med 2-1.

– Den satt fint - det var jäkligt skönt, säger Backman till SportExpressen.se efter matchen.

Förra säsongen slutade Dalian Aerbin femma i ligan - men inför dagens match mot Shanghai Shenxin återfanns man i botten av tabellen.

Efter en mållös första halvlek så gav Niklas Backman hemmalaget ledningen när han nickade in 1-0 i den 56:e minuten - mittbackens första mål i den kinesiska ligan.

– Det var riktigt snyggt, säger Backman och skrattar när han ska beskriva sitt första mål för Dalian Aerbin.

– Det var en frispark från kanten. Jag kom på bortre och fick en ganska bra träff med huvudet. Den satt fint - det var jäkligt skönt, säger Niklas Backman efter matchen.

I den första ligamatchen efter sommaruppehållet kunde Dalian Aerbins till slut vinna med 2-1.

Bröt negativ trend

En viktig seger för Dalian Aerbin som innan uppehållet hade tre raka matcher utan seger - och efter den svaga säsongsinledningen så fick Backmans tränare Ma-Lin sparken.

– Vi hade en tuff vår, så det var viktigt att vi fick en bra start nu efter uppehållet.

Trots den svaga vårsäsongen för Dalian Aerbin känner sig Niklas Backman nöjd med sin egen prestation.

– Jag får känslan att de är hyfsat nöjda med vad jag har presterat. Jag har fått spela alla matcher och de har gått helt okej. Men det lilla extra har saknats för laget under våren. De lag som ligger i toppen har utländska spelare som har gjort väldigt många mål - de skickar bara upp bollen på dem.

– Vi värvade stora namn inför säsongen, men de har inte riktigt levererat. säger Backman och berättar att det är en enorm skillnad på att spela på hemma- eller bortaplan i Kina.

"Du får inte ett domslut med dig"

– Det är extremt i Kina på bortaplan - du får inte ett domslut med dig. Jag kände det i dag, vi fick vartenda domslut med oss nu när vi spelade hemma. Det är extremt - spelar man på bortaplan så får man vara nöjd med en poäng, säger han.

Niklas Backman bor tillsammans med sin sambo på ett lägenhetshotell och trivs med tillvaron i Kina.

– Det är inte Sverige, men det är bra ändå. Det är många som pratar engelska där vi bor - annars är det svårt att hitta folk att prata med, de är det största problemet, säger Backman och berättar vidare om en väldigt speciell händelse inför den sista matchen på vårsäsongen.

– Vår andretränare bytte till vårt motståndarlag innan matchen. Han var med på matchgenomgången innan, men sen när vi kom till arenan så började han hälsa på deras spelare. Då var han i deras lag helt plötslig. Han hade tagit av sig vår lagtröja på bussen dit, säger Backman och skrattar.

"Malmö har fått lite guldfrossa"

25-årige Backmans kontrakt med Dalian Aerbin sträcker sig över nästa säsong.

– Jag är nöjd med att jag flyttade hit. Man får mycket ansvar. Många som flyttar får inte spela så mycket. Men det är klart - jag kommer inte bo här när karriären är slut. Vi får se om det blir ett, två eller tre år här, säger Backman och som följer sin gamla klubb AIK så gott han kan.

– Jag kollar så mycket jag kan, det blir lite skumma tider. Jag tror att om AIK får behålla några spelare så kan de absolut vinna guldet - Malmö har fått lite guldfrossa redan nu.

Annons:

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!