Gå direkt till sidans innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Andreas Pettersson hyllar U21-spelarna efter uttåget

Andreas Pettersson har lett Sverige under den avslutande samlingen.
Foto: LUDVIG THUNMAN / BILDBYRÅN
Efter 1-1 mot Italien stod det klar att Sverige missar U21-EM, för tredje året i rad.
Foto: LUDVIG THUNMAN / BILDBYRÅN

HELSINGBORG. Det har varit ett turbulent EM-kval för Sverige med flera tränarbyten.

Efter uttåget hyllar förbundskapten Andreas Pettersson laget och sättet de tagit sig an förändringarna.

– Jag tycker de har hanterat det väldigt, väldigt, bra, säger han.

Sverige fick bara med sig kryss i måstematchen mot Italien och missar EM-slutspelet nästa år. 

Efter matchen var det en tagen förbundskapten som kom ut och berömde sina spelare.

– Grabbarna är fantastiska. De lägger allt där ute och de har lagt under här samlingen, säger Andreas Pettersson.

Du är nästan rörd?

– Ja, lite så. Det är tråkigt att de inte får vinna den här matchen och att de inte får den här chansen. De hade de förtjänat, säger han.

Flera förbundskaptener har lämnat

Kvalspelet har kantats av flera tränaromkastningar. Poya Asbaghi fick jobbet som förbundskapet i slutet av 2020 och det var med honom som laget inledde kvalet.

I november 2021 slutade han och Jens Gustafsson tog över. Men Gustafsson hann bara vara förbundskapten över en match, förlustmatchen hemma mot Irland i slutet av mars.

Då fick den dåvarande assisterande tränaren, Andreas Pettersson, ta över huvudansvaret. Det är han som sedan lett laget i den här avslutade samlingen där de vann mot Luxemburg och sedan kryssade mot Italien.

– I den bästa av världar så startar vi en process med en förbundskapten och så jobbar vi med den processen i en kvalcykel. Sen tycker jag ändå, utifrån hur det har varit, att spelarna har hanterat det väldigt bra, säger Pettersson och fortsätter:

– När vi gick in i den här samlingen så var det ett tydligt mål för oss att det skulle märkas så lite som möjligt. Sen är det klart att det är en annan röst som står där och jag kanske trycker på lite andra saker. Tanken var att bygga vidare på det som startades upp i mars och försöka förstärka och förbättra det. Det tycker jag vi gjorde. 

Så påverkade det laget

Lagkapten Aiham Ousou, till vardags i Slavia Prag, menar att tränarbytena påverkat laget.

– Vi är en fantastisk grupp, men synd att vi har bytt så många förbundskaptener. Det har påverkat en del, men jag tror mer det har varit undermedvetet. Det är lätt att säga att ”det är ingen fara, det kommer ny energi”, men det skapar något nytt och något nytt inom fotbollen är inte alltid bra. Man vill jobba vidare på det man kan, så det är det som varit lite problem, säger han.

Trots att uttåget nu blev efter 1-1 hemma mot Italien så är både Ousou och Pettersson överens om att det inte var i den matchen som de förlorade en slutspelsplats.

Då tappade Sverige EM-platsen

Utan det var snarare i de två förlustmatcherna mot Irland.

– Första matchen mot Irland, då var vi dåliga, men de är inte bättre. Det är en typisk 0-0-match och sedan går vi bort oss på slutet och tappar poängen. I hemmamatchen är vi mycket bättre än dem, men vi skapar alldeles för lite målchanser. Det är de två matcherna som vi får lida för här och nu, säger Pettersson.

Hans kontrakt med förbundet går ut vid årsskiftet. Innan dess är det två U21-samlingar i höst med träningsmatcher. Då kommer en ny process starta inför kommande kval.

För flera spelare innebär uttåget att deras tid i U21 är över. Anthony Elanga är en spelare i den här generationen som redan tagit steget över till A-landslaget och framöver kommer vi få se fler från det här laget där.

– Vi har två jätteduktiga mittbackar, de kommer vara där och nosa. Vi har också jätteduktiga innermittfältare, Bilal Hussein är superbra. Calle Gustafsson, även om han inte alltid startat hos oss är det en otroligt fin spelare. Det finns många aspiranter, säger Pettersson.

Tv: Olsen om attacken i matchen mot City: ”Det är en chock”

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.