Andreas Georgson viftar bort läskigt möte för MFF

Tv: Fick sparken av MFF – nya drömlivet i Spanien
Andreas Georgson på podiet inför Dudelange.
Foto: MATHILDA AHLBERG / BILDBYRÅN
Mikael Ishaks Lech Poznan kan vänta vid förlust.
Foto: IMAGO/FOT. PATRYK PINDRAL/ 400MM.PL / IMAGO/NEWSPIX WWW.IMAGO-IMAGES.DE

Åker MFF ut mot Dudelange i Europa Leagues tredje kvalrunda väntar troligen Lech Poznan i Conferences Leagues playoff vilket får betecknas som en mardrömslott. 

Eller?

Andreas Georgson håller inte med samtidigt som han välkomnar ett Europa League-playoff mot turkiska Sivasspor vid vidare avancemang mot luxemburgarna. 

– Det är ju det som är det roliga med Europamatcherna, att få mäta sig med andra fotbollskulturer. Når vi dit kommer vi ta oss an det med stor entusiasm och spänning, säger tränaren. 

Efter överraskande uttåget mot litauiska Zalgiris i Champions League-kvalet väntar nu vidare spel i Europa Leagues tredje kvalrunda.

Dudelange från Luxemburg står som motståndare och på pappret är det en motståndare som MFF ska slå, men Andreas Georgson som tillfälligt tagit över som tränare efter att Milos Milojevic sparkats tar inget för givet efter de svaga insatserna mot Vikingur och Zalgiris. 

– Vi har lärt oss senaste veckorna att den typen av diskussion är rätt irrelevant. I de här dubbelmötena råder nästan en egen psykologi. Kommer man fel och ens momentum hamnar snett medan det andra laget har en jäkla tro – då svänger styrkeförhållandena snabbt. Det är mycket som påverkar, säger Georgson som inte är förvånad över att MFF buades ut mot såväl Zalgiris som i uddamålssegern mot Vikingur i första rundan. 

– Jag var snarare mer förvånad över att det inte buades mer i de två matcherna för det var en väldigt stor besvikelse och oväntade motgångar då. Jag tycker att publiken sjöng hela matcherna och att det var ett väldigt kort buande. Jag upplevde inte det som två väldigt negativa reaktioner faktiskt. 

Georgson som nu släppt sportchefsjobbet till sportdirektör Daniel Andersson medan han agerar nödlösning på tränarposten medger att han känner sig nödgad att göra bra resultat vid bänken direkt.

– Klart att jag känner press. Det här är en storklubb med höga förväntningar och detta är också en match som vi har stor tro på att vi ska vinna. Klart jag känner press. 

Räds inte Karlströms och Ishaks Lech Poznan 

Under tisdagen lottades playoffet till Europa League respektive Conference League. Tar sig MFF vidare från tredje kvalrundan väntar turkiska Sivasspor som sista hinder till att nå gruppspelet i Europa League. Uttåg mot turkarna skulle innebära en biljett direkt in i Conference Leagues gruppspel.

Om Dudelange däremot skulle visa sig vara en för svår nöt för MFF att knäcka är det i stället vinnaren av Lech Poznan och just Vikingur som står som motståndare i Conference Leagues playoff där polska storklubben ses som jättefavorit mot det isländska laget.

Med andra ord riskerar MFF att missa gruppspel i höst helt om de inte tar sig vidare från dubbelmötet med Dudelange. Men att Lech Poznan med Jesper Karlström och Mikael Ishak i laget vore en skräckmatch för MFF håller inte Georgson med om. 

– Det är ett bra lag. Men rädsla och skräck? Nej, jag delar inte den bilden. Händer det så händer det, men nu har vi bara fokus på Dudelange.

”Vi var inte turister i Champions League” 

Desto mer frikostig är Georgson när ett eventuellt Europa League-playoff mot Sivasspor kommer på tal. 

– Det är ju det som är det roliga med Europamatcherna, att få mäta sig med andra fotbollskulturer och spelare från andra marknader, lag som man inte stöter på så ofta. Når vi dit kommer vi ta oss an det med stor entusiasm och spänning

Andreas Georgson var assisterande tränare i MFF 2018-2019 när klubben tog sig vidare från två raka Europa League-gruppspel. Detta kan jämföras med i fjol då laget slutade som klar jumbo i Champions Leagues dito. 

Trots detta tycker inte Georgson att MFF kan betecknas som ”turister” i Europafotbollens gräddhylla till turnering. 

– Nej, jag tycker faktiskt inte att vi var några turister i fjol. Så klart att motståndet där håller ännu högre kaliber, absolut världsklass. Men det är ju en unik chans att få mäta sig med de bästa i världen. Det är roligare ju svårare det blir. 

Tv: Ny skräckmatch för MFF – jämför med Makedonien

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.