Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Anders, varför kallas du Taco?

Här är läsarnas frågor till landslagsstjärnan.
Vad ska du göra efter karriären? Ny yrkesbana eller fortsätta inom fotbollen i någon funktion? /Pelle
– Det blir inom fotbollen hoppas jag, det är där jag har all min utbildning eftersom jag inte studerat något annat än fotboll efter gymnasiet. Kanske jobba med att hitta spelare, scouting eller som individuell tränare och inte ansvarig för ett helt lag.

Tjena! Är det sant att du äter så mycket pizza hemma i Borås att du har fått en egen pizza uppkallad efter dig? Ha det!
/Andreas
– Nej, det var ett fel i tidningen. Restaurangchefen gick ut och sa att jag åt pizza två gånger i veckan på ett ställe i Borås. Sanningen är att jag inte varit där sedan jag flyttade till England, alltså för sex år sedan. Han körde en liten rövare där med falsk marknadsföring. Det var nog inte illa menat men kanske inte riktigt genomtänkt.

Har du verkligen Niklas Strömstedts samtliga album, eller kör du med samlingsplattan i bilen? /"Gunnar"
– Haha... nej, det har jag inte. Jag har någon skiva med honom men den ligger inte i bilen.

Tjänare Anders! Jag är medlem i Guliganerna. Vad tycker du om stödet från läktarhåll?
/Johan
– Stödet är kanon och har bara blivit bättre och bättre. De lever med och skapar en härlig stämning på Borås Arena. Det är väldigt viktigt för oss och något vi spelare uppskattar enormt, ni hade en stor del i SM-guldet förra året.

Brukar ni dansa eller sjunga något efter era vinster i omklädningsrummet?
/Johanna
– Det blir den gamla klassiska ”Segern är vår” efter varje vinst. Men det har ju bara blivit en gång i år.

Såg dig på stan häromdagen, du ju riktigt snygg. Känner du Lasse Nilsson?
/Elin
– Ja... tack så mycket! Lasse Nilsson känner jag flyktigt, han kom ju till Elfsborg i samma veva som jag försvann men vi har träffats några gånger.

Hej! Hur gammal var du när du började att spela fotboll?
/Robert Ferdinandsson
– Jag tror jag var runt 4-5 år. Jag hängde med storebror då men om jag gjorde någon nytta eller om jag bara gick och grävde på grusplanen det vet jag inte.

Hej! Vem är din bästa kompis bland fotbollsspelarna? Och vem är din favoritspelare? /Hälsningar Fredrik
– Jag har många kompisar i Elfsborg och umgås med Johan Karlsson. Min favoritspelare, en som jag uppskattat väldigt mycket att titta på i år, är Cristiano Ronaldo som gjort en fantastisk säsong.


Hej Anders! Hur kändes det att Lyfta Lennart Johannsons Pokal framför dina egna fans? /Mvh Niclas Andersson
– Det var otroligt. En fantastisk känsla och något som jag knappt vågat drömma om.

Vad är det konstigaste du råkat ut för? /Disa
– Oj, nu står det helt still i huvudet. Det är säkert massvis av saker som har hänt men tyvärr, jag kommer inte på någonting.

Hej. Vilket av lagen hittills har varit jobbigast att möta? /Bonnie
– Det enda laget som jag tycker att vi inte har varit bättre än är Malmö. I Helsingborg gjorde vi kanske ingen kanonmatch men MFF har imponerat mest hittills.

Hejsan! Hur många gånger tränade du i veckan? Tränade du extra själv också? /Nikko
– Det är större träningsdoser för yngre nu än det var för mig. Jag tränade med tre åldersklasser så jag kanske höll på tre gånger i veckan.
– Att träna extra för mig innebar egentligen att man spelade i skolan på varje match och varje eftermiddag och kväll var man på fotbollsplanen, så på så sätt tränade man extra.

Skulle du kunna tänka dig att lämna Elfsborg för en annan klubb i allsvenskan bara för att få bättre betalt? /MVH Josef
– Nej.

Du som är lite tv-spelintresserad – har du skaffat "Guitar Hero 2" ännu, och i så fall, hur bra är du? /Anders Ström
– Nej, det har jag inte. Jag är inte speciellt musikalisk tyvärr.

Hej Anders! Som stort Elfsborgs-fan så undrar jag om du själv redan bestämt dig för om du ska stanna i Elfsborg och skriva på ett nytt kontrakt, eller om du redan bestämt dig för att du vill ta chansen som utlandsproffs igen om det kommer ett anbud i sommar? /Jens Andersson
– Jag har bestämt mig. Mer säger jag inte.

Jag tycker att du är en duktig fotbollspelare, men i landslaget konkurrerar du med Kim Källström, som spelar kontinuerligt i Lyon, ett av världens bästa klubblag. Tycker du att du kan konkurrera med det genom att spela i Elfsborg? Eller känner du själv att du borde spela i en bättre liga för att på allvar konkurrera i landslaget? Tror du själv att du skulle kunna ta en plats i Lyon? Mvh/Elias
– Om jag skulle ta en plats i Lyon det vågar jag inte svara på, det skulle nog vara tufft tror jag. Jag tycker ändå att jag hör hemma i landslagstruppen, om jag spelar varje match från start är en annan sak men jag tycker att jag gjort bra matcher även när jag spelat för Elfsborg.
– Jag tycker jag visat att jag kan vara med och konkurrera sista året.

Hej! Kan du tänka dig att spela för FC Köpenhamn? /Hälsningar Janus, Danmark.
– FCK är en klubb som jag är väldigt imponerad av och var i kontakt med innan jag flyttat hem till Elfsborg. De imponerar på alla sätt och är en förebild i Skandinavien. Och innermittfält med Linderoth hade inte varit fel.

Hej! Jag undrar varför du spelar i Elfsborg när du egentligen håller på Blåvitt? Känns det konstigt att spela mot sitt favoritlag? /Egon i Munkebäck
– Det är en speciell känsla att spela mot Blåvitt helt klart. Men även om jag alltid kommer hålla lite på dem är det Elfsborg som är laget i mitt hjärta nu. Det känns inte konstigt.

Kommer du någonsin komma hem till Göteborg och Blåvitt?
/Simons
– Jag bor ju i Göteborg men jag har svårt att se mig själv spela i Blåvitt. Chansen fanns i junioråldern men då var de inte intresserade och sedan dess har det varit Elfsborg för mig.

Min känsla är att du aldrig fick visa vad du egentligen kunde i Southampton, och att du därför känner ett behov av att lyckas på allvar utomlands för att visa alla kritiker? /Jonathan
– Jag kanske inte fick ut allt att jag hoppats på i England men jag spelade i ett lag som alltid tillhört botten eller andra hälften och tittar man på de fyra åren är jag en av dem som har flest spelade matcher. Jag ser det som ett fantastiskt äventyr och fyra mycket roliga år, så det behovet har jag inte.

Vem är den bästa spelaren du någonsin har spelat med? /Vincent Hellman
– Oj, oj, oj. Det är en väldigt bra fråga. Det är så svårt att ta ut en enskild men Henrik Larsson kan jag nämna, en av de mest intelligenta spelare jag någonsin sett.

Gillar du hårdrock? /Thomas Persson
– Ja. Metallica är väl det hårdrocksband som är mina favoriter.

Röstade du rött eller blått? /Linda Fornander
– Det behåller jag för mig själv.

Vad behöver du förbättra mest i ditt eget spel? Vem umgås du mest med i laget? /Niclas
– Jag önskar fortfarande att jag var lite mer löpstark och orkade springa mer. Sedan den jag umgås mest med i Elfsborg är Johan Karlsson.

Du ska ju gifta dig i sommar, är du orolig för en eventuell svensexa? Vad tror du att du kommer att utsättas för? /Marcus
- Jag har två kompisar som är lite halvtokiga. Lite orolig är jag men vad det blir har jag ingen aning om, men att det kan bli en del märkliga saker är jag övertygad om.

Vilket lag tycker du gnäller mest på domaren? /Philip
- I allsvenskan? Då är det väl jag då... haha. Det är inte lätt att vara domherre, det är ju reaktioner efter varje domslut. Henrik Rydström i Kalmar kommenterar alla beslut och alla situationer, men jag tycker han är rätt komisk.

Vad ser du helst på tv? /Bea
- En hel del nu faktiskt. Vänner har väl varit det stora alltid men sedan blir det 24 och Prison Break som jag följer rätt så bra. Jag köper dvd-boxarna, det svåra är att man får vänta ett tag innan de kommer ut vilket blir ett problem när vissa serier diskuteras flitigt i omklädningsrummet.

Använder du Ellos kläder privat? /Peter
- Nej, jag har inte handlat speciellt mycket på Ellos.

Vad tror du om Fredrik Ljungberg som högerback i landslaget? Detta ger plats för både dig och Kim på mitten, samtidigt som ”Ljungan” kan förlänga sin karriär på en plats där han kan tillföra otroligt mycket på en mindre skadeutsatt position. /Kjell
- Fredrik är ju extremt bra defensivt i man mot man-spel. Tanken är intressant, sedan om den skulle vara intressant för Fredrik är jag tveksam till...

Vad är det roligaste och/eller konstigaste du bevittnat i ett omklädningsrum? /Kent Sjögren, Karlstad
- När jag som junior kom upp i A-laget i Elfsborg. En av mina bästa kompisar var också ung då. En av de äldre, rutinerade spelarna kissade på min kompis i duschen. Det var lite tuffare förr när man kom upp och då sa man inte ifrån heller, även om det kanske inte var något han blev jätteglad för. Men det var sådana grejer de kunde ha för sig och jag slapp det själv som tur var.

Namnet Taco-Anders, var kommer det ifrån? /Mats
- Det är väl för att det är min favoritmat. Jag bjöd en del kompisar i laget på det och det var min favoriträtt då. Det har väl kommit från vänner som man bjudit hem på myskväll med lite tacos och film. Det har väl kommit lite gliringar också men jag äter tacos, det gör jag. Det är gott!

Jag och ett par kompisar tycker du är rätt söt. Är det många killar som flirtar med dig? Hur tar du det? /Pelle
- Nej, det är det inte. Faktiskt inte så vansinnigt många som flirtar med mig överhuvud taget. Men jag hade säkert tagit det som smickrande, men det har jag inte upplevt.

Varför går du ut i tidningarna och klagar varje gång det går emot dig, typ att du blir punktmarkerad i allsvenskan eller blir utbytt i en landskamp? /Tommy Mehnert
- Efter punktmarkeringen hände det direkt i tv. Jag skämdes över det efteråt, men det är så när mycket känslor svallar direkt efter en match.
– Att jag blev utbytt i landskampen accepterar jag. Jag upplevde det inte som gnäll utan att jag beskrev en situation som är jobbig för både mig och Kim.
– Ibland säger man saker utan att tänka på att det kan uppfattas som gnäll och även om jag är gammal behöver jag kanske också lära mig att hålla käften och bita ihop ibland.

Jag älskar, avgudar och beundrar dig jättemycket. Vem i landslaget skulle du helst vilja vara siamesisk tvilling med? Varför? /Annalina
- Haha, siamesisk tvilling? Det närmaste jag kan komma är Allbäck. Vi har hängt ihop och delat rum i flera år. Vi har många gemensamma intressen och är båda från Göteborgsområdet, har samma humor så jag skulle välja Mackan.

Hur många mål gör du denna säsongen? Kan du inte lära oss segerdansen som du gjorde efter SM-guldet? Den är guld värd! /We Love U Anders
- Nu har jag i alla fall gjort mitt första så vi får se om det kan bli något mer än förra året.
– Och dansen, vette fan om den är något att lära ut. Såg mest ut som spastiska ryck ju!

Tycker du är en kanonspelare. Men varför skjuter du så sällan nuförtiden, både i landslaget och i klubben? /Lasse
- Bra fråga, min storebror är på mig hela tiden om det. Jag önskar att jag visste svaret på det. Jag försöker komma till skott och vara lite mer självisk.
– Det är något jag själv är frustrerad över, kanske är det för att jag tar mer defensivt ansvar efter åren i England.

Vilket lag tror du vinner allsvenskan 2007, om det inte blir Elfsborg? /Jörgen
- Med den här inledningen är det nästan omöjligt att säga. Jag tror fortfarande AIK kan komma i gång, sedan har vi Malmö. Det finns fem, sex lag. I år är det väldigt, väldigt svårt att säga.

Vilken sorts musik dansar du helst till? När dansade du senast, och med vem? /Stefan Johansson
- Det är ju min blivande fru som jag dansar helst med. Jag får ju skit för det, men när det gäller att dansa så tycker jag faktiskt om schlager. Låtar som man känner igen, det blir lite bra drag då.

Vilket är det snyggaste mål du gjort? Vilken är den fulaste spelare du mött? /Emil- Ett volleyskott 1999 mot Malmö i allsvenskan är nog det jag rankar som mitt finaste mål.
– Fulaste spelare jag mött, Robbie Savage som är i Blackburn är en spelare som går över gränsen i stort sett i varannan match. Han sparkar mot allt och alla. Han kan ha en skruv lös någonstans.

Vilken din favoriträtt är förutom tacos? /Marcus
- Det finns mycket gott, men jag är väldigt svag för italiensk mat. Pasta och även lite parmaskinka, italienska delikatesser.

Är det någon i landslaget som kan sjunga eller åtminstone hålla en ren ton? Och vem försöker man hålla för munnen på om den börjar? /Trixie, Stockholm
AS: De håller nog för min mun. Marcus Allbäck är faktiskt inte helt tokig, han fick spela in en sång på sin svensexa, men det lät faktiskt rätt bra så det blev ju ingen rolig grej. Niclas Alexandersson har greppat tag i en mikrofon i karaokesammanhang, han är inte helt oäven.


SAMMANSTÄLLNING: ANDERS SANDQVIST OCH GUSTAV KARLSSON

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.