Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Amerikanska fotbollförbundet ignorerade larm

Amerikanska fotbollförbundet och ligan NWSL ignorerade larm om trakasserier och övergrepp.

Det slår en ny utredning efter förra höstens många vittnesmål fast, skriver The Athletic

I oktober 2021 sparkades tränaren Paul Riley av NWSL-toppklubben North Carolina Courage efter flera anklagelser om sexuella övergrepp. 

Därefter fick NWSL:s ligachef Lisa Baird lämna sin post. Senare samma månad tvingades Washington Spirits ägare, Steven Baldwin, lämna sin post efter att 27 spelare i klubben krävt hans avgång i ett brev där bland annat anklagelser om ”en rutten arbetsmiljö” och anklagelser mot tidigare tränare i klubben framkom. 

Även Atlético Madrid-stjärnan Deyna Castellanos vittnade om övergrepp i miljön kring Venezuelas landslag.

Till följd av de många vittnesmålen beställde den amerikanska proffsligan NWSL en oberoende utredning av miljön i och runtom klubbarna i ligan. I dag presenterades utredningens slutsatser efter över 200 intervjuer med spelare, tränare, ägare, personal i klubbar och i det amerikanska fotbollförbundet.

”Hjärtskärande och oroande”

I rapporten framkommer flertalet fall av maktmissbruk från tränare, och att strukturer i ligan gjorde maktmissbruket till ”en illa dold hemlighet”. 

Rapporten slår också fast att klubbar, ligaorganisationen och förbundet inte vidtog nödvändiga åtgärder trots att det i många fall fans bevis för att övergrepp förekommit. Parterna har också inte arbetat tillräckligt mycket för att liknande händelser inte ska hända igen, enligt rapporten. 

– Det är hjärtskärande och väldigt oroande. Övergreppen som beskrivs är oacceptabla och har ingen plats i fotbollen, på någon träningsanläggning eller arbetsplats. USA:s fotbollförbund är fast beslutet att göra allt vi kan för att se till att alla spelare, oavsett nivå, har en säker plats att spela på, säger fotbollförbundets ordförande Cindy Parlow Cone i ett uttalande, enligt The Athletic

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.