"Allt är inte privat när man är en offentlig person"

Martin Dahlin i Monaco.
Foto: PRIVAT
Den före detta landslagsanfallaren är numera agent.
Foto: NICOLINN NILSSON
Favoritbilen, en mintgrön Fiat.
Foto: NICOLINN NILSSON
Dahlin rattar strandbilen genom Monaco.
Foto: NICOLINN NILSSON
"Det är en perfekt liten bil att ha här"
Foto: NICOLINN NILSSON
"Där uppe" bor Martin Dahlin med familj.
Foto: NICOLINN NILSSON
1 / 7

MONACO. Martin Dahlin har blivit svensk fotbolls extrapappa. 

När dagens spelare har blivit mer bortskämda är det hos agenten de söker stöd. 

– De kan ringa och fråga vad de ska ha för skor till studenten, säger Martin Dahlin. 

För SPORT-Expressen berättar han om livet som fotbollsagent, rasism och drömmen om Sverige. 

Martin Dahlin anländer till Monte Carlo Beach Club i sin mintgröna strandbil. Sätena är gjorda av rotting och bilen saknar tak. Från nyckelknippan dinglar en läderboll i miniatyr. 

– Det har alltid varit min favoritbil så när det dök upp en möjlighet att köpa den gjorde jag det. Det är en perfekt liten bil att ha i lilla Monaco. 

Martin Dahlins Fiat är blygsam i jämförelse med de frustande sportbilar många unga spelare vill köpa när proffslivet börjar. 

Men då är Dahlin inte heller svensk fotbolls stora stjärna längre. Efter proffskarriären valde han att hålla en låg profil. Offentliga framträdanden hör till ovanligheten, liksom intervjuer. 

– Min tid i rampljuset är över, konstaterar Dahlin.

49 år gammal arbetar han som agent, med rutin nog att varna sina spelare från att dra på sig för stora kostnader i början av karriären.

– Tittar jag på min generation är det många som inte har varit speciellt intresserade av ekonomi och det kostar. Jag har alltid varit hyfsat intresserad. Jag har inte gått på någon större nit, peppar peppar, säger Martin Dahlin.

Blåvittprofilen Torbjörn Nilsson berättade nyligen att han tröstköpte en gul Porsche under sin första tid i PSV Eindhoven. Något han inte hade fått göra med Dahlin som agent. 

– Haha. Nej, vi tycker att man ska fokusera på att spela fotboll när man kommer till en ny klubb. Det sista man ska göra är att köpa en bil innan man har visat vad man går för, att man gör allt för att det ska bli bra för laget. Man ska börja med att leverera, sedan kan man fundera på bilar mycket senare. Annars sänder det ut fel signaler. 

Bott i Monaco i elva år

En äldre herre i vit pikettröja promenerar förbi. Han berömmer Dahlins bil. 

En mintgrön Fiat Beach Car väcker uppmärksamhet även på Monacos gator. 

Och många känner igen chauffören. 

Martin Dahlin har bott i Monaco i elva år tillsammans med sin familj. 

– När jag drog i gång mitt managementföretag och min fru letade en speciell utbildning som bara fanns på ett universitet utanför Paris och i Monaco kände vi att det passade bra att flytta hit, säger Martin Dahlin och tillägger:

– Sedan finns det som alla vet skattemässiga fördelar och man ska inte sticka under stol med att det är en stor fördel att driva ett företag härifrån. Tanken var att vi skulle stanna i ett par år, men vi trivs så pass bra att vi har blivit kvar. 

Martin Dahlins mobiltelefon ringer. Det är en fickringning från hans fru. 

Oftast är det spelare eller klubbar som hör av sig för att prata fotboll. Dahlin tröttnar aldrig på samtalen. Han trivs med att ha full kontroll över sitt bolag.

– Det blir tyst väldigt snabbt efter karriären och man får inte den bekräftelse eller de kickar man fick då. Jag har en väldigt klok mamma som tidigt sa till mig att hitta något annat som jag kan må bra av där jag kan känna mig behövd, ta ansvar och känna mig duktig. För mig är detta ett sätt att förlänga min karriär. 

Fakta: Martin Dahlin

Ålder: 49 år

Bor: I Monaco. Har även ett sommarhus på Ingarö i Stockholms skärgård

Familj: Frun Josephine och barnen Lilly och Julian

Sysselsättning: Driver agentfirman Martin Dahlin Management ett 40-tal seniorspelare. Har en egen klädkollektion: "dahlin". 

Proffsklubbar som aktiv: Malmö FF (1987–1991), Borussia Mönchengladbach (1991–1996), Roma (1996), Borussia Mönchengladbach (1996–1997, lån), Blackburn (1997–1998), Hamburg (1998–1999).

Landskamper: 60 matcher, 29 mål. 

Största meriter: VM-brons 1994, EM-semifinal 1992, Guldbollen 1993, SM-guld och allsvensk skytteligaseger 1988, tysk cupmästare 1995.

Tidigare kom kickarna när 60 000 åskådare vrålade Martin Dahlins namn. I dag glädjes han över klienternas framgång på fotbollsplanen.  

– När Markus Rosenberg, eller någon annan av mina spelare, gör mål eller spelar en bra match känns det nästan som att jag själv gör det eftersom jag har varit med i väldigt många år och varit nära killarna. 

Följer allt från allsvenskan

Varje vecka tittar Dahlin på mellan 15 och 20 fotbollsmatcher. Han följer i princip samtliga matcher i allsvenskan. 

– Det är mitt jobb att titta på så mycket fotboll som möjligt. Det är bra nu när man kan streama det mesta. 

Självförtroendet är stort. Martin Dahlin slår fast att hans agentfirma är Skandinaviens bästa. 

– Den största delen är att vara en mentor och bollplank till killarna, där man stöttar och hjälper dem. Det är därför vi har ett gigantiskt övertag mot våra konkurrenter eftersom vi kan sätta oss in i spelarnas situation eftersom vi själva har varit där. 

Mycket har hänt sedan en ung Martin Dahlin träffade sin första agent Börje Lantz. 

Då blev han bjuden till den portugisiska kusten och agentens "Villa Tomelilla" utanför Lissabon. "Mr 10 procent", som Lantz kallades, fixade fram ett avtal där han var berättigad tio procent av Dahlins inkomster från proffslivet. 

– Det var en cigarrökande affärsman som drog i det. Jag fick till och med en parfym i present om jag inte minns fel. 

– Men han kunde inte hjälpa mig med olika situationer på fotbollsplanen, och brydde sig inte så mycket om hur jag mådde när det inte gick så bra. De traditionella agenterna från den tiden finns fortfarande kvar, de som sitter och rullar med tummarna och hoppas att det ska gå bra för killarna. Sedan dyker de upp när det ska förhandlas kontrakt.

Foto: MICHAEL RIEDLER

Därför blev han agent

Bemötandet Martin Dahlin fick som ung fotbollsspelare har satt sina spår. Det var delvis som en motreaktion till 90-talets oengagerade agenter han valde att söka sig till yrket och starta MD Management 2001. 

– Det är mer trovärdigt att jag kommer med tips och råd till en ung kille än att någon som inte har spelat alls, eller på en lägre nivå, kommer med tips. Hur ska någon som inte varit proffs i Tyskland eller England kunna förbereda en spelare på bästa sätt om de inte själv har erfarenheten. Det kan naturligtvis gå bra med en rådgivare utan den erfarenheten, men varför chansa? 

Både Marcus Allbäck och Jonas Wirmola arbetar för Dahlins agentfirma som ansvarar för ett 40-tal seniorspelare. 

– Spelarna kan ringa och fråga vad de ska ha för skor till studenten eller smokingen. Det kan vara allt, tro mig. Vilket är superkul, säger Dahlin som märker skillnad på dagens spelare jämfört med sin egen generation. 

– Tålamodet har blivit sämre, man vill ha direkt bekräftelse och resultat.  Att vilja sträva framåt och uppåt är avgörande för att lyckas, men man måste också vara medveten om att tio träningspass, eller några matcher inte räcker. Det är en process där man under hela sin karriär måste använda varje träning och match till att förbättra sig.

Är det frustrerande?

– Frustrerande är inte rätt ord, däremot försöker vi få spelarna att tänka rätt. Det är också en avgörande faktor för att bli framgångsrik, att man har en korrekt självbild, att man inte tror att man ska hamna i världens största klubb bara för att man har gjort ett par bra matcher. Man måste hela tiden förbättra sig. Gör man bara det tillräckligt bra räcker det långt. 

Martin Dahlin arbetar heltid med agentfirman. Vid sidan av är han även involverad i klädkollektionen "dahlin" och investerar pengar i en rad olika aktiebolag. 

I höstas skrev Expressen en artikel med rubriken "Aktieklippet som ger miljonregn för Dahlin". 

Aktier i företaget Magnolia Bostad hade då gett Martin Dahlin en värdeökning på drygt 80 miljoner kronor sedan börsintroduktionen året innan.  

Och Martin Dahlins totala innehav var värt cirka 116 miljoner kronor.

Något som är känsligt att prata om. 

– Det är privat känns det som. Men jag har lärt mig att inte allting är privat när man är en offentlig person.

Martin Dahlin kör fram sin strandbil framför ingången till Monte Carlo Beach Club. Vi tar lite bilder innan han rattar ut sin Fiat på Monacos gator. 

"Här nere finns det bara invandrare"

Utanför ett höghus, nära strandpromenaden, pekar Dahlin upp mot en av de översta balkongerna. 

– Där uppe bor vi, säger han. 

Skillnaderna är stora jämfört med uppväxten i Lund. I Monaco bor människor från olika kulturer och världsdelar. 

Hemma i Sverige väckte Martin Dahlin uppmärksamhet redan på BB. Med svensk mamma och en venezuelansk pappa var det många som höjde på ögonbrynen.

I Patrick Ekwalls bok om Martin Dahlin, från 1997, berättar Lisa Dahlin om reaktionerna hon fick när sonen föddes på slutet av 60-talet. 

"Hade Martin varit ett adoptivbarn hade det varit OK, men hade man fått barn med en neger så blev man kallad för hora", berättar Dahlins mamma i boken. 

I dag menar Martin Dahlin att han inte längre möter den rasism som fanns under uppväxten. 

– Eftersom jag lever i någon slags bubbla där folk för det mesta vet vem jag är tror jag inte att jag känner av det på samma sätt som om de inte hade vetat vem jag är. Det är svårt för mig att sätta mig in i den situationen. 

– Och här nere finns det bara invandrare. Här nere umgås vi med folk från alla jordens hörn. Jag märker absolut ingenting, när folk vet vem man är kommer man nog undan tror jag. 

Det franska valet är redan avgjort, men affischer på Marine Le Pen och Emmanuel Macron sitter kvar på elskåp och anslagstavlor runtom i Monaco. Martin Dahlin är glad att Le Pen inte kom till makten. Samtidigt ser han en oroväckande utveckling i Europa. Rasism finns fortsatt i samhället och inom fotbollen. 

– I stora delar av Europa har det inte blivit bättre, men det görs mycket för att förebygga och jag hoppas Fifa och Uefa fortsätter med det. 

***

Martin Dahlin står vid en smal strandremsa i norra delen av Monaco. Solen är stark trots att det bara är maj månad. 

– Klimatet är helt fantastiskt. Och omgivningen med Franska rivieran och den italienska kustens stränder är härlig. Vi kan köra upp till Alperna på en timme. På så sätt höjs livskvaliteten. 

Hur ser vardagslivet ut?

– Jag lämnar barnen i skolan, sedan försöker jag gå på gymmet ett par dagar i veckan. Jag jobbar och umgås med vänner. Jag försöker njuta av livet. 

"Min franska ska jag inte skryta med"

Martin Dahlin skrattar. Han har kommit att tänka på en händelse för en tid sedan, då hans femåriga son tvingades tolka ett samtal med den lokala polisen. 

– Jag satt och höll mobiltelefonen i handen vilket man inte får göra. Jag vevade ner rutan och polisen började prata franska. Jag sa, tyvärr jag pratar inte franska. Då hör jag min son i baksätet översätta vad polisen sa. Vilket gjorde min son väldigt stolt för han har insett att han nu är bättre på ett språk än vad jag är. 

– Min franska ska jag inte skryta med, tyvärr har den inte blivit så bra. 

Martin Dahlin trivs med familjelivet i Monaco. Samtidigt älskar han somrarna i skärgården. 

– Sverige för mig är fortfarande världens bästa land, så vi kommer nog att flytta hem en dag, men när det blir vet vi inte.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.