Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Prislappen: Så mycket är Zlatans köp värderat till

Zlatan Ibrahimovic kontrollerar efter köpet cirka 25 procent av Hammarby, men den svenska 51-procentsregeln kan försvåra hans ambitioner, säger Expressens Noa Bachner.
Foto: PETTER ARVIDSON / BILDBYRÅN
Foto: PETTER ARVIDSON / BILDBYRÅN
Foto: PER DANIELSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN

Efter alla spekulationer – nu står det klart att Zlatan Ibrahimovic blir delägare i Hammarby.

Storägaren AEG Sweden har sålt hälften av sina aktier i Hammarby Fotboll till fotbollsstjärnan.

– Jag ska hjälpa dem att bli bäst i Skandinavien, säger Zlatan till Aftonbladet.

Zlatan Ibrahimovic fick stor uppmärksamhet när han i går publicerade en bild på Instagram med Hammarbys matchtröja med namnet Ibrahimovic på ryggen. Spekulationerna tog snabbt fart – och nu kommer förklaringen.

Amerikanska Anschutz Entertainment Group, AEG, äger nästan hälften av aktierna i Hammarby Fotboll AB. Nu säljs hälften av av AEG Swedens aktier i Hammarby till Zlatan Ibrahimovic – något som innebär att han äger en fjärdedel av aktierna i den allsvenska klubben.

– Det här är fortfarande nytt för oss, men givetvis väldigt spännande. Spontant känns tajmingen bra, vi har haft en stark utveckling de senaste åren och nästa år spelar vi i Europa. Att då få in en person som Zlatan Ibrahimović i klubben, med den passionen och vinnarmentaliteten han står för känns helt rätt. Det är för tidigt att säga någonting i detalj om på vilket sätt Zlatan kan komma att bidra till Hammarby Fotboll, men det finns helt klart väldigt stor potential i samarbetet, säger ordförande Richard von Yxkull till klubbens hemsida. 

Prislappen: 7 miljoner kronor

Bolaget värderar själv sitt värde på investeringen i Hammarby till drygt 14 miljoner kronor. Zlatan går nu in som delägare till 50 procent i AEG Sweden, vilket värderar hans ägande i Hammarby till 7 miljoner kronor. AEG Sweden har som enda syfte att äga aktier i Hammarby Fotboll och bolaget har därför saknat intäkter sedan 2015.

TV4:s Olof Lundh tror inte att Zlatan betalar någonting för aktierna.

– Jag tror inte han sätter in några pengar. Det står överallt att han investerar i Hammarby. Jag vill se att han sätter in en enda krona. Om man kollar hans affärer så har han aldrig satt in några pengar. Han kommer med sitt namn. Det tror jag han gör här också. Det är ingen kostnad för AEG att ge bort en fjärdedel av Hammarby för det har inte varit någon större investering. Det är väl roligt för Zlatan. Han behöver grejer att göra när hans fotbollskarriär är slut, säger han till Ekonomistudion.

Ordförande Richard von Yxkull åkte för ett par dagar sedan till Los Angeles för att träffa AEG och LA Galaxy, som ägs av AEG, tillsammans med vd:n Henrik Kindlund och sportchefen Jesper Jansson.

– Vi visste inte vad det handlade om när vi åkte, men vi hade lite olika spekulationer där ett spår var åt det här hållet. Sedan fick vi nyheten igår, tisdag – eller i måndags svensk tid. Vi har träffat Zlatan två gånger för att diskutera vad det här innebär, säger Kindlund till Fotboll Sthlm.

Han berättar även att Zlatan Ibrahimovic kommer ha en representant i bolagsstyrelsen, men att stjärnan inte själv kommer att sitta på en av stolarna.

Zlatan: ”Jag har alltid gillat klubben”

AEG äger Los Angeles Galaxy, klubben där Zlatan Ibrahimovic spelat de senaste två säsongerna.

– Hammarby är en fantastisk klubb med passionerade supportrar och har stor respekt i både Stockholm och Sverige. Jag har alltid gillat klubben och fansen, sedan är jag imponerad över det klubben presterat de senaste åren, både på och utanför planen. Att få vara med och utveckla Hammarby framåt känns både roligt och spännande, säger Zlatan till klubbens hemsida.

För Aftonbladet utvecklar 38-åringen hur affären gått till.

– Jag har ju spelat i Galaxy och fått en bra relation med folket från AEG. Då fick jag den här möjligheten att bli partner med AEG och en sån möjlighet går det inte att tacka nej till. Inte till människor som är så lyckosamma i affärer. Dessutom var jag redan länkad till Sverige. Så gick det till, säger han.

Zlatan utesluter spel i Hammarby

Zlatan utesluter däremot att bli spelande delägare i Hammarby.

– Det känns spännande med Hammarby, ett helt annorlunda projekt och jag är väldigt motiverad. Jag kommer vara väldigt engagerad i det här den dagen jag slutar med fotbollen. Jag ser fram emot att få jobba med fotbollen från en annan vinkel. Inte bara på planen. Även om jag kanske kan bjuda på något på planen också om jag inte är för gammal... Men inte som aktiv spelare, alltså. Snarare med att hjälpa de aktiva på träningsplanen, om den hjälpen behövs. För jag vet att spelarna i Hammarby är i goda händer nu, säger han till Aftonbladet.

Hur Zlatans egen framtid på fotbollsplanen ser ut är fortfarande oklart. Han lämnade Galaxy efter säsongen och har sedan dess kopplats samman med flera klubbar i Europa. Förra veckan kom uppgifter att Milan erbjudit Zlatan ett kontrakt. 

Noa Bachner: ”Kan inte bli nån klassisk klubbägare”

Expressens Noa Bachner: ”Han kommer inte vilja lämna det som en misslyckad investering”