Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

William Nilsson, 17, debuterade för Häcken: ”Tacksam”

”Mikael Nilsson skjuter för att döda”, brukade Blåvitts supportrar sjunga.
Foto: BILDBYRÅN
Louise Karlsson har tagit otaliga medaljer i simbassängen.
Foto: HANNA BRUNLÖF WINDELL
William Nilsson, 17, har att brås på.
Foto: MATHIAS BERGELD / BILDBYRÅN

VARBERG. Pappa Mikael Nilsson är IFK Göteborgs meste spelare genom tiderna, mamma Louise Karlsson simmade ihop 20 EM- och VM-medaljer. 

Nu har deras son William Nilsson, 17, gjort allsvensk debut – för BK Häcken. 

– Blåvitt har inte varit intresserade av mig, men jag är enormt tacksam och glad över chanserna jag fått av BK Häcken, säger anfallaren. 

Unge Nilsson byttes in i minut 86 när Hisingsklubben jagade ett segermål mot Varberg, men mötet slutade 1-1. 

– Självklart roligt att få komma in och känna på den allsvenska fotbollen. Jag fick inte så många bolltouch kanske, men det är bara lärorikt att få hoppa in och visa sig. 

Stor skillnad mot U19-laget du brukar spela i? 

– Så stor skillnad tycker jag inte att det är, det är mer fysiskt kanske. Och det är kul. 

Hur hamnade du i BK Häcken? 

– Det var en inbjudningsträning 2019 som var öppen för alla. Jag åkte dit och provtränade, det var en sådan fyradagars och jag klarade mig hela vägen till dag fyra. Sedan skickade de ett meddelande till min mamma, att de inte var intresserade av mig. 

Inte? 

– Nej, men en månad senare hörde de av sig igen och sade att de gärna ville ha mig. Sedan dess har det bara flutit på. 

Frisparken mot PSV Eindhoven

Hur tog du motgången när de först sade nej? 

– Jag tog det med en nypa salt, jag gick tillbaka till Älvsborgs FF och tränade på lika hårt som jag brukar göra och det lönade det sig. 

Louise Karlsson på kortbane-VM i Göteborg 1997.
Foto: © BILDBYRÅN

Till saken hör att mamma Louise Karlsson sitter i BK Häckens styrelse sedan många år, hon är en av Sveriges bästa simmare genom tiderna och har haft flera världsrekord. Pappa Mikael Nilsson har inte något världsrekord att stoltsera med, men väl 609 A-lagsmatcher för IFK Göteborg. En siffra som ingen annan matchar och som känns oslagbar med tanke på hur ofta dagens spelare byter klubb. 

Försvarsbjässen var tongivande i Champions League på 90-talet och skickade in en frispark mot PSV Eindhoven som brukar hamna högt när de snyggaste frisparkarna genom tiderna rankas. 

Skjuter du bättre än pappa, William? 

– Man har ju fått höra om den där frisparken en hel del, men jag säger alltid att det var en felträff. Nä, han har ett bra skott, pappa, det får jag ge honom. 

Mikael Nilsson mot PSV i Champions League 1993.
Foto: JOAKIM ROOS / TT NYHETSBYRÅN

Vad har dina föräldrar betytt för din fotboll? 

– Enormt mycket. De har pushat mig till att bli den spelaren jag är i dag. Man har ju fått frågan ett antal gånger varför jag inte spelar i Blåvitt. 

Och vad är svaret? 

– Blåvitt har inte varit intresserad av mig, men det var BK Häcken. Jag är enormt tacksam och glad över chanserna jag fått här. 

”Har inget kontrakt överhuvudtaget”

I U19-allsvenskan har William Nilsson gjort tolv mål på lika många matcher och beskrivs som en hårt arbetande forward med bra passningsspel och säker när läget dyker upp. 

Vad har du för ambitioner med fotbollen? 

– Jag vill komma så långt som möjligt. Allsvensk debut är en milstolpe förstås men på sikt är det klart jag siktar på att komma ut i Europa. 

Noterbart är att den snart 18-årige anfallaren inte har något avtal med BK Häcken. 

– Jag har inget kontrakt överhuvudtaget. Det är upp till klubben att avgöra hur det blir, de får väl komma med ett förslag och så får jag se hur jag tar det därifrån, säger William Nilsson. 

Mot Varbergs Bois gjorde även Momodou Sonko, 17, allsvensk debut för BK Häcken.