Gå direkt till sidans innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

”Visar noll respekt – kallar mig för loser”

Sead Haksabanovic vill lämna IFK Norrköping.
Foto: MAXIM THORE / BILDBYRÅN
IFK Norrköpings ordförande Peter Hunt.
Foto: ANDREAS L ERIKSSON / BILDBYRÅN

Sead Haksabanovic ser ingen framtid i IFK Norrköping längre och SportExpressen kunde i förra veckan avslöja att en Red Bull-klubb lagt bud.

Nu ger 21-åringen sin syn på buden, Peter Hunts hantering av situationen, Jens Gustafssons avsked och turbulensen som präglat föreningen i vinter.

– Jag är superbesviken och ledsen när jag hör att min ordförande kallar mig för loser och rökt, säger han.

IFK Norrköping har minst sagt haft en turbulent vinter. Avhoppen har duggat tätt den senaste tiden både i styrelserummet och i ledarstaben. För några veckor sedan stod det också klart att Jens Gustafsson lämnar efter fem säsonger på Östgötaporten och att Rikard Norling tar över.

Sead Haksabanovic har varit en nyckelspelare för Norrköpings offensiv med 16 mål och 20 assist på 65 matcher under sina två säsonger. Han känner att det fanns mer att hämta från den gångna säsongen.

– Personligen tycker jag att min säsong har varit riktigt bra. Jag går igenom en process av utveckling och tycker att jag lär mig saker hela tiden. Lagets säsong bedömer jag som så där. Vi är ett bättre lag än vad tabellen visar men vi fick inte riktigt till det i år. Det finns olika anledningar till vad det beror på men främst att vi spelat med ett ungt lag. Unga lag vinner inga titlar men det ger bra pengar och ekonomi till klubben när man väl säljer en ung talang som spelar seniorfotboll, säger Sead Haksabanovic.

Haksabanovic vill lämna

Nu ser Haksabanovic slutet på sin resa i IFK Norrköping. Att Jens Gustafsson lämnat klubben har en del i beslutet att vilja söka sig vidare.

– Min framtid är någonstans bort från Sverige, konstaterar han kort innan han fortsätter. Jens är den enda anledningen till varför jag hamnade i IFK från början. Hans personlighet, kunskap samt sätt att se på fotboll passade mig. Vi tyckte inte alltid lika men vi respekterade varandra och det utvecklade mig. Nu när han lämnat ser jag ingen anledning att fortsätta om jag ska vara helt ärlig, säger han och fortsätter.

– Anledningen till varför jag kom hit är borta. Jag tycker att det är fel att Jens är borta men han själv måste ha haft en bra anledning till att lämna. Jag vet att han mådde bra här och vi spelare mådde bra med honom. Nu vet jag inte vad jag ska säga, men jag tycker inte om det jag läser och har mina tankar kring det hela.

Sead Haksabanovic och Jens Gustafsson.
Foto: PETER HOLGERSSON / BILDBYRÅN
Jens Gustafsson.
Foto: PETER HOLGERSSON / BILDBYRÅN

Det har varit ganska stor turbulens runt klubben. Vad tänker du själv kring det?

– De flesta hade svarat att det inte är deras sak att prata om interna problem. Men jag tycker att det är min sak då jag representerar klubben och klubben är min arbetsgivare. Jag tycker att hela situationen har skötts väldigt dåligt och det är inget jag riktigt gillar och jag vill definitivt inte ha det på detta viset. 

Haksabanovic fortsätter:

– Jag vill att vi alla ska må bra för då kommer resultaten på planen. Just nu mår många personer inte bra och då måste man plocka bort det som stör och skapar oro. Denna oro som står ovanför oss alla vill jag inte ha för det är en sjuk situation. Vill man inte ha någon kvar, då får man säga ifrån på årsmötet.

Sead Haksabanovic.
Foto: JOSEFINE LOFTENIUS / BILDBYRÅN
Sead Haksabanovic jublar efter ett mål mot Sirius säsongen 2019.
Foto: KENTA JÖNSSON / BILDBYRÅN

Riktar kritik mot Peter Hunt

SportExpressen kunde i förra veckan avslöja att en Red Bull-klubb lagt bud på Haksabanovic och att samtal förs. Haksabanovic vill flytta men han upplever också att Norrköping försvårar processen.

– Det finns ett stort intresse och ett konkret intresse från en stor koncern och fotbollsfamilj. Jag vill dit, punkt slut, och det vet IFK om. Inget har ändrats.

Vad säger IFK Norrköping om buden som kommit in?

– Ja, vad ska jag säga. Vad IFK tycker vet jag om men hur en del av IFK beter sig är en annan sak. Jag tycker att ordförande Peter Hunt behandlar mig som luft och visar noll respekt och det är snällt sagt från min sida.

Haksabanovic tystnar ett par sekunder innan han fortsätter.

– Jag är superbesviken och ledsen när jag hör att min ordförande kallar mig för loser och rökt. Vill du veta mer får du fråga honom om han nu svarar i telefon, det har han varit riktigt dålig på de sista två-tre veckorna.

Så Norrköping vill inte förhandla med intresserade klubbar om en övergång?

– Nej, jag tycker inte man förhandlar om man blankt säger nej till saker och ting. Det kallas inte för förhandling. Vill man inte sälja så får man säga det klart och tydligt. I mitt fall säger man inte det utan man säger blankt nej till alla bud men sätter en otrolig prislapp på mig. Det skickar signaler att man vill sälja. Sen kommer man inte till förhandlingsbordet utan gömmer sig bakom datorer och slutar svara i telefon. Oprofessionellt och respektlöst minst sagt. Jag vet att andra också blivit behandlade på samma vis och det känns inte okej.

– Vi spelare är inte ”saker eller boskap” och jag accepterar definitivt inte att bli kallad loser och rökt för det är jag inte. Jag är den snällaste människan du kan hitta och det tror jag alla mina tränare och medspelare kan bekräfta. Jag har aldrig gjort någon ont och detta är första gången i mitt liv som jag blir behandlad på ett sådant respektlöst sätt. Men det får stå för Hunt. Han fungerar på detta viset tydligen. Jag kommer inte hålla tyst men heller inte ljuga. Allt jag sagt här är sant till hundra procent.