Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

”Vill man verkligen spela i Kina just nu?”

Expressens Noa Bachner om Marcus Danielsons flytt till Kina och hans EM-chanser.
Marcus Danielson är klar för Dalian.Foto: MAGNUS LILJEGREN / STELLA PICTURES/MAGNUS LILJEGREN MAGNUS LILJEGREN
Dalian tränar i Spanien.Foto: Instagram.
Marek Hamsik (till vänster) är lagets stora stjärna.Foto: Instagram.

Djurgårdens guldhjälte Marcus Danielson säljs till Dalian Professional FC för 50 miljoner kronor.

Vad som väntar där? Det är högst oklart.

Just nu är laget fast i Spanien – och alla matcher i den kinesiska ligan har ställts in på grund av coronaviruset.

– Jag har aldrig varit med om något liknande, säger tränaren Rafa Benítez.

Nyheten slog ner som en bomb under torsdagen.

Djurgården säljer sin lagkapten Marcus Danielson, 30, till den kinesiska klubben Dalian Professional FC. Övergångssumman? Enligt SportExpressens uppgifter landar den på en bra bit över 50 miljoner kronor.

”Det är en av de sjukaste affärerna i allsvenskans historia”, skriver SportExpressens reporter Daniel Kristoffersson i sin blogg.

Övergången är också speciell av en helt annan anledning: Coronaviruset härjar i Kina.

Danielson är i Spanien

Ligan skulle egentligen ha startat den 22 februari, men alla matcher har ställts in i väntan på att läget ska lugna ner sig.

Dalian Professional FC var på plats i Spanien när viruset bröt ut – och har blivit kvar där.

– Normalt sett vet man när ligan startar, man vet vilka matcher som väntar, var och när de ska spelas… men här väntar vi bara, säger den legendariske tränaren Rafa Benítez i en intervju med The Athletic.

– Det är så klart logiskt att det blivit så här, med tanke på viruset. Men det blir en väldigt märklig försäsong för oss.

I två veckors tid har laget isolerat sig på hotellet och bara lämnat för att träna fotboll på planen som ligger alldeles intill. Spelarna har dagligen fått sina kroppstemperaturer mätta, eftersom feber är ett första tecken på att man drabbats av viruset.

Det var också i Spanien som Marcus Danielson under torsdagen gjorde sin läkarundersökning.

”Är inte vandrande virus”

En rad kinesiska klubbar är just nu fast i Spanien och det är en klubb som har det lite jobbigare än alla andra: Wuhan Zall. Det var som bekant i staden Wuhan som coronaviruset började spridas.

Tränaren José González berättar i en intervju med Marca att de hade planerat att spela flera träningsmatcher i Spanien, men motståndarna har lämnat återbud på grund av rädsla för viruset.

– Jag förstår att namnet ”Wuhan” får alarmklockorna att ringa, men jag vill poängtera att hela laget var 1 000 kilometer ifrån Wuhan när viruset började spridas, säger González och slår fast att inga spelare visat några symptom.

Han fortsätter:

– Mina spelare är inte några vandrande virus, de är idrottsmän. Jag önskar att Spanien kan visa dem lite empati, det är inte lätt att vara så långt hemifrån och veta att ens familj sitter i karantän.

– Jag förstår att det är svårt, men jag vill mana till lite lugn här.

Spelarmarknaden påverkas

Coronaviruset har också påverkat transfermarknaden i Kina.

Nyhetsbyrån AFP skriver att klubbarna i högstaligan spenderat runt 280 miljoner kronor totalt under det här transferfönstret, som stänger på fredag. Det är den lägsta noteringen sen 2011.

– Osäkerheten som viruset har skapat har säkerligen skrämt bort potentiella värvningar. Vill man verkligen spela i Kina just nu? Dessutom lär klubbarna vara mindre benägna att göra stora affärer när de inte riktigt vet vad som händer, säger Harry Belford Spencer som jobbar för den kinesiska agentfirman First Pick Group.

Som exempel tar han Odion Ighalo som nyligen lämnade Shanghai Shenua för att gå på lån till Manchester United.

– Varför skulle de vilja ha honom i laget och betala hans lön när de inte spelar några matcher? Man vill inte ha för stora lönekostnader i den här situationen, säger Harry Belford Spencer till AFP.

Det finns dock flera stora namn kvar i ligan.

Marcus Danielson blir nu lagkompis med bland annat Marek Hamsik och Salomón Rondón. Och han kommer att ställas mot spelare som Hulk, Paulinho, Stephan El Shaarawy, Graziano Pellè, Mousa Dembélé och Marouane Fellaini.

Dalian Professional FC slutade nia i den kinesiska ligan i fjol.