Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Viktor Lundberg om misslyckade tiden i HIF: ”Fick inte ens chansen”

Viktor Lundberg skrev på för Örgryte 22 juli.
Foto: MICHAEL ERICHSEN / BILDBYRÅN
”Det kändes kört” under Lindström/Santos säger han.
Foto: ADAM IHSE/TT / TT NYHETSBYRÅN
Det blev bara en och en halv säsong i HIF för Lundberg.
Foto: CHRISTOFFER BORG MATTISSON / BILDBYRÅN

Viktor Lundberg kom som ett meriterat nyförvärv till HIF, men tiden i Skåneklubben vill mittfältaren bara glömma.

I somras lämnade han för Örgryte där han hittat tillbaka till glädjen på planen.

– Helt ärligt blev jag förvånad att det blev som det blev i Helsingborg. Jag fick inte ens chansen att konkurrera, säger han.

Efter spel i AIK, danska Randers, portugisiska Marítimo och Häcken skrev Viktor Lundberg på för HIF inför 2021.

Då hade klubben precis ramlat ner i superettan och ett meriterat namn som Lundberg spåddes bli en av de viktigaste spelarna i laget.

Men så blev det inte. Förra säsongen resulterade bara i tolv starter och i vintras var det en revanschsugen Lundberg som i intervju med Expressen berättade om det misslyckade debutåret i HIF. 

”Jag kom inte upp i den nivå som jag ville och det är tränaren som bestämmer. Jag hade skador och även saker utanför planen som jag inte vill gå in på. Därför vill jag nu visa mig från min bästa sida. Jag tycker inte att jag gjorde det i fjol”. 

Det Lundberg inte visste då var att 2022 skulle innebära än mindre speltid. Det blev endast tre inhopp innan han 22 juli presenterades för Örgryte på ett tvåårskontrakt. 

Nu öppnar mittfältaren upp om tunga tiden i HIF.

– Det blev verkligen inte vad jag hoppades på. Det var stökigt direkt när jag kom dit med blindtarmen det första som hände vilket gjorde att jag blev borta ett tag. När jag kom i gång drog jag på mig en skada och kom väl inte tillbaka efter det. Det var mycket runtomkring med personliga skäl som inte var hundra och som jag sa i vintras ville jag bara glömma förra året och satsa på den här säsongen... Men HIF hade uppenbarligen andra tankar och därför skildes vi. 

”Då kändes det helt kört” 

Jörgen Lennartsson, som var tränaren som ihop med sportchef Andreas Granqvist värvade Lundberg från Häcken, sparkades i maj månad. Redan i år under Lennartsson hade Lundberg det motigt förtroendemässigt där han snarare fick figurera som ett alternativ på högerbacksplatsen. Än värre blev det när Álvaro Santos och Mattias Lindström tog över.

– Då kändes det helt kört, det kändes som tack och hej där i slutet. I vintras upplevde jag ändå att det fanns något att satsa på, säger Lundberg som själv medger att han är överraskad hur situationen blev i Skåneklubben.

– Helt ärligt blev jag förvånad att det blev som det blev i Helsingborg. Jag fick inte ens chansen att konkurrera. Jag försökte verkligen, men fick inte chansen. Det är inte jag som bestämmer och då var det bättre för mig att lämna. Det var tråkigt så som det blev, men jag är inte bitter utan det är så här fotbollen är. Det är bara att acceptera. 

Vill du att HIF klarar sig kvar i allsvenskan?

– Ja verkligen, det hoppas jag. De hör hemma där och det är många fina killar i laget. 

Trivs i Örgryte: ”Svängde snabbt” 

I stället för att kämpa i allsvenskans bottenträsk gör Lundberg det detsamma i superettans dito, men fotbollslivet för 31-åringen leker i alla fall igen på ett personligt plan eftersom han nu fått rikligt med speltid i Göteborgsklubben. 

– Det svängde snabbt, från inget spel alls till att kliva in och spela direkt. Som fotbollsspelare vill man spela matcher, det är ju det man tränar för. Det har varit jäkligt inspirerande att komma hit och jag kom snabbt in i gruppen. Öis är en fin och anrik klubb så nu ska vi göra allt för att hålla oss kvar. 

Med sex omgångar kvar ligger Örgryte tredje sist vilket i skrivande stund skulle generera negativt kval. Laget är i en dålig trend med tre raka förluster, men Lundberg är optimistisk. 

– Jag har inte alls några tankar på att åka ur. Visst, vi har haft det tufft senaste matcherna men det är upp till oss själva att vända det här och visa att vi ska stanna i superettan. Vi har en bra trupp och ska fixa detta. 

Tv: Faltsetas om utmaningen att rädda kvar HIF i allsvenskan