Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

”Viktigt att inte börja med ett öppet krig”

Foto: JOHANNA LUNDBERG / BILDBYRÅN
Foto: JESPER ZERMAN / BILDBYRÅN

Efter ett och ett halvt år ska de allsvenska läktarna fyllas till max igen.

Samtidigt påverkas publikfesten av polisens arbete på arenorna.

– Det är otroligt viktigt för oss att vi inte får börja med fullsatta läktare och ett öppet krig mellan polisen och supportrarna, Mats Enquist, Svensk elitfotbolls generalsekreterare.

Med tre raka segrar i ryggen tar Sirius emot tabellfemman IFK Norrköping under onsdagskvällen.

Men hemmasupportrarna begränsas.

Polisen har valt att stoppa flaggor eller andra tifoarrangemang, meddelade Sirius på sin hemsida under tisdagen.

Beslutet har rört upp känslor bland supportrar.

 – Jag förstår att de blir förbannade, det blir jag också, säger Svensk elitfotbolls generalsekreterare Mats Enquist.

– Det är oproportionerligt, det riktar sig till fel personer och det ger inte rätt effekter. I stället retar man upp en hel läktare, och folk i stan som verkligen kanske inte hade så mycket åsikter om polis och pyroteknik i vanliga fall blir förbannade när de ser sånt här. Ska man inte få ha flaggor med sig på fotboll? Så det här är välkänt vad vi tycker om frågan, vi tycker det är helt baklänges att göra och fullständigt felaktigt.

SportExpressen har sökt polisen i Uppsala utan resultat. Men i ett pressmeddelande betonar myndigheten att det är en begränsning, inte ett förbud, och motiverar sitt beslut så här:

Genom flertalet observationer har det konstaterats att tygstycken som förs in på arenor av enskilda åskådare används för att dölja hantering av pyroteknik. Polisen har dessutom vid ett flertal tillfällen kunnat konstatera att enskilda individer maskerar sig under dessa tygstycken. Maskeringen, som är olaglig, omöjliggör identifiering och därmed lagföring då de maskerade personerna därefter eldar bengaliska facklor”.

Jobbar fram en ny strategi

Mats Enquist har precis kommit ut från ett möte med rikspolisen.

Han är onekligen upprörd över det som hänt i Uppsala, men också kluven. För samtidigt pågår arbetet för polisens nya riklinjer som är tänkt att gälla från och med 2022.

– Vi sitter och diskuterar hur vi i stället ska göra och de dialogerna går fortfarande bra tycker jag. Men visst är det frustrerande att ligga mittemellan, de praktiska exemplen blir på det gamla sättet och de nya arbetsdelarna de syns inte än. Det är klart att det här mellanläget är väldigt frustrerande.

Hur ser ni från fotbollen på de nya riktlinjerna?

– Vi har lämnat våra synpunkter, och redan där är det en bra start för förra fick vi inte ens lämna synpunkter på. Nu är vi ändå delaktiga och tillfrågade. Det sker mycket möten med polisen, vilket inte skedde med den gamla. Då kan man aldrig förklara varför en sån här grej slår så fel. Den möjligheten har vi nu, sen får polisen avgöra hur de tar till sig av det men jag tycker det är positivt att vi samtalar igen. Jag kan inte uttala mig om slutresultatet men jag kan bara hoppas att det leder till en bättre lösning än vad vi har haft hittills. Det är nog svårt att få det så mycket sämre.

Den tidigare arbetsmodellen Villkorstrappan har länge varit hårt kritiserad. I våras lovade polisen inom fotbollen att den skulle skrotas, men arbetet med de nya riktlinjerna har dragit ut på tiden.

Stockholmsklubbarna har uppgett att de är frustrerade över de krav som ställs från polisen sedan publiken återvänt till läktaren. AIK har bland annat fått minskat publiktak på sin ståplatsläktare, där det tänts bengalet.

Enligt mejl DN har tagit del av föreslår myndigheten att ordningsvakter ska ingripa mot personer som eldar bengaler, även om det riskerar att eskalera situationen.

– Det är ett väldigt kontroversiellt ställningstagande. Jag ställde frågan igen: ”Är det verkligen rätt uppfattat att det är så att vi som arrangör ska vidta en åtgärd som ökar ordningsstörningar inne på arrangemanget?” Och då säger rättsenheten att ja, så är det. Det är den förväntansbilden man har, säger Djurgårdens säkerhetsansvarige Mats Jonsson till tidningen.

Vill undvika polarisering

När kravet på deltagarbegränsningar slopas den 29 september kommer allsvenska arenor fyllas till maxkapacitet för första gången på ett och ett halvt år.

Samtidigt trappas debatten om polisens arbete upp.

2019 var det just ett förbud mot OH-flaggor, då på Gif Sundsvalls hemmamatcher, som blev starskottet för en enorm motreaktion på allsvenska läktare.

– Det som händer i Uppsala är principiellt precis samma sak som hände i Sundsvall. Och den protestvågen 2019, när förtroendekapitalet rasade, det är otroligt olyckligt, säger Sef:s Mats Enquist.

Den polariseringen som fanns mellan polis och supportrar 2019 hoppas Enquist att undvika.

– Det är otroligt viktigt för oss att vi inte får börja med fullsatta läktare och ett öppet krig mellan polisen och supportrarna, för det är vi som hamnar mittemellan.

– Vi ska jobba i samverkan. Då har vi bäst chans.