Victor Edvardsen: ”Det känns som det är något annorlunda i luften”

Foto: EMMA WALLSKOG / BILDBYRÅN

Djurgården är i total harmoni.

Inför mötet mot Sepsi berättar anfallaren Victor Edvardsen varför blåränderna lyckas nu i Europa kontra tidigare år.

– Djurgården har varit alldeles för snälla, säger Edvardsen.

Djurgården har varit ett topplag i allsvenskan de senaste åren – men mot bättre rankade lag i Europaspelet har det gått betydligt sämre.

2018 åkte de ut mot Mariupol i deras första rond. 

2020 åkte de ut mot Cluj i den första ronden.

Men i år är det ett Djurgården i total harmoni som vann båda dubbelmötena mot det högre rankade Rijeka.

– Vi visste att det var ett bra lag, sen visste vi att deras bästa spelare från fjolåret hade lämnat. Många i laget var inlånade och sen hade de en ny tränare, vi visste att allt inte skulle sitta för dem som det gör för oss när vi är mitt i säsong. Jag tycker att vi kom in med en bra fördel i de två matcherna, säger Victor Edvardsen.

”Något är annorlunda i luften”

Ni har varit bra i allsvenskan över tid, vad är det som gör att ni även är bra i Europa i år?

– Svårt att säga varför. Vi har en grupp med många personligheter som går jävligt bra ihop. Vi umgås mycket privat, gör grejer tillsammans och älskar att vara med varandra. De här veckorna har vi spenderat mer tid med varandra än med våra familjer. Vi trivs och då blir det lätt att kunna prestera på planen tillsammans.

Han fortsätter:

– Sen vet jag inte hur Djurgården har varit i Europa innan, men det känns som det är något annorlunda i luften generellt i gruppen. Sen vill man inte jinxa något och åka på en käftsmäll utan vi måste göra samma tråkiga arbete varje dag för att ha den nivån i oss.

”Då har jag svårt att se att något lag ska slå oss”

Är ni mer elaka och cyniska?

– Jo, så är det. Vi måste vara det. Om man kollar på allsvenskan på derbyna från tidigare, Djurgården har varit alldeles för snälla. Där måste vi som grupp och lag steppa upp ännu mer, det är de stora matcherna som man vill spela. Nu har vi bevisat att vi är ett jävla bra lag i de största matcherna. Kan man få med det vecka in och vecka ut, då har jag svårt att se att något lag ska slå oss.

Det otippade smeknamnet

På sociala medier har anfallaren fått ett otippat smeknamn av sin agent, Michael Kallbäck, samt av Djurgårdssupportrarna. Floppen, kallas han för. 26-åringen ler när han ska förklara smeknamnet.

– Det är la hets som har gått på sociala medier där folk från andra klubbar tycker att man har gjort det dåligt. Men de som kan fotboll och ser hur mycket jag sliter varje match och att jag har gjort 6+7 mål och assist, och 1+1 i min första Europamatch. Jag tycker ändå att det är okej. Men ska man jämföra med Alexander Jeremejeff som har 18 kassar så är det lite sämre, ler han.

– Jag tycker ändå att jag har gjort det bra och man ser mina egenskaper i varje match.

Det är dina första Europamatcher, hur har detta varit för dig?

– För några år sedan när man härjade i division två kunde man inte se framför sig att jag skulle åka till Kroatien och spela fotboll. Men det bevisar också att så länge man tror på det man gör och på sig själv så finns det inte så mycket som kan stoppa dig. Om man har mindsetet att gasa. Det var jävligt kul att få uppleva det och att jag kände att jag har den nivån i mig. Det är bara att man ska orka göra det hela tiden, det är nog den största utmaningen, säger Edvardsen.

TV: Extrem ökning av inkastade föremål i allsvenskan - få straffas