Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

”Vi ställer till det för oss i onödan”

Stefan Billborn. Foto: PATRIC SÖDERSTRÖM/TT / TT NYHETSBYRÅN
Bajen förlorade måndagens match mot Helsingborg efter en målvaktstavla i slutet av matchen. Foto: PETTER ARVIDSON / BILDBYRÅN

Hammarby har tre raka matcher utan seger.

I Bajen-lägret är man självkritiska men känner ingen oro över situationen.

– Jag tycker att vi ställer till det för oss i onödan, säger Stefan Billborn.

Samtidigt är man försiktigt optimistiska kring Mads Fengers skada.

Hammarby har fortfarande inte vunnit en match i allsvenskan. Borta mot Helsingborg åkte laget på en tung förlust efter ett snöpligt insläppt mål på slutet.

Det är lätt att stressas upp vid sådana här situationer men i Hammarby manar man till lugn samtidigt som man är självkritiska. Stefan Billborn känner att det fanns mer att hämta mot Helsingborg på den sista tredjedelen.

– Vi har problem att få kvalitet, framför allt i uppspelsfasen. Jag tycker att vi ställer till det för oss i onödan. Jag vill titta på matchen ordentligt senare, men känslan är att vi skapar våra problem. Så fort vi fick spela på Helsingborgs planhalva, det är också ett problem, att vi skapar för lite målchanser med tanke på hur mycket vi är på den sista tredjedelen, säger Billborn när vi träffas på Årsta IP.

Billborn fortsätter:

– Vi spelar tillbaka till målvakt alldeles för många gånger, lite omotiverat. Det finns ingen anledning. Vi har bollen rättvända, en bra bit upp i planen, och så rätt vad det är tvingas vi spela tillbaka till målvakt. Det behöver nödvändigtvis inte vara fel på de som spelar längst bak, utan det kan också vara att linjerna framför är för långt ner, eller att vi tillåter Helsingborg att trycka upp. Det sitter inte i vårt DNA att sätta in bollen bakom och utnyttja när motståndarna står högt, jag tror att vi måste addera det. Det blir för lätt att försvara sig annars, när vi inte är inne i det.

Foto: PETTER ARVIDSON / BILDBYRÅN

Finns det en oro hos er eftersom att ni inte vunnit på tre matcher?

– Nja. Det finns alltid en oro, även när man vinner tre matcher. Det klart att det ger en viss arbetsro när man tar poäng som man inte får när man inte tar poäng. Personligen känner jag lika mycket oro när jag vunnit fyra raka matcher, det är mer utifrån. Det finns ju där, samtidigt får man inte glömma att det är lätt att titta på en tabell efter tre omgångar. Norrköping har också två poäng och Malmö FF har en vinst mer än oss. Det kan hända mycket, konstaterar Hammarbytränaren.

Samtidigt känner Billborn att det finns positiva saker att ta med sig från Helsingborgsmatchen inför fortsättningen.

– Det som är positivt är att Kjartansson får göra ett mål och att Dennis Widgren gör en fantastisk match med tanke på vad han har för förberedelser innan. Han har knappt lirat och var väl bara inne och halkade i någon cupmatch. Han har inte spelat sedan i oktober och kommer in och är så pass bra.

Men det finns också en del förbättringspotential spelmässigt för laget.

– Det är statiskt och det handlar inte om att spelarna inte vill utan vi tappar rörelse. Det är inget fel på spelarnas inställning heller. Oftast är det inte så dåligt som man tror att det var och tvärtom. Det var mycket som var dåligt i den här matchen, det vet vi om, samtidigt borde vi kunna vara jävligt konkreta med vilka fel vi gjorde så vi kan göra något åt det. Det får inte vara diffust.

Stefan Billborn om Fengers skada

Kossounou Odilon som startade de två inledande matcherna mot Elfsborg och Kalmar FF fick börja på bänken mot Helsingborg. Billborn menar att man inte vill köra på för hårt med 18-åringen, utan ge honom tid att ladda om mellan matcherna.

– För att han ska få en ärlig chans och ladda om till matcherna så kan inte han spela match på match. Vi kunde spelat Widgren där istället men Mats Solheim var jäkligt bra som vänsterback i förra matchen och är allround, då ville vi peta in Mats som mittback.

Mads Fenger. Foto: KENTA JÖNSSON / BILDBYRÅN STR

Hur är det med Mads Fenger?

– Vi är försiktigt optimistiska. Han känner själv att det är klart bättre än vad det var igår men erfarenheten säger att det är lite vanskligt att gå på det för tidigt med vader.

Vad är det för typ av skada?

– Det är liten bristning i vaden, en blödning. Det är alltid så att det kan kännas väldigt bra och sedan går man på den för tidigt och så går den. Vi ska vara försiktiga där för Fenger är väldigt viktig för oss.

På söndag tar Hammarby emot AFC Eskilstuna på hemmaplan. Det är en måstematch för laget, oavsett hur inledningen på säsongen varit.

– Jag tror att AFC hemma för Hammarby alltid är måste. Det spelar ingen roll om vi vunnit eller förlorat innan, det är alltid en måstematch. Vi har revanschlusta på oss själva och vi vet om att vi inte varit briljanta, men vi vet också om att vi inte fått utdelning i paritet med det vi presterat, säger Stefan Billborn.