Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

”Vi ställer oss väldigt frågande till det här”

Norra stå inför derbyt mot Djurgården i april 2018. Foto: PONTUS LUNDAHL/TT / TT NYHETSBYRÅN
AIK firar mål i CL-kvalet mot Maribor. Foto: JESPER ZERMAN / BILDBYRÅN

AIK ställs mot FC Sheriff i Europa League-kvalet den 15 augusti. Nu meddelar polisen att man reducerar kapaciteten på Norra stå till matchen.

Enligt AIK tillskrivs ståplatskapaciteten till 2 750 personer, vilket är den lägsta som klubben tilldelats någonsin.

– Vi ställer oss väldigt frågande till det här, säger Fredrik Söderberg, biljett- och marknadschef hos AIK Fotboll.

AIK kliver i kväll in i Europa League-kvalets tredje omgång borta mot FC Sheriff från Moldavien. Den 15 augusti spelas returen på Friends arena i Solna.

Men AIK kommer tvingas spela matchen med reducerad publikkapacitet.

Polisen reducerar ståplats

Nu meddelar polisen att man reducerar kapaciteten på Norra stå till matchen. På Twitter går AIK ut med information som gör gällande att kapaciteten på ståplatsläktaren tillskrivs till 2 750 personer. 

Det är den lägsta kapaciteten som klubben tilldelats någonsin. Sektionen kan vid Europamatcher ta in drygt 4000 personer.

När SportExpressen når Fredrik Söderberg, biljett- och marknadschef hos AIK Fotboll, förklarar han att klubben ställer sig väldigt frågande till beslutet.

– Vi har inte sett tillståndet i sin helhet och vi har inte fått en klarhet i det själv som polisen anger för att göra en sådan här drastisk neddragning. Vi ställer oss väldigt frågande till det för att tillståndet ska bedömas utifrån hur vi kan hantera en större folkmängd på den sektionen, säger Söderberg och fortsätter.

– Utifrån det perspektivet så kan jag inte se, om vi tittar på de senaste matcherna i allsvenskan och Europaspel, vad det är som skiljt sig i arbetet eller i matcharrangemangen på det sättet. Vi ställer oss väldigt frågande till de här.

”Polisen upplever trängsel i trapporna”

Hänger reduceringen ihop med incidenten som hände mot Maribor?

– Det ställer jag mig väldigt tveksam till. Det skulle förvånad mig väldigt mycket om det gjorde det därför att tillståndsindragningen inte handlar om någon form av bestraffning för ordningsstörning. Tillståndstillskrivningen handlar om hur stor grupp människor som arrangören klarar av att hantera på den här sektionen. Det finns åtgärder som kan kopplas till Maribor-matchen som inte är särskilt påtagliga för den stora massan.

Vidare förklarar Fredrik Söderberg att polisen berättat muntligen för AIK att man upplevt trängsel i trapporna.

– Det man har sagt tidigare är att polisen upplever att det är trängsel i trapporna, som då ska fungera som utrymningstrappor. Det är vad man nämnt muntligt för oss. Då blir vi frågande för det är inget som har tilltagit i de senaste matcherna. Därför undrar vi vad det är som skiljer sig så pass mycket från match till match. Vi avvaktar till att kommentera det tills vi har sett tillståndet i sin helhet där polisen får ange sina skäl.

https://twitter.com/aikfotboll/status/1159481815108935682?s=20