Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

AIK:s pik: "Vi ska ikapp de ljusblå jävlarna..."

Foto: ANDREAS SANDSTRÖM / BILDBYRÅN
Foto: ANDREAS SANDSTRÖM / BILDBYRÅN

SOLNA. AIK sparkade i gång fotbollsåret 2018 framför storpublik på Skytteholms IP.

Då skickade AIK ett budskap till konkurrenterna - och det kunde inte varit tydligare.

– Vi ska ikapp de ljusblå jävlarna, sa sportchefen Björn Wesström.

Skytteholms IP den 10 januari. AIK kliver ut för premiärträning i fyra minusgrader inför en stor skara av AIK-supportrar. I samma stund som spelarna kliver ut på planen utbryter ett stort jubel från läktarhåll.

Himlen lyses för några sekunder upp av ett femtiotal pyroteknikpjäser, i olika färger, och stämningen är onekligen storartad trots det kylslagna januarivädret. 

Träningen i sig blev rätt så lugn. Under en timme genomförde truppen några enklare bollövningar för att till slut avsluta med matchspel.

"Vi ska ikapp de ljusblå jävlarna"

På plats fanns också AIK:s nyförvärv, Budimir Janosevic, Robert Lundström, Enoch Kofi Adu och Rissne-sonen Stefan Silva. Det gick nästan att ta på revanschlustan.

– För mig har det alltid varit att spela i AIK, sedan några år tillbaka. När väl chansen dök upp tog jag den, sa Silva inför AIK-publiken.

Stefan Silva. Foto: ANDREAS SANDSTRÖM / BILDBYRÅN

Men det kom också ett budskap från AIK till konkurrenterna. 

Det kunde inte ha varit tydligare.

– Inför varje år utvärderar man verksamheten som varit, och så försöker man titta på, hur vi kan utveckla och hitta saker som gör att vi tar det där extra steget, säger Björn Wesström, sportchef i AIK Fotboll.

– Vi ska ikapp de där ljusblåa jävlarna. Och ska vi det så måste vi vända på varenda liten sten och i det arbetet ingår organisationsförändringarna, ljöd budskapet från innerplanen.

Efter träningen utvecklade Wesström sina ord för SportExpressen:

– Det är sagt med respekt, ska jag säga. De är jävlar för att de är bra. Malmö är duktiga och har förtjänat sin framgång. Däremot gör det vår dröm ännu starkare.

Yasin: "Fantastiskt"

Fokus ska dock först och främst riktas mot AIK:s arbete.

– Fokus ska ligga på oss och det vi kan påverka. Vi har ingen aning om vad Malmö gör, men däremot är MFF före oss, och vi måste ta oss ikapp. Så enkelt är det. 

SportExpressen träffade även Ahmed Yasin strax efter träningen - som var glad att återigen få träna med sina gamla lagkamrater.

– Det känns skitkul. Jag går runt med ett leende på läpparna, säger han.

Vad säger man om inramningen?

– Det är fantastiskt. Grymt kul att så många är engagerade. Det är bara kul att få se på lite raketer och så också.

Foto: ANDREAS SANDSTRÖM / BILDBYRÅN

Hur mycket har du saknat AIK?

– Jag har haft ett kontrakt med Häcken tidigare och man går inte runt och funderar så mycket. Men det klart att jag har haft AIK i baktankarna. Jag har följt AIK hela tiden.

Har du haft något snack med Rikard Norling?

– Ja, vi hade ett snack efter säsongen. Det var positivt snack och något jag blev glad av också. AIK ville ha tillbaka mig och det känns bra att vara här. Nu är det bara ut och köra.

– Jag passar in där tränaren väljer att sätta mig. Jag har två månader på att anpassa mig.

Lyrisk Norling: "Aldrig varit vackrare"

Rikard Norling är lyrisk över att äntligen få kicka i gång fotbollsåret 2018. Han började med att ösa beröm över sportchefen Björn Wesström på innerplanen.

– Björn Wesström fick nog klä skott förra året. Han förtjänar en skopa beröm från mig. Det har varit otroligt bra sedan vi gick på ledighet och fram tills i dag. Det har skett jättemycket i truppen och vi har lyckats knyta till oss spelare som vi verkligen velat ha.

När SportExpressen träffade Norling efter träningspasset beskrev han premiärträningen som "en fin AIK-dag".

– Jag tror fan att Skytteholm aldrig har varit vackrare, säger Norling med ett stort leende. 

– Fantastiskt. Jätteskönt att vara i gång. På ett sätt var det en fin AIK-dag. Alla fyrverkerier och mycket fans. Alla var fina där ute med nya kläder. Jag har en känsla av att det inte är så mycket som skvalpar..

Vad menar du?

– Det finns udd, spets och kvalitet på varenda individ. Det är min känsla. Så har vi fyra spelare som är på landslag, möjligtvis någon enstaka på väg in. Vi har satt en bra start.

AIK:s premiärträning på Skytteholms IP. Foto: ANEL AVDIC.

Vad säger du om laget som ni har i dag?

– Vi har tappat bra spelare absolut, men vi har fått in bra spelare som vi tror kan ta vid och göra det lika bra. Vi kan fortsätta ha kraften i vårt kollektiv. Det såg vi i slutet på förra året, jag hoppas att vi kan ta vid där.

När Björn säger att ni "ska ikapp de ljusblå jävlarna". Vad säger du då?

– Det är väl snarare en AIK-retorik, men också en stor respekt för det Malmö FF har gjort och är kapabla till att göra igen, säger Norling.

– Ska vi ta MFF så måste vi ta flera steg själva i förhållande till det vi har gjort hittills.

Annons:

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!