Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

”Vi måste bli mer spelförande i år”

Foto: SIMON HASTEGÅRD / BILDBYRÅN

DUBAI. Spelare kommer och spelare går. Men Per Karlsson består. 

I år vill ”Pertan” ta laget i sitt hjärta långt i Europaspelet. 

- Vi måste bli mer spelförande. För att lyckas internationellt krävs ett större bollinnehav, säger han.  

Efter över 20 år i AIK har Per ”Pertan” Karlsson upplevt det mesta. Säsongen 2018 krönte han med ytterligare ett SM-guld, en säsong där han spelade alla 30 allsvenska matcher. 

Han har över 300 matcher i AIK-tröjan, men när han nu går in i en säsong som regerande svensk mästare är han mer motiverad än någonsin . 

- I de banorna jag tänker så blev SM-guldet som ett kvitto på det hårda jobbet som vi gjort ända sedan 2009 skulle jag vilja säga. Särskilt någonstans sedan Rikard Norling tog över, sedan vi började med den nya spelidén. Det blev verkligen som en nytändning för mig också, att det blev något nytt, säger han. 

Det finns ingen risk för någon mättnadskänsla hos dig?

- Nej , för på ett personligt plan vill jag bli en bättre spelare och jag vet att i de processerna som vi har börjat den här säsongen med kommer vi spela lite annorlunda och det kommer krävas mer av mig och det känns motiverande. 

- Sedan har vi stängt boken från förra året, i alla fall har jag gjort det. När den här säsongen börjar sedan så betyder inte guldet någonting förutom att andra lag vill knäppa oss på näsan. 

 - Europaspelet börjar inte förrän till sommaren och det är väldigt många viktiga matcher fram tills dess. Det blir viktigt för oss att få in Europaspel kontinuerligt så att klubben kan få in pengar och utvecklas. 

Hur ser du på ert spelsystem?

- Vi var lite baktunga i början, men efter sommaren släppte vi loss lite mer och började få en bättre offensiv. Sedan tycker jag att vi måste bli mer spelförande för att dels få vila med bollen på det sättet. Det blev nästan så att vi vilade i försvarsspelet förra säsongen. Men jag tror det kommer att krävas om vi ska lyckas internationellt att vi har ett större bollinnehav. 

Hur ser du på ert försvarsspel?

- Försvarsspelet handlar väldigt mycket om att vi känner varandra i backlinjen. Jag och Robin känner varandra väldigt väl, och även Alexander Milosevic och jag visste precis hur den andra spelade och det var viktigt. 

- Det är dit vi ska hitta nu också. Nu har jag och Robin lärt känna varandra vilket är viktigt och det är heller inga komplicerade spelare vi har i backlinjen vilket gör det enkelt. Ingen fladdrar i väg och gör sin grej utan vi hjälper varandra. Försvarsspel handlar om samarbetet. 

- Sedan är balansrollen på mittfältet väldigt viktigt för oss också, jag räknar nästan Adu till oss i backlinjen. Nu säger jag Adu men menar den som spelar där. Han är länken mellan backlinje och mittfältare. En nyckel för oss när han knyter ihop helheten. 

Vad har du fått för reaktioner från AIK-fansen efter guldet. Det känns som du bara blir populärare och populärare?

- Klart att jag märker det, men ungefär som jag stänger boken från förra året så försöker jag stöta bort det lite. Jag försöker tänka att det var förra året och nu är det något nytt. Det tror jag är bästa sättet att göra en bra säsong på. Vi måste fokusera. Vi ska inte spela ett vackert försvarsspel, vi ska spela ett effektivt försvarsspel och för att göra det måste man vara fokuserad. 

En bild på dig och dina magrutor blev väldigt omtalad förra året. Har du lagt om något i träning eller kost senaste åren?

- Ja, det blev en del reaktioner och jag fick den där bilden skickad till mig ett par gånger. Men jag har hittat min grej. Äta mycket mat, träna mycket mer. Ungefär så. Men jag försöker gå i första ledet med att vara noga med kroppen och vad jag äter. 

- Jag har inte så många år kvar och då vill man vara väldigt noggrann. Men jag vill understryka att jag inte är någon gymguru. Min träning handlar om rörlighet och fotbollsfysik tillsammans med hälsosam mat och ett hälsosamt leverne. Vi får ju väldigt mycket gratis som fotbollsspelare men det viktigaste för mig var att jag kunde spela alla matcher i allsvenskan förra året. 

- Det är jag mest glad för. 

Vilka ser du som era utmanare kommande säsong?

- Vi vet ju själva att när vi ser tillbaka på det handlar det om små marginaler. Ett kryss eller att vi vunnit något. Men vi måste hitta en kontinuitet och det gjorde vi förra året. Nyckeln blir att vara med i våren så att vi inte behöver vara. 

- Men man är ödmjuk när det gäller de andra klubbarnas satsningar och det kommer att komma ner till de små detaljerna som kommer avgöra. Bland annat toppmötena som fortsatt blir väldigt viktiga. 

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!