”Vi har varit uträknade och blivit bespottade”

Foto: JESPER ZERMAN / BILDBYRÅN
Foto: TOMMY HOLL / IBL

Ett koppel av lag slåss om Europaplatserna med fem omgångar kvar.

Hela fyra lag ligger inom en poängs marginal.

– Fyra segrar kommer att krävas, säger Stefan Billborn.

Det är extremt tajt bakom Malmö FF i tabellen. Plats två till sex är lite som ett getingbo. Djurgården är tvåa på 42 poäng. IFK Norrköping, BK Häcken, Elfsborg står alla på 40 poäng. Sexan Hammarby på 39 poäng. Hela fyra lag inom en poängs marginal.

I dag möts Hammarby och Häcken på Tele 2 arena i en direkt nyckelmatch.

– Vi har varit uträknade, bespottade och lite så där ”varför har ni inte varit som förra året?”. Men nu är vi helt plötsligt med och om vi skulle vinna mot Häcken tar vi två placeringar i tabellen. Då ser det bra ut inför de fyra sista matcherna, säger Stefan Billborn inför mötet och fortsätter.

– Folk har haft höga förväntningar på oss med all rätt och så har vi inte levt upp till det. Du kan vinna allsvenskan på 55-56 poäng i år, men förra året kom du fyra på 62. Norrköping var femma på 59 tror jag. Det är en konstig säsong, sedan kan man tycka att det är för jävligt, men det ser ju ut så.

Stefan Billborn: ”Alla lag har press”

Hur många segrar krävs för att säkra en Europaplats?

– Fyra segrar räcker, det tror jag. Tar man tolv av 15 poäng och alla lag ligger inom en poängs marginal, då tror jag att det vore konstigt om det inte skulle räcka. Men man vet aldrig. Flera av lagen möts internt också vilket är lätt att glömma. Vi har Häcken, Norrköping och Malmö kvar i Europaklustret. Nu möts Norrköping och Elfsborg. 

– Man möter varandra vilket gör att det inte kan krävas fem matcher för att ta sig till Europa. Det blir spännande och det börjar dra ihop sig. Tabellen börjar skiktas där nere också och det är nog ganska många lag som vill ha fler poäng för att kunna andas. Om det är regntunga höstplaner i vanliga fall så är det ingenting jämfört mot vad det kommer att vara nu. Det kommer vara som att lira ett kval borta på en mo.

Är det något lag som har störst press på sig?

– Jag vet inte. Alla lag har pressen på sig att prestera och den finns där hela tiden både internt och externt. Den är nog alla lagen medvetna om.

– Det kommer inte skilja så mycket i slutet men vi har i alla fall satt oss i sitsen att vi har det i våra egna händer. Om vi vinner våra matcher så är vi klara.

”Det känns jävligt bra”

Stefan Billborn tycker att formen känns god inför mötet med Häcken. Det offensiva spelet ser bättre och bättre ut. Samtidigt har det lossnat framför mål.

– Framför allt har vi börjat göra mål. Vi har haft bra perioder under året men då har vi känt ”fan, vi gör inga mål”, sedan släpper man in ett i stället och då blir det tungt. Men nu har vi fått i gång de där framme som börjat göra poäng och då blir det lättare. Känslan vi har nu är ”vi kommer att göra mål” och den är väldigt viktig.

Billborn tystnar innan han fortsätter.

– Jag tycker att vi känns bra och har många spelare som är i bra form. Det känns jävligt bra faktiskt så det blir spännande mot Häcken, det är ett bra lag som ligger före oss i tabellen. Det är inget att sticka under stol med.

Vad har du för bild av Häcken?

– Jag tycker Häcken är ett av lagen i allsvenskan som har tydligast positionsspel, de är som Djurgården, och är jävligt bra på det. De är starka centralt och ett jättebra omställningslag. Gör Häcken det första målet är de betydligt svårare att tas med än om man själv gör första målet på dem, så har det varit i alla fall. Det är ett jävla bra lag. Andreas Alm är bra på att organisera upp laget och lägstanivån är hög. Även om de inte presterar på topp gör de alltid en okej prestation och de är inte svajiga.