”Vi har inte erbjudit någon förlängning”

Alla snackisar från Allsvenskan med Philip Gadd, Mattias Larsson och Noa Bachner.
Foto: JESPER ZERMAN / BILDBYRÅN
Foto: JOHANNA LUNDBERG / BILDBYRÅN

Flera spelare sitter på utgående kontrakt i Djurgården. I nuläget har varken Jonathan Ring eller Kevin Walker erbjudits en förlängning.

Nu ger Bosse Andersson sin syn på kontraktsläget och vad som krävs för att säsongen ska betraktas som godkänd.

– Några spelare vars kontrakt går ut kommer inte att vara kvar, säger sportchefen.

Vi är inne i oktober och enligt Djurgårdens sportchef har klubben ännu inte inlett kontraktsförhandlingar med de sex spelare vars avtal löper ut vid årsskiftet.

I dagsläget sitter Kevin Walker, Jonathan Ring, Fredrik Ulvestad, Erland Tangvik och Oscar Pettersson på utgående kontrakt. 

Bosse Andersson om läget:

– Vi har varit väldigt sena med kontraktsförhandlingarna. Det är kanske något man tar tidigare om det varit en normal säsong men säsongen pågår till den sjätte december och vi har inte förnyat några kontrakt som löper ut, sedan har vi talat med ett antal spelare som har utgående avtal och det är klart att vi måste vara raka och ärliga där.

– Den tidpunkten är just nu där vi har pratat med några att vi inte diskuterar avtal och i vissa fall har vi sagt att det är osäkert om vi kommer att erbjuda avtal. Det har vi sagt till berörda spelare. Vi har inte inlett förhandlingar med någon spelare ännu.

Är det aktuellt att förlänga med någon spelare?

– Vi har en ganska bra situation. Fredrik Ulvestad vill bli proffs och det är en tveksamhet (att behålla honom). Några spelare vars kontrakt går ut kommer inte att vara kvar, vi får prata med var och en av dem. Det finns olika handlingsplaner.

Vad kan du säga om Kevin Walkers situation?

– Han har ett utgående kontrakt och vi har haft en dialog. Han vet om våra planer.

Är planen att ha kvar honom?

– Jag vill inte säga det. Men det jag kan säga är att vi inte har erbjudit något nytt kontrakt i vilket fall.

Jonathan Ring?

– Där har vi en dialog så. Vi har pratat och han vet att hans kontrakt löper ut. För allt är det avgörande vad man gör på slutet.

Du syftar på Rings prestationer denna säsong?

– Ja, absolut.

Hur ser du på prestationerna?

– Det är klart att han har spelat mindre än förra året och hela den biten.

Och inte gjort lika mycket poäng som i fjol.

– Nej, precis. I mitt jobb så diskuterar vi framtid och då har vi diskuterat att han har ett utgående kontrakt och vi har inte valt att diskutera framtid än så länge (med Ring). Så gäller det med alla, sedan är det tränarna som tar ut killarna till spel. Vi har väldigt många spelare i Djurgården som har varit här en längre tid. Ring gör sin tredje säsong och Walker är inne på sin sjätte, det kan vara viktigt med kontinuitet också.

Kontraktssituationen lämnar vi åt sidan. I alla fall för nu. På söndag spelar Djurgården ett viktigt derby mot Hammarby där mycket står på spel.

Det gäller att vinna för att inte tappa greppet om Europaplatserna.

– Det är viktigt att vi går ut och gör en jäkligt bra prestation. Alla måste visa stolthet för klubben och att vi vinner matchen. Det är vårt ansvar. Självklart är det en spänning då vi står på samma poäng och jag tror att båda lagen velat ha fler poäng. Den här matchen har en stor betydelse för oss och supportrarna, det känner alla.

Sportchefen blickar mot derbyt

Djurgården har ett par tuffa veckor bakom sig. I allsvenskan har laget inte vunnit på fem raka matcher och utöver seriespelet har det blivit respass från Europaspelet.

– Vi har väl gjort prestationer som förtjänat tre poäng i några av matcherna och det är oftast små marginaler i fotboll. Vi har tyvärr inte gått från matcherna som vinnare. Mot Östersund hade vi ett sent avgörande och vi har lett många av matcherna men inte lyckats knyta ihop säcken vilket självklart är surt. 

– När det gäller Europa så gjorde vi en av våra bästa prestationer mot Cluj och vi fick smaka på den europeiska scenen med en annan kultur, domarinsatser och ett spel som är olikt Sverige. Matchen mot Cluj var otroligt sur och man kan säga att vi har släppt in mål som varit väldigt enkla. Det har vi inte råd med oavsett om det är allsvenskan eller Europa League.

Vad behöver ni göra i höst för att säsongen ska betraktas som godkänd?

– Vi kan göra en godkänd säsong om vi med nio matcher kvar slåss om Europa. Självklart vill vi slåss om det så länge som möjligt och att vi gör väldigt bra prestationer i synnerhet mot Hammarby. Vi måste visa att vi vinner derbymatcher och fler matcher än vad vi har gjort på slutet som gör att vi kan vara med där uppe. Vi har alla förutsättningar för att klara det.

Måste ni sluta topp tre för att det ska bli en godkänd säsong?

– Nej, vi kan göra en godkänd säsong genom att sluta femma. 

Är det så?

– Ja, det beror på hur det slutar. Det är rätt jämnt. Vi måste gå in och visa det genom bra prestationer samt vinna matcher. Sedan får vi summera i efterhand. Det har varit en speciell säsong på alla sätt.