Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

”Vi har inga pengar för att ta in VAR”

Kristoffer Karlsson, huvuddomare i mötet mellan Blåvitt och Djurgården.Foto: CARL SANDIN / BILDBYRÅN

Reaktionerna på ett antal domslut i gårdagens allsvenska match i Göteborg har varit många.

Stefan Johannesson stöttar sina domarkollegor och höjer återigen rösten för att införa VAR i allsvenskan.

– Vissa säger att de vill ha den här emotionella diskussionen efter matcher, men det vill man inte som domare, säger han.

Efter gårdagens allsvenska match mellan IFK Göteborg och Djurgården har ett antal domslut blivit omdiskuterade. Det handlar om två offsidesituationer och en utebliven straff.

Huvuddomaren Kristoffer Karlsson uttalade sig efter matchen och erkände att det hade blivit fel.

– Precis som en spelare som gör ett stort misstag i en match är det en stor besvikelse för mig. Det var snabbt in i duschen. Samtidigt vet jag efter alla år i allsvenskan så är misstagen än så länge en del av sporten. Med VAR blir vi inte av med misstagen, men vi minskar dem, sade han bland annat. 

På tisdagen uttalar sig domarchefen Stefan Johannesson till SportExpressen om situationerna och den diskussion som uppkommit efteråt.

– Ja, jag vet inte vad jag ska kommentera på det. Det är klart folk blir besvikna när det blir fel, jag har ingenting annorlunda att säga om det. Det är synd att det blir fel, men det är en människa som vill göra sitt bästa och han lyckas inte göra det just i den situationen, mer kan man inte säga egentligen, säger han.

Vad har du för roll som domarchef i att stötta dina kolleger?

– Det är klart jag har en roll i det. Nu är ju jag fortfarande domare så jag har inte riktigt den rollen, men det har jag ändå. Jag är ju gammal, jag har varit med så det är klart jag pratar och stöttar dem så det är ingenting konstigt i det. 

– Men vi är så vana i det här och det är någonting man måste förhålla sig till, att det är så här. Går det åt pipan när det är avgörande matcher då blir det så här. Det är tyvärr så. 

Han säger också att det inte finns några regler kring huruvida domare ska eller inte ska uttala sig efter matcher som de har dömt.

– Det är upp till var och en, känner man att man vill göra det så får man göra det. Men det är klart att det kan finnas konsekvenser för uttalanden, men det vet alla om så det är inga problem. Jag vill inte ha någon som säger till mig att jag inte får säga någonting, då blir det jättekonstigt om man inte får uttala sig i sin egen sak.

Positiv till VAR i allsvenskan

Johannesson har tidigare uttryckt sig positiv till VAR och säger att han vill se att systemet implementeras i allsvenskan, även om han menar att domarna inte kan påverka frågan.

– Vi tycker ju att vi ska ha det, punkt. Men vi har inga pengar att ta in VAR för utan det måste komma från klubbarna. Vill vi hänga med i världsfotbollen så kan vi inte stå still om vi vill gå framåt. Men det är som sagt en ekonomisk fråga också och där har jag ingen aning om hur klubbarna resonerar om det. 

Vill man också ha in VAR för att flytta fokus från den personfråga det ibland blir kring domslut?

– Nej, det har ingenting med det alls att göra egentligen. Är det någon som är van vid att ifrågasättas så är det domare, vi vill bara att rätt ska bli rätt. Det spelar ingen roll om det är omgång två eller nu, det är lika avgörande i slutänden oavsett men nu blir det mer fokus på det, säger Johannesson och fortsätter:

– Då är det väl jättebra om man kan se om det var rätt eller fel i sådana här uppenbara situationer. Sedan får väl svensk fotboll lägga upp hur man vill ha sin VAR-behandling, det är olika från land till land. Men det är klart man vill ha ett hjälpmedel i sådana situationer.

Han riktar även kritik mot de argument som finns mot VAR som handlar om den emotionella aspekten i att få diskutera domslut i efterhand. 

– Vissa säger att de vill ha den här emotionella diskussionen efter matcher, att man kan diskutera domslut men jag kan förklara för dem att det vill man inte ha som domare. Då mår man jävligt dåligt och kanske är utsatt för både det ena och det andra. Vi är gärna utan den emotionella diskussionen. 

Se senaste avsnittet av guldrushen