Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

”Vi har blivit griniga och tappat vårt spel”

Foto: ANDREAS L ERIKSSON / BILDBYRÅN
Foto: MAXIM THORÉ / BILDBYRÅN

En ”lågmäld ledartyp”, enligt Stefan Billborn.

Själv beskriver sig Hammarbys mittback Richard Magyar som ”frustrerad och stabbig” sedan återkomsten till Bajen – men i derbyt mot AIK var han nöjd med både sig själv och sitt lag.

– När vi inte får ha bollen vid fötterna har vi blivit griniga och tappat vårt spel. Det är jävligt bra att vi kan acceptera en match för vad den är. Det är så man identifierar ett topplag, säger han.

Rubrikerna som först verkade följa med Magyar ut från derbymatchen mot AIK gällde ett bortdömt mål för gästerna. Henok Goitom stötte in en reducering med ryggen, men blåstes bort för att ha gått upp ojuste i duellen med Magyar.

Men i stället för fokus på den händelsen fick mittbacken mycket beröm av sin tränare, Stefan Billborn på presskonferensen efter matchen.

– Vi visste vad vi skulle få, vi visste att Richard är en bättre spelare än nu när han lämnade. Det är skillnad på det Hammarby han lämnade och det han kommer till också, säger han. 

– Han är en intelligent ledartyp som leder lågmält, en bra spelare, en bra huvudspelare. Han blir bättre och bättre med bollen och hur han rör sig. Han har betytt väldigt mycket. Han ger oss stabilitet. Jag har en positiv känsla, jag tror att han kommer att bli ännu bättre. Han är mer atletisk nu, en bättre passningsspelare och tror mer på sig själv.

Richard Magyar: ”Det är höga krav”

Själv säger Magyar att han varit frustrerad och känt sig ”stabbig”, men nu börjat hitta rätt i Hammarbys spel.

– När jag kom tillbaka kom jag från off-season och ett lag som inte dominerade så mycket i spelet och spelade på gräset. Nu kom jag hit och såg direkt att det är en väldig individuell kvalitet på spelarna. Det är höga krav på passningsspelet och i rörelsen. Jag kände mig stabbig i början, jag och Stefan har pratat jättemycket under veckorna.

Om vad?

– Jag har varit frustrerad. Jag har mer i mig, men jag kom inte till rätta med det. Mot Göteborg gör jag det och i dag gör jag det. Mot Helsingborg börjar jag väl ta kliv.  Men de andra matcherna är jag inte speciellt bra i, jag är inte nöjd. Nu är jag på g. Det är bara att fortsätta och försöka ta större och större plats och bli en viktig spelare för Hammarby.

”Haft svårt mot topplagen”

Segern gav Hammarby tre ovärderliga poäng i jakten på serieledande Djurgården, som alltjämt ligger sex poäng före och väntar i årets sista Stockholms-derby om två veckor.

Men för Magyar var den även ett bevis på att Hammarby mognat som topplag.

– Det är jävligt bra att vi kan acceptera matchens karaktär och ta fajten. Det har jag känt att vi inte har kunnat innan. Om vi inte får styra spelet är vi rätt dåliga. Vi kan leda med 3-0 och släppa in tre bollar. Men jag är väldigt glad för att vi ser att okej, de kommer att trycka långa passningar mot oss, då får vi kämpa och stå emot, säger han.

– Det är klart att vi har vetat att vi har haft svårt mot topplagen. Framför allt har vi blivit griniga när vi inte har fått äga matcherna. Vi har många spelare som är fantastiska bollspelare. De trivs bäst med bollen. De vill passa och ha bollen vid fötterna. När vi inte har fått det har vi blivit vi griniga och tappat vårt spel. Det är jävligt bra att vi kan acceptera en match för vad den är, som i dag. Det är så man identifierar ett topplag.

Har ni pratat om det i spelargruppen?

– Ja, vi har snackat mycket om det i veckorna. Alla har olika åsikter. Jag och några andra har lyft det, att i vissa matcher kommer man med värsta idén, men så stänger motståndaren allt. Man tänker att man ska spela så här och så här och försöker krysta fram passningar när det inte går. Så kontrar de på dig, och så blir det en pissmatch. Men kan man säga att okej, i dag blir det så här, ta kampen och sedan vänta på att ytorna ska öppna sig, då har man mycket vunnet.

– Lag som AIK och IFK Göteborg har varit väldigt bra på det. De kanske inte alltid vill ha det spelet, men de vet vad som krävs och gör alltid jobbet. Det gäller Djurgården också. Det behöver vi också lära oss. Vi ska ha ambitionen att spela vårt spel, men vi får grisa om det behövs. Det är det som händer mot slutet i dag. Vi måste bara stå upp och vinna andrabollar i slutet. Jag är väldigt glad över att vi klarar av att hålla fokus, säger han.