Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

”Vi är svårlästa i år och det är jättebra”

Foto: MAGNUS LILJEGREN / STELLA PICTURES/MAGNUS LILJEGREN MAGNUS LILJEGREN
Foto: JOHANNA LUNDBERG / BILDBYRÅN

AIK fick en perfekt start på allsvenskan och besegrade Degerfors med 2-0 i premiären.

Tipsen placerar AIK i mitten av tabellen – men vilket lag är det publiken kan vänta sig?

– Vi är svårlästa. Det är jättebra, säger Sebastian Larsson.

Efter idel topp-fem-placeringar under 2010-talet dippade AIK rejält under fjolåret och slutade nia i den allsvenska tabellen efter en kaosartad säsong. Tränaren Rikard Norling fick sparken tidigt på säsongen och ersattes av den assisterande U21-förbundskaptenen Bartosz Grzelak.

Under hösten repade sig laget och visade upp ett av seriens bästa försvar, innan man stötte på problem igen och avslutade med bara en poäng på de tre sista matcherna.

Inför årets säsong tippas laget på sjunde plats av svenska medier, en tabell som sammanställs av Svensk Elitfotboll på den så kallade ”Upptaktsträffen” inför säsongen.

Det fick AIK:s Alexander Milosevic att reagera i Discoverys sändning inför matchen mot Degerfors.

– Det är folk som aldrig satt sin fot på fotbollsplanen, vi får se, sade han.

”Det är på väg att försvinna”

Hans lagkamrater är desto mer resonerande – men gillar att både stämplas som svårlästa och tippas som mittenlag.

– Till viss del är det svårare att veta var vi står. Med tanke på fjolåret, som är väldokumenterat. Jag tycker att vi har utvecklat delar, men när man har varit med så länge som jag har vet man att det är en sak att göra det i träningsmatcher och träningar, en helt annan grej när det gäller, säger Sebastian Larsson.

– All respekt till Degerfors och det de gör. Vi visade det i dag, att vi har fullaste respekt. Tre poäng är vikigt i en premiär. Det ger lite arbetsro, i alla fall en vecka.

När Bartosz Grzelak kom in förra säsongen tog han över ett spelsätt och började långsamt introducera ett annat. Kan du kategorisera er spelidé nu efter en vinter?

– Nej, vi är svårlästa. Det är jättebra. Jag vill inte sätta oss i någon supertydlig kategori. Jag har en känsla av att det är på väg att försvinna det här med att man antingen är ett ”super-possession-lag” eller ett lag som bara står defensivt. Rent generellt är det på väg bort lite. Man måste hantera alla delar, speciellt över en hel säsong. Men jag har full förståelse för att folk är osäkra på oss och att förväntningarna inte är skyhöga utifrån. Vi jobbar på och har mycket att bevisa. Så är det efter en säsong som den vi hade ifjol. Det är inga konstigheter när man spelar i en klubb som AIK. Det finns frågetecken efter fjolåret, det gör det med all rätt.

”Det är inte i många andra ligor man ser det”

Han får medhåll av landslagskollegan Mikael Lustig.

– Vi vet vad vi vill göra, sedan ska det göras också. Väldigt många lag känns otroligt jämna. Många matcher känns 50-50. Det laget som får en bra start och självförtroende kan gå långt. 

Är ni underskattade sett till tabelltipsen?

– Det är klart att vi inte vill komma sjua. Men det är många som vill vara topplag i den här serien. Hälften av lagen ser sig som topplag. Det är inte många andra ligor man ser det. Du kan spela bra men hamna femma. Hamnar man femma i AIK är det inte bra nog. Vi vill inte hamna där. Men med tanke på att vi blev nia förra året och tog en poäng de sista tre matcherna är det inte konstigt att folk tror vi ska hamna i mitten.