Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Veteranen tvingas bort från Elfsborg

Foto: Carl Sandin
I snart tio säsonger har Johan Karlsson, 36, varit given i Elfsborgs startelva.
I höst tvingas veteranen fullfölja sin civila karriär. Han finns inte med i klubbdirektör Stefan Andreassons framtidsvision.
- Det blir jobbigt att sluta när man känner att man fortfarande bidrar, säger Karlsson till FotbollsExpressen.se.
Han har aldrig varit någon gudabenådad tekniker, spelfördelare eller skytt.
I ett lag som Elfsborg, fyllt av stornamn och spelare med individuell spetskompetens, sticker Johan Karlsson ut – för att han sticker ut. På ett lite mindre smickrande sätt.
Men faktum kvarstår.
Karlsson, som kom till klubben 2001 från Åtvidaberg – i en övergång som i huvudsak uppmärksammades för att fotbollförbundet registrerade den fyra månader för sent (Elfsborg förlorade två poäng på kuppen) – har i snart tio säsonger varit självkriven i Elfsborgs startelva.

Varit städgumma

Han kom som mittfältare, men har de senaste åren använts som högerback, vänsterback, mittback och defensiv mittfältare. När Elfsborg har saknat en spelare har Karlsson varit städgumman och tusenkonstnären som har fått rycka in och lösa situationen.
Karlsson belönades med ett ettårskontrakt efter förra årets säsong. När allsvenskan startade i våras var han inte tränare Magnus Haglunds förstaval på någon position i startelvan. Men i mötet med Malmö FF, när Karlsson nött bänk i fyra matcher, så saknades backduon Martin Andersson och unge talangen Anton Lans. Johan Karlsson fick rycka in.
Elfsborg, som då hade tagit fyra poäng på fyra matcher, vann med 3–0 och påbörjade klättringen uppåt i tabellen.
– De satsade inte på mig i början, det dröjde fyra matcher tills jag fick min chans. Då visar jag väl att jag fortfarande är så pass bra att jag platsar. De andra har fått det väldigt svårt att peta mig. Det blir jobbigt att sluta när man fortfarande känner att man bidrar, säger Karlsson.

Jobbar på Swedbank

Elfsborg har i dagsläget inga planer på att ge 36-årige Karlsson ett nytt kontrakt över nästa säsong.
– Jag har väl sagt att det här är mitt sista år, men visst, man ska aldrig säga aldrig. Jag har fått mer speltid än vad jag förväntade mig, och kanske håller samma klass. Men jag kommer inte ta några initiativ, det är upp till Elfsborg. Vill de att jag ska vara kvar får de prata med mig.
I höst räknar Karlsson med att satsa hundra procent på sitt jobb på Swedbank, där han sysslar med bolån.
– Det kommer inte vara aktuellt att varva ned i någon lägre division. Den dag jag slutar i Elfsborg kommer det vara slut. Sen kanske jag spelar i Herrar 35, dit jag kan gå och snacka skit med gubbarna och höra omklädningsrumstjötet, säger Karlsson.
I eftermiddag möter Elfsborg AIK på Råsunda. Räkna med att nummer fyra är med i Elfsborgs startelva – Johan Karlsson.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!