Foto: JOHAN VALKONEN / JOHAN VALKONEN/STELLA PICTURES STELLA PICTURESFoto: JOHAN VALKONEN / JOHAN VALKONEN/STELLA PICTURES STELLA PICTURES
 Foto: JOHAN VALKONEN / JOHAN VALKONEN/STELLA PICTURES STELLA PICTURES
Foto: SIMON HASTEGÅRD / BILDBYRÅNFoto: SIMON HASTEGÅRD / BILDBYRÅN
 Foto: SIMON HASTEGÅRD / BILDBYRÅN
Foto: SIMON HASTEGÅRD / BILDBYRÅNFoto: SIMON HASTEGÅRD / BILDBYRÅN
 Foto: SIMON HASTEGÅRD / BILDBYRÅN

”Vet vad de ska göra för att behålla mig...”

Publicerad

Han dansade en sommar och en höst, försvann österut, men kom tillbaka igen.

Utan AIK:s supportrar hade det aldrig gått.

Nu vill Chinedu Obasi betala tillbaka för stödet som han fått.

Chinedu Obasi skrattar högt åt min fråga.

– Om sången har fastnat i huvudet? Om jag hör den när jag går och lägger mig? Nej, det hade varit konstigt om jag tänkt på den då. Men det är vackert när de sjunger. Helt otroligt egentligen.

Det är tisdag, två dagar efter hans två mål i 4-1-segern Sirius där AIK-fansen sjöng på en nykomponerad ramsa med texten ”Känner du Obasi?” som en hyllning till sin nygamle stjärna. Anledningen till att den här artikeln publiceras först nu är att tränaren Rikard Norling bestämt att den inte fick gå i tryck förrän efter matchen mot Göteborg – som AIK förlorar med 1-2 – annars skulle det inte bli någon intervju överhuvudtaget.

– Det handlar om vilken energi vi vill tillföra oss själva och motståndarna, motiverar Norling kryptiskt just före intervjun ska börja.

Obasi, som efter matchen mot Sirius erkände att han inte hade koll på motståndarlagen, ser frågande ut när jag försöker förklara förutsättningarna.

– Det var konstigt. För mig spelar det ingen roll.

Solen skiner över träningsanläggningen Karlberg och Obasi sitter avslappnat tillbakalutad utanför klubbhuset. Men det har varit fullt fart sedan han kom tillbaka till Sverige.

– Jag mår bra, men jag är jetlagged, säger han.

– Det har varit så mycket resande på slutet. Vi spelade klockan tio på kvällen när vi mötte Braga i Portugal och då är det ju morgon i Kina. Min kropp är rätt förvirrad nu. Men annars känns det bra, jag har spelat i Kina hela våren, varenda match.

Foto: SIMON HASTEGÅRD / BILDBYRÅN

Utan kontrakt

Det här är andra gången Obasi spelar i AIK. Att han hamnade i klubben första gången, sommaren 2016, berodde mycket på slumpen. Under hösten 2015 hade han skadat smalbenet allvarligt i en match med sitt Schalke 04 och när hans kontakt gick ut efter säsongen ville den tyska klubben inte förlänga.  

Obasi var 30 år gammal och hade åtta säsonger i Hoffenheim och Schalke 04 bakom sig, men nu var han klubblös. Han valde att åka till Oslo för att spela en uppvisningsmatch med Lyn, klubben där a-lagskarriären en gång började. Men eftersom Lyn numera spelar i fjärdedivisionen efter en konkurs var en återkomst aldrig aktuell. Istället började Obasi träna med Elitserieklubben Lilleström. Han blev erbjuden ett kontrakt, men kände sig tveksam. Sedan ringde AIK-spelaren Dickson Etuhu.

– Vi känner varandra från landslaget, så när han ringde var det genast intressant. Dickson berättade en massa fina saker om AIK och försökte övertyga mig: ”Du måste komma hit!” Jag kände att jag gärna skulle vilja spela med någon som jag kände.

Ville du inte sikta högre än Sverige?

– Det fanns förslag från Tyskland men jag hade varit skadad ett tag och Bundesliga kräver mycket, både fysiskt och mentalt. Jag ville spela matcher direkt för att kunna bygga upp mig. 

Tiden i AIK blev en stor succé. På tio matcher gjorde Obasi sex mål och fyra assist, och belönades med ”Årets mål” för en soloprestation mot Norrköping där han snurrade runt och tunnlade försvararen Andreas Johansson innan han vinklade bollen i mål. När säsongen var över skrev Obasi på ett lukrativt kontrakt med den kinesiska andradivisionsklubben Shenzhen som tränades av Sven-Göran Eriksson.

– Jag valde klubben på grund av Eriksson. Han är en stor coach som hanterat många stora spelare. Han förstår den europeiska livsstilen. Jag vet inte hur kinesiska tränare brukar vara men nu kändes det som att jag visste vad jag skulle få. Det gick bra att spela där, men när Eriksson lämnade (”Svennis” fick sparken i juni) visste jag att min tid i klubben var begränsad. Det nya folket ville satsa på nya spelare, och jag hade ett halvår kvar på kontraktet. Då var det enklaste att köpa ut mig.

En bra lösning för sig?

– Hade jag skrivit nytt kontrakt hade jag säkert dubblat lönen. Men det är fotboll! Det är ett spel.

Apropå svenskar så har du även haft Lars Lagerbäck som tränare?

– Anledningen till att jag spelade VM 2010 var Lagerbäck.  I Nigeria måste man alltid vänta på sin chans, det är ålder, ålder, ålder. Men Lagerbäck ville satsa på mig trots att jag var en av de yngre (Obasi var 24) i truppen. Jag är för alltid tacksam för det.

Hur var han som person?

– Lite som Eriksson. De är fadersfigurer. När man kommer upp i den åldern blir man ofta mer avslappnad. Det var alltid enkelt att prata med honom.

Foto: STINA STJERNKVIST/TT / TT NYHETSBYRÅN

Tackar supportrarna

Om det var slumpen som tog Obasi till AIK första gången, så följde den andra en tydligare logik. I vetskapen om att turerna ofta är snabba i den nyrika kinesiska fotbollen höll sportchefen Björn Wesström koll på Obasis status under våren. För Obasi gick det knappt en dag utan att han tänkte på AIK, framför allt för att fansen hela tiden hörde av sig.

– Kontakten med AIK har bara fortsatt, jag har hela tiden haft klubben i bakhuvudet. Det har varit mycket på sociala medier, folk skriver att de saknar mig och vill att jag ska komma tillbaka. När Björn skrev till mig att de ville att jag skulle komma tillbaka… man kan säga att jag gjorde det enkelt för honom.

Följde du hjärtat?

– Ja, på ett sätt. Det var många fina meddelanden…

Obasi tänker någon sekund. Han letar efter orden för första gången i intervjun.

– Det är sådan kärlek. Det är överväldigande. Det är väldigt… det berör mig på djupet. Att tänka på att man kan göra folk så glada. Jag ska göra allt för att betala tillbaka till fansen.

Efter säsongen går Obasis kontrakt med AIK ut på nytt. Om han skulle spela av det innebär det att han har tolv allsvenska matcher kvar i den svartgula tröjan, med start i dagens match mot AFC. Men nu öppnar Obasi för att stanna i AIK betydligt längre än så.

– På sociala medier skriver folk ”du måste stanna!” men man måste förstå att det inte bara handlar om mig. Om jag inte hade trivts här hade jag inte kommit tillbaka, eller hur? Och jag tror att jag bidrar med mer saker än bara det på planen.

Erfarenhet?

– Ja, och att pusha laget. Jag bidrar med mycket. Men jag vill inte sitta här och berätta exakt vad jag tillför. Samtidigt är det här mitt liv, mitt jobb, och jag har en familj att försörja.

Just familjesituationen vill Obasi inte prata mer om, men han ger en tydlig hint om att han gärna skulle vilja skriva ett nytt kontrakt, förutsatt att villkoren är tillräckligt bra. Obasi ler underfundigt.

– Om AIK vill behålla mig länge så vet de vad de ska göra.

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Expressen
Till Expressens startsida

Mest läst i dag