Håkan Sjöstrand, generalsekreterare SvFF. Foto: FREDRIK SANDBERG/TTHåkan Sjöstrand, generalsekreterare SvFF. Foto: FREDRIK SANDBERG/TT
Håkan Sjöstrand, generalsekreterare SvFF.  Foto: FREDRIK SANDBERG/TT
Håkan Sjöstrand, generalsekreterare SvFF, Mikael Ahlerup, VD AIK och Björn Wesström, sportchef AIK. Foto: FREDRIK SANDBERG/TTHåkan Sjöstrand, generalsekreterare SvFF, Mikael Ahlerup, VD AIK och Björn Wesström, sportchef AIK. Foto: FREDRIK SANDBERG/TT
Håkan Sjöstrand, generalsekreterare SvFF, Mikael Ahlerup, VD AIK och Björn Wesström, sportchef AIK.  Foto: FREDRIK SANDBERG/TT

Världen om skandalen: "Sverige har dåligt rykte"

Publicerad

Matchfixningsskandalen i allsvenskan har skapat svallvågor som nått utanför rikets gränser. 

Medier över hela världen har uppmärksammat den uppskjutna matchen mellan AIK och IFK Göteborg. 

På torsdagsförmiddagen meddelade det svenska fotbollsförbundet att kvällens allsvenska match mellan IFK Göteborg och AIK ställs in. En AIK-spelare ska ha erbjudits en stor summa pengar för att underprestera under matchen – vilket fick SvFF att uppleva att matchens integritet var allvarligt hotad. 

Det här har inte bara blivit en stor diskussionspunkt i Sverige. Fotbollsintresserade medier över hela världen har rapporterat om händelsen. 

Norska TV2 har låtit sin fotbollsexpert Jesper Mathisen lägga fram en analys. 

"Sverige har dåligt rykte"

– Det har varit ovanligt i en stor liga i Europa att en match mellan två toppklubbar kan ha blivit manipulerad. Det har valt mycket misstankar om Sverige i de lägre divisionerna, men att det ska ske mellan de av största klubbarna i Sverige, det är väldigt ovanligt. Det är riktigt tråkigt, säger Mathisen. 

– Sverige har ett förtjänt dåligt rykte när det gäller matchfixning. Sverige har ett jobb att göra. Nu statuerar man ett klart exempel. Det tycker jag är bra. 

BBC World Sport har intervjuat radioprofilen Spenser Bomholt om skandalen.

– Det är det första exemplet på matchfixning som vi har sett på den högsta nivån. Det har hänt inom basketen och fotboll i de lägre divisionerna, säger Bomholt. 

"Fotbollen är invaderad"

Danska BT har valt att vinkla på att IFK Göteborg har flera danska spelare. "IFK-danskar mitt i matchfixningskaos", är deras rubrik. Spanska El Pais anmärker att dagens avslöjande är del i ett större sammanhang.

"Flera olika spelligor har avslöjats i Sverige de senaste åren, men polisens arbete har inte alltid gett resultat", skriver tidningen. 

Amerikanska nyhetsbyrån AP har också rapporterat om mutförsöket, likaså tyska Focus, som skriver att "Svensk fotboll har blivit invaderad av mutor".  Nyheten har nått så långt bort som till Vietnam, där Thanh Nieh gjort en artikel på temat. 

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Expressen
Till Expressens startsida

Mest läst i dag