Foto: GUNNAR SEIJBOLD.
 Foto: GUNNAR SEIJBOLD.

"Var inte meningen att det skulle gå ut i radio"

Publicerad

Under Sveriges Radios sändning från matchen mellan AIK och Gefle reagerade flera lyssnare på att stötande tillmälen gick ut i radio.
Lyssnarna fick flera gånger höra ordet "svarting" från en miljömikrofon på arenan.
Flera lyssnare pekade i efterhand ut tv-profilen och veterankommentatorn Bo Hansson som den som hördes.
– Det var inte meningen att det skulle gå ut i radio, säger Bo Hansson.

Lyssnarna som hade bänkat sig framför datorn för att höra på webbsändningen mellan AIK och Gefle på Radiosporten fick en otrevlig överraskning.
Under matchen hördes flera gånger hur någon kallade spelare på planen för "svartingar".

"Var inte meningen"

Upprörda lyssnare hörde under eftermiddagen av sig till både SportExpressen.se och Radiosporten för att klaga på de stötande uttrycken.
Bo Hansson satt med i Radiosportens kommentatorsbås under hela matchen, och förklarar sig så här:

– Det var inte meningen att det skulle gå ut i radio. Jag sade allt det här för mig själv. Det har blivit lite för många spelare som har blivit för lika i AIK med alla de här importerna. Jag har inget emot svartingar i övrigt, en av de bästa är Mutumba exempelvis. Utan honom vore de ju inte mycket.
Varför använder du dig av ett så kränkande uttryck?

– Det är du som säger att det är kränkande. Jag klagar på alla spelarna, även de vita.

Radiosporten ber om ursäkt för det inträffade.
– Det är naturligtvis högst beklagligt och det ska inte få hända, säger Radiosportens chef Jakob Sillén till SportExpressen.se.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Expressen
Till Expressens startsida

Mest läst i dag