Van den Hurk räddade en poäng till Helsingborg mot Kalmar

Foto: CHRISTOFFER BORG MATTISSON / BILDBYRÅN
Foto: CHRISTOFFER BORG MATTISSON / BILDBYRÅN

Helsingborgs IF var illa ute mot Kalmar FF. 

Men i 90:e minuten kvitterade Anthony van den Hurk från straffpunkten och matchen slutade 1-1. 

Detta var skåningarnas första poäng sedan 5 maj. 

– Vi kan säga att det är en ”soft penalty”. Bojan (Pandzic) har lovat att vi inte ska ha några sådana i svensk fotboll, men vi får skylla oss själva, säger Kalmar FF:s tränare Henrik Rydström efter matchen i Discoverys sändning.

Efter Sundsvalls oväntade seger hemma mot Malmö FF under fredagen var HIF pressat att få med sig ett resultat från Olympia när Kalmar FF kom på besök.

Armin Gigovic, som i dagarna förlängde sitt låneavtal till sista augusti, testades i ny roll som släpande anfallare – samma roll som Taha Ali hade mot MFF i måndags.

Samme Ali hade också HIF:s två bästa lägen i den första halvleken, men första gången snuvades dribblern av ribban efter ett stenhårt skott och därefter räddade brassekeepern Ricardo Friedrich ett halvt friläge.

I stället var det KFF som svarade för matchens första mål och likt senast mot IFK Värnamo var det Lars Saetra som gjorde det. Mittbacken knoppade in Simon Skrabbs hörna i den 37:e minuten.

– Vi har några lägen, det har Helsingborg också. Jag tror att de kommer tröttna i andra halvlek. Då kommer det öppna sig och då kan vi göra mål, konstaterade Saetra i pausvilan för Discovery. 

Poängräddare för HIF efter sen straff 

Saetra såg ut att få rätt. HIF tröttnade i andra halvlek och skapade inte lika heta lägen som i första halvlek, men i 90:e minuten fick hemmalaget straff efter att inhopparen Amin Al Hamawi gått omkull i straffområdet. 

Anthony van den Hurk var säkerheten själv från elva meter och vräkte in bollen. 1-1 slutade matchen vilket innebär HIF:s första poäng sedan krysset borta mot Djurgården 5 maj. 

HIF är trots allt fortsatt jumbo med tre poäng upp till kvalplats. Då har skåningarna dessutom en match mer spelad.

Kalmarduon kritisk – men Gigovic slår tillbaka: ”Såg på reprisen” 

Kalmars tränare Henrik Rydström var inte överförtjust i att åka på straff så sent i matchen.

– Vi kan säga att det är en ”soft penalty”. Bojan (Pandzic) har lovat att vi inte ska ha några sådana i svensk fotboll, men vi får skylla oss själva, säger han i Discoverys sändning efter matchen och får medhåll av Lars Saetra i den mixade zonen efteråt:

– Jag tycker att straffen är helt fel. Han halkar när han ska skjuta, ingen straff... Men vi förtjänar det, vi var dåliga. Vi är inte nöjda.

HIF:s stjärnmittfältare Armin Gigovic håller dock inte alls med Kalmarduon.

– Jag såg på reprisen att de blockar Amins ben. Hundra procent straff, klargör Gigovic inne i Olympias katakomber. 

Santos nervös vid straffen 

Desto mer belåten var Álvaro Santos som efter MFF:s sena segermål i derbyt senast tycker det var symboliskt att HIF nu själva fick näta sent. 

– Verkligen. Fotbollen är en mental styrka som man måste ta fram när det behövs. Vi har inte råd ge upp någonting. Killarna fattar det och vi måste blicka framåt.

En av anledningarna till kaptensbytet från Anthony van den Hurk till Viljormur Davidsen var för att anfallsstjärnan skulle fokusera på målskyttet. Nu slog han till – till Santos stora glädje. 

– Anthony är en kille som vill hjälpa alla. Han är fortfarande en ledare i laget men det är skönt för honom att göra mål och bidra med andra saker också. 

Var du nervös vid straffen?

– Ja, det var jag.

Mycket eller lite?

– Haha, det var okej. 

Anthony van den Hurk skrattar när han får höra om Santos nerver vid straffsparken. 

– Som tränare tror jag att det är annorlunda. Men jag kan inte säga att jag själv var nervös. Jag gjorde så som jag alltid gör på träning. Går det fel så går det fel, säger nederländaren med en axelryckning. 

Tv: Álvaro Santos om nedtagningen – efter att själv fått se klippet