Alexander Ryssholm, AFC:s grundare och ordförande. Foto: JOHANNA LUNDBERG
Alexander Ryssholm, AFC:s grundare och ordförande. Foto: JOHANNA LUNDBERG
Noa Bachner

Välkommen till AFC - men helst inte

Publicerad

Välkommen till AFC Eskilstuna – men helst inte.

Allsvenskans supporterfattigaste klubb har satt landets dyraste prislapp på medlemskap.

Det här är inte att bringa klarhet i någonting. 

Det är att förstärka misstankar.

Tusen kronor om året.

Så mycket måste du slanta upp för att få äran att vara medlem i AFC Eskilstuna, klubben i störst behov av supportar i hela landet.

Har SMS-lånet gått igenom? Bra. Men vänta dig inte några möjligheter att rösta på nästa årsmöte. Där måste man ha 365 dagar på nacken för att få räcka upp handen.

Vad är det här?

Den svenska idrottsrörelsen – i synnerhet dess supporterliv – har slagits med näbbar och klor för att bevara den så kallade 51-procentsregeln, ni vet den som ska hålla vårt idrottsliv levande. Det är den som ska hindra fotbollen från att stjälas, stoppa våra klubbar från att förvandlas till stora, stängda själsligt förlorade företag. 

51-procentsregeln bevarar fotbollen i folkets famn, den upprätthåller supporterns möjligheter att ta sig mellan punkt A och punkt B tillsammans med sin klubb, inte som gäst, inte som konsument, utan som medlem.

Att bli medlem i en allsvensk fotbollsförening kostar i genomsnitt 370 kronor om året. Av lagen som spelar i den högsta serien 2017 erbjöd AIK och Jönköpings Södra det dyraste medlemskapet av alla lag: 500 kronor om året. 

Fram till igår.

Efter en period av fler och mer angelägna förfrågningar, större mediala förstoringsglas och kritik från bland annat Svenska Supporterföreningsunionen valde Alexander Ryssholms AFC Eskilstuna att öppna upp portarna under måndagen. Bekymrat hade både SFSU och enskilda supportrar försökt få klarhet i hur hans klubb såg på föreningsdemokrati, medlemmar och hur mycket man faktiskt försökte kringgå 51-procentsregeln, hur gärna man kunde tänka sig att ta emot medlemmar och således låta klubben leva i symbios med samhället.

Undvikande förklaringar som ”det kommer snart” eller ”vi bygger om hemsidan” hade skapat ännu fler frågetecken när det äntligen dök upp en länk: Bli medlem i AFC Eskilstuna.

- Välkommen!

- Tack!

- Fast helst inte.

1000 kronor? Det är så att man vill läsa en gång till för att försäkra sig om att de inte hugger av ett finger också. 

1000 kronor är ingen medlemsavgift. Det är en avgrundsdjup vallgrav full av vithajar runt klubben vars ordförande i förra veckan motiverade sin ägandemodell med att han ”ju inte har några medlemsintäkter”.

Nej, det här är inte att bringa klarhet i avsikterna. Det här är att förstärka misstankarna. Det här är att, när strålkastarna har hittat fram, göra sitt yttersta för att ändå slingra sig undan.

Vem kan ställa krav här? Riksidrottsförbundet har under dagen svarat på mina frågor i ett långt mejl där man navigerar sig mellan resonemang om vad en medlemsavgift är, hur den paketeras, påpekar riskerna med att hamna i ett "kund-leverantörsförhållande" men samtidigt poängterar att avgiften i sig "inte är häpnadsväckande". Eskilstuna Kommun å sin sida menar att ”om det visar sig att det är för svårt alternativt för dyrt att bli medlem så kan det naturligtvis påverka beslut om föreningsstöd”.

Det finns ett stort, fett problem här: Kan en komma undan kan flera. Därför behöver samhället och fotbollens institutioner markera, här behövs utredningar, här behövs åtgärder. Svenska fotbollförbundet som Riksidrottsförbundet som kommun - licenser och bidrag kan inte utfärdas till vem som helst.

Vi borde även prata om sättet AFC Eskilstuna (inte) fäktas med kritiken. 

Mitt i elden har man ställt en oerfaren presschef, Mikael Einarsson, och intrycket är att allt landar på honom. 

Seriöst? Den här personen har fått till uppgift att redogöra för hela klubbens policy, han sköter alla konton i alla sociala medier, han svarar på alla mejl, han tvingas göra det på volley, ensam på frontlinjen med en armé av upprörda supportrar framför sig. Det är han som träffas av den sakliga kritiken, det är han som faller offer för den osakliga (den som har spårat ur emellanåt och som bara är kontraproduktiv). Han är ny. Ny i jobbet i en ny klubb som av allt att döma hittar på nya riktlinjer under vägens gång. Han kan inte hållas ansvarig.

Fram med företrädarna, fram med ansvaret. Fram med de eller den som har fattat beslut och som kan stå för vad AFC Eskilstuna väljer att stå för - eller försöker fly ifrån. Fram med åtgärder. Fram med gränser.

51-procentsregeln håller i nycklarna till allt som gör svensk fotboll speciell. 

Låt inte gråzoner och trolleritrick peta hål på den. 

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag