"Väldigt dålig på namn och fotbollshistoria"

Foto: Carl Sandin / BILDBYRÅN
Foto: Krister Andersson / BILDBYRÅN
Foto: Carl Sandin / BILDBYRÅN
Milan-ikonen Paolo Maldini slutade sin aktiva karriär 2009 efter totalt 26 titlar, varav fem i Champions League.
Foto: Alberto Pellaschiar / AP
Franco Baresi är en annan Milan-ikon - som slutade 1997. Totalt blev det 531 matcher i den rödsvarta tröjan. Lägg till 81 landskamper för Italien.
Foto: BILDBYRÅN

Jesper Nyholm, 23, fick googla när Rikard Norling bollade upp Franco Baresis namn på ett träningsläger i Dubai.

Men Paolo Maldini då?

– Nej. Ingen koll. Det är det, jag är sämst på namn. Det är bara erkänna, haha, säger Nyholm.

I september 2016 stod det klart att AIK värvat en av de främsta mittbackstalangerna i Sverige - Jesper Nyholm. Succén i Dalkurd gjorde att storklubbarna i Sverige ville värva honom som bosman. AIK hade länge tuff konkurrens från både Djurgården och IFK Göteborg men till slut drog Rikard Norling och AIK det längsta strået.

Det som fällde avgörandet var ett personligt möte med AIK:s huvudtränare Rikard Norling. AIK hade bjudit in Nyholm för att se derbyt mot Hammarby den 28 augusti på Friends arena. En upplevelse som etsade sig fast hos mittbacken och när Norling och klubben presenterat projektet blev valet solklart.

Under försäongen har Nyholm skolats och slussats in i AIK successivt. Mot Elfsborg fick han starta sin första match - och det blev succé direkt. I den 47:e minuten klev mittbacken upp i planen, vägspelade sig fram med Henok Goitom, och stänkte in bollen i mål - 2-1 AIK - segern var ett faktum. Strax efter slutsginalen drog Norling jämförelser med en viss Franco Baresi. Ni vet, den legendariske italienske mittbacken som vigde hela sin karriär till den rödsvarta AC Milan-tröjan.

Nyholm: "Kolla på Baresi"

Efter AIK:s träning på Karlberg är det dags att reda ut ett och annat. När jag bollar upp Franco Baresis namn suckar Nyholm lite lätt innan han börjar skratta.

– Det där är Rikards grej, haha. Jag vill inte jämföras med honom. Han var för bra för det. Men det är väl kul. Samtidigt är det Rikards grej. Men jag förstår vad han menar. Jag fick veta det första gången när vi var på träningslägret i Dubai. Typ att Baresi brytpassar och är följsam. Han såg väldigt smart ut. Jag förstod vad han menade när jag såg videoklippen, säger Nyholm om jämförelsen.

Var det första gången du hörde om Franco Baresi när Rikard bollade upp namnet?

– Japp, jag är väldigt dålig på namn och fotbollshistoria.

Vad sa han mer i Dubai?

– Han sa: "Kolla på Franco Baresi, sedan får du se om du förstår vad jag menar”. Efter att jag sett klippen sa jag: ”Jag tror att du menar brytpassningarna”. Då log Rikard lite.

Sen hittade ni varandra direkt eller?

– Haha. Rikard gillar mig, och vice versa. Det var lite därför jag kom också. Han ser potential i mig och jag hoppas att vi kan få fram det. När man får förtroende är det bara att prestera. Det är inte så mycket mer i fotboll faktiskt. Prestera, prestera, prestera. Gör man inte det får man vänta ett tag och så är det bara att köra igen.

På tal om jämförelser och stora namn. Paolo Maldini - antar att du vet vem det är?

– Nej. Ingen koll. Det är det, jag är sämst på namn. Det är bara erkänna, vad ska jag göra? Haha.

Nyholm: "Försöker kolla på Nisse"

Vi förflyttar oss från Franco Baresi och Paolo Maldini till det som utspelade sig på Borås arena för några dagar sedan. Nyholms debut för AIK i allsvenskan och hans första mål.

– Det kändes bra. Man får träna på träningarna med trebackslinjen, man kanske inte känner alla exakt som man vill ännu, men det kommer. När man kommer in i ett lag som AIK ska man vara förberedd och prestera. Jag hoppas att jag är det.

Känner du dig redo att fortsätta spela i försvaret? Det känns som att du är redo när man ser dig spela.

– Ja, man gör väl det man kan. Nu har jag fått en roll där jag ska ta fram bollen mer. Det är jag lite ovan med, jag gillar att bryta och följa med upp i anfallen - inte ta fram den direkt. Det finns saker att jobba på, man lär sig hela tiden. Jag är ovan att spela till vänster i en trebackslinje. I Dalkurd spelade jag i mitten.

Men ruschen du gjorde mot Elfsborg som ledde till målet - är det något vi kommer få se mer av?

– Det är nog en instinkt. Man känner av lite hur matchen är, det är mer än känsla tycker jag. Om jag bryter en passning och ser att jag kan fortsätta då gör jag det - om jag har täckning bakom mig förstås. Man kan växla fram och tillbaka, det är helt okej.

Nyholm berättar att han studerat och kollat väldigt mycket på sina lagkamrater i försvarslinjen. Allt för att snappa upp bitar som kan utveckla hans spel.

– Jag försöker kolla på Nisse. Framför allt nu när jag ska spela till vänster i trebackslinjen. Då kollar jag hur han agerar. Jag försöker dra ihop något utefter det så får man se hur det blir helt enkelt. Om det håller eller om jag måste ändra mig, det får jag veta av Rikard (Norling).

Redo för derbyt

Hur känns första tiden i AIK?

– Bra. Allt runtom är grymt. Det är mycket därför jag bytte klubb. Allt från fystränare till naprapater som har koll på ens kropp, man får sin återhämtning. Jag såg det som en investering i mig själv. Jag har kommit in bra i klubben. Alla i laget är välkomnande. Det är väldigt lätt att komma in i AIK.

Nu väntar nästa utmaning. Första derbyt mot Hammarby.

– Kul. Jag har bara upplevt ett derby vid sidan så det ska bli väldigt kul. Jag hoppas att jag får fortsatt förtroende, sen tar jag det därifrån. När AIK ville värva mig och visa klubben då fick jag se AIK-Hammarby från sidan - då var det mäktigt. Nu ska bli kul att vara med på planen.

Du känner dig redo för derbyt?

– Ja, absolut. Det tycker jag. Vi har haft en hel träningsvecka, jag hoppas att jag får spela på Friends för första gången.

Avslutningsvis snurrar vi in på förebilder. Vi förflyttar oss till Real Madrid och en viss spanjor.

– Det skulle vara väldigt kul att vara som Sergio Ramos. Att nicka in de där bollarna på hörnorna, varje gång. Jag gillar hur han styr och ställer. Sådan skulle jag vilja vara. Ramos är alltid där, avslutar Nyholm med ett leende.