Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Vädjar om dialog – skriver öppet brev

Foto: MATHIAS BERGELD / BILDBYRÅN
Foto: LUDVIG THUNMAN / BILDBYRÅN

Klubbarna i allsvenskan och superettan saknar sin publik. 

Hittills menar man att gehöret från Folkhälsomyndigheten varit svalt. 

Nu vädjar de om dialog i ett öppet brev till regeringen. 


”Det blir besvärande tydligt när den lilla Pressbyråkiosken på väg till arenan kan ta emot fler besökare än vi”, skriver man i brevet som publicerades på SEF:s hemsida under tisdagen.  

Åtta personer släpps in på de allsvenska arenorna för tillfället. Det menar Svensk Elitfotboll berövar människor ett sammanhang och skadar relationerna mellan föreningar och supportrar.   

Det har fått Svensk Elitfotboll att skriva ett öppet brev till regeringen och statsminister Stefan Löfven i hopp om att få till en förändring och få till en dialog med Folkhälsomyndigheten. 

”Smittspridningen måste minska för att skydda liv och hälsa. Den målsättningen delar nog alla och inget kan vara viktigare. Men det finns andra värden som också måste skyddas och som inte ligger i konflikt med ambitionen att bekämpa pandemin”, skriver man.  

Brevet publicerades på SEF:s hemsida under tisdagen och är undertecknat av Jens T Andersson, ordförande och Mats Enquist, generalsekreterare. 

Det har titeln: Vad har Folkhälsomyndigheten emot fotboll?

”Vi har velat spela boll”

”Vi som representerar Svensk Elitfotboll, de 32 klubbar som spelar i allsvenskan och superettan för herrar, har från första början sökt dialog och samarbete med politiken och ansvarig myndighet för att vara konstruktiva och hitta gemensamma lösningar som fungerar. Vi har, för att anknyta till den egna verksamheten, velat spela boll”, skriver man och fortsätter: 

”Svensk Elitfotboll har fått en allt bättre dialog med delar av den politiska ledningen, men ansvarig myndighet, Folkhälsomyndigheten, har inte varit lika intresserade.” 

Man menar att om Folkhälsomyndigheten inte har resurser att föra en dialog med elitfotbollsklubbarna så bör det vara regeringens uppgift att se till att man närmar sig en lösning. 

”Vi vädjar nu till regeringen och till Stefan Löfven att säkerställa att Folkhälsomyndigheten inser situationens allvar, att myndigheten arbetar med en framkomlig lösning och att den ges de resurser som behövs för att lösa problemet”. 

”Besvärande tydligt”

Kultur- och Demokratiminister Amanda Lind diskuterade frågan under måndagen. 

– Pandemilagen ger möjlighet till en mer träffsäker reglering. Vi har fått från FHM en bedömning av hur smittsituationen behöver se ut för att ta det första klivet, sa Amanda Lind då. 

Från SEF:s sida så menar man är redo att ta ansvar att man står redo att öppna upp för att bedriva smittsäkra evenemang i större skala än vad som nu tillåts och föreslås från Folkhälsomyndigheten. 

Myndighetens nuvarande förslag innebär att man kan öppna upp för 100 personer på läktarna tidigast den 3 maj - detta oberoende av arenans storlek. 

”Förslaget har visserligen en trappa med stegvis öppnande precis som det vi föreslår, men myndighetens förslag tar ingen hänsyn till arenornas storlek eller arrangörens förmåga utan sätter helt enkelt ett enhetligt synnerligen lågt tak för antalet personer som tillåts på läktarna vid alla publika tillställningar. Pandemilagens skrivningar om proportionalitet och dess syfte att hitta anpassade lösningar bortser man helt ifrån. Det blir besvärande tydligt när den lilla Pressbyråkiosken på väg till arenan kan ta emot fler besökare än vi”, skriver SEF. 

– Jag vet att fotbollen är väldigt beredd på att ta emot mer publik och att man har långtgående planer på hur det kan göras säkert, sa Amanda Lind under måndagen.