Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

”Vad ska han göra där och kladda?”

Zlatan Ibrahimovic kontrollerar efter köpet cirka en fjärdedel av Hammarby. Expressens Noa Bachner varnar för att den svenska 51-procentsregeln kan försvåra hans storslagna ambitioner.
Zlatan Ibrahimovic
Foto: JAE C. HONG / AP TT NYHETSBYRÅN
Sten-Ove Ramberg
Jonas Karlsson Öhlin. ordförande i supporterklubben Bajen Fans.
Foto: PRIVAT

Zlatan Ibrahimovic blir ny delägare i Hammarby.

En nyhet som givetvis skapar reaktioner i klubben.

– Zlatan vet vad han gör, säger Bajen-spelaren Vladimir Rodic.

– Min första tanke var, ska han gå in där och kladda? säger legendaren Sten-Ove ”Putte” Ramberg.

Zlatan Ibrahimovic antydde på Instagram i veckan om sitt kommande samarbete med Hammarby. Tidigt på onsdagsmorgonen kom beskedet: 38-åringen blir en ny maktfaktor inom svensk fotboll.

Amerikanska jättarna AEG har sålt hälften av sitt ägande i Hammarby IF till Ibrahimovic, som numera äger en fjärdedel av Stockholmsklubben. 

– Hammarby är en fantastisk klubb med passionerade supportrar och har stor respekt i både Stockholm och Sverige. Jag har alltid gillat klubben och fansen, sedan är jag imponerad över det klubben presterat de senaste åren, både på och utanför planen. Att få vara med och utveckla Hammarby framåt känns både roligt och spännande, säger Zlatan Ibrahimović i ett pressmeddelande.

Rodic: ”Det är en enorm grej”

Zlatans inträde i Hammarby har väckt starka reaktioner i Fotbolls-Sverige – och Hammarbys spelare har givetvis nåtts av nyheten.. 

– Jag erkänner inget förrän han tar på sig Hammarbys matchtröja och spelar med oss. Skämt åsido, haha, jag fick höra i går att det snackades om det men ingen visste vad det handlade om. Det är en supernyhet. Jag visste inget om det. I går morse väcktes jag av ett samtal från min kompis som började fråga en massa efter Zlatans Instagram-inlägg, jag visste inte vad som hade hänt, säger Vladimir Rodic.

Vad betyder det för Hammarby?

– Det är en enorm grej. Om jag ska vara helt ärlig så är det väl inte så konstigt att han investerar i en klubb som Hammarby? Zlatan vet vad han gör, Hammarby är det starkaste varumärket i Skandinavien när det kommer till fotboll, han vet vad han gör. Det är en stor grej för Hammarby.

”Ska han gå in där och kladda?”

Sten-Ove ”Putte” Ramberg, 64-årige Bajenikonen med elva säsonger i klubben, är förvånad. 

– Min första tanke var, ska han gå in där och kladda, säger Ramberg. 

Varför?

– Det är aldrig bra när spelare ska gå in i klubbar, men jag vet ju inte hur Zlatan tänker riktigt. Men det är klart att man höjer på ögonbrynen.

Finns det inga fördelar?

– Det vet jag inte. Jag vet ärligt talat inte riktigt vad jag ska tycka om att han går in i Hammarby. Tiden får helt enkelt utvisa vad som kommer att hända.

”Jag hade gärna spelat med honom”

Mats Werner var 16 år när han 1971 debuterade för Hammarby i Svenska cupen.

Legendaren är positiv till att Zlatan Ibrahimovic nu blir delägare i sin gamla klubb.

- Det är bra. Zlatan är ett känt namn. Han är ju faktiskt känd över hela världen. Om han vill leka med sina pengar så är det bra för Bajen.

Hur stor påverkan tror du att han kommer att ha på Hammarbys sätt att spela?

- Det vet jag inte. Men jag tror att Hammarbys ledning fortsätter att sköta fotbollen som de gör på ett bra sätt. Zlatan kanske är med lite då och då på telefon och ger tips. Ska han spela i Italien måste han koncentrera sig på det.

Mats Werner slutade spela i Hammarby 1984.

- Hade Zlatan skrivit på för Bajen hade jag också plockat fram mina dojor och kommit. Jag hade gärna spelat med honom.

Har ni träffats?

- Ja, det är en trevlig kille. Han har sin egen stil och det går hem i alla fall hos mig. Nu hoppas jag att det går rakt uppåt för Bajen efter hans inträde i klubben.

Den förre allsvenske skyttekungen Billy Ohlsson spelade tolv säsonger i Hammarby.

Ohlsson, 65, blev förvånad när han hörde nyheten om att Zlatan Ibrahimovic köpt in sig i Hammarby.

- Vi får in ett stort namn i klubben, det är enbart positivt. Jag är mest spänd på vad det här ska innebära på sikt, säger Billy Ohlsson.

Hur går dina tankar?

- Jag hoppas att Zlatans engagemang gör att vi kan få bättre spelare till Hammarby. Och om det blir för dyrt att köpa vissa spelare att han går in och öppnar sin plånbok.

Du låter positiv?

- Ja, det är jag också. Jag beundrar fotbollsspelaren Zlatan Ibrahimovic och det här kan bli en boost för oss i Bajen. Det här gör oss bara starkare.

Bajen Fans ordförande: ”Försiktigt positiv”

Jonas Karlsson Öhlin är ordförande i supporterklubben Bajen Fans.

- Jag har blivit nerringd nu under morgonen och inte kunnat jobba med tanke på Zlatans inträde i Bajen, säger han.

Vad är din spontana reaktion?

- Jag vet inte vad jag ska tycka riktigt. Men man kan säga att jag är försiktigt positiv.

Varför?

- Jag hoppas och tror att det här ska bli givande för Hammarby och inte att det ska bli ett jippo från Zlatans sida.

Är du rädd för det?

- Jag hoppas inte att det blir så. Klart att Zlatan vill få ut något av detta också, men jag tror att det kommer att vara bra att få in en kontakt och en kille med vinnarkultur i klubben. Jag vill inte att han ska komma in och köra sitt eget race.

Vad säger medlemmarna i Bajen Fans?

- Det är blandade känslor helt klart. Zlatan är ändå en stark vinnare som kommer in i föreningen, men vi litar på att Hammarby sköter det här på ett bra sätt och får in hur klubben fungerar i Zlatans skalle.

TV: Tankovic är allsvenskans bästa spelare 

Se exklusiva intervjun med Zlatan Ibrahimovic från tidigare i höstas: ”Varför var Tankovic inte med i landslaget?”