Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Vad hände sen med kultlirarna i allsvenskan?

Vissa fotbollsspelare har något extra. Något utöver förmågan på planen. Något som gör att de får en permanent plats i fansens hjärtan.

Här är några av allsvenskans mest älskade spelare genom tiderna.

Därför fick de kultstatus - och det här gör de i dag.

 1. 1. Johnny Ekström

  Foto: Bildbyrån
  Ålder: 50 år. Klubbar i allsvenskan: IFK Göteborg. Allsvenska matcher/mål: 90/42.

  Därför var han en kultspelare: Hjälpte IFK Göteborg till semifinal i Europacupen 1986 med sin extrema snabbhet och fick smeknamnet Kallebäcksexpressen. Spelade med Zinedine Zidane i ett år i Cannes, men dömde ut talangen för att han bara höll på med sulfinter.

  Gör i dag: Vaktmästare och tvåbarnspappa i Göteborg. Båda barnen är vuxna och spelar fotboll. Fler än någonsin kommer fram och vill prata fotboll.

  – Det beror nog på att folks fotbollsintresse blivit större. Det är jätteroligt. Och i Italien är det ännu mer. Är jag på en match kommer folk fram och säger hej och tycker det är kul att se mig, säger Ekström.

  Han träffar lagkamrater från tiden i IFK Göteborg med jämna mellanrum, men spelar ingen fotboll.

  – En dålig höft gör att jag inte kan spela. Kroppen har tag tagit rätt mycket stryk. Jag har opererat mig tre gånger och det har blivit bättre, men jag måste väl sätta dit en metallkula till slut. Det värker hela tiden.

 2. 2. Geert den Ouden

  Foto: Björn Tilly
  Ålder: 38 år. Klubbar i allsvenskan: Djurgården. Allsvenska matcher/mål: 23/13.

  Därför var han en kultspelare: En karaktär såväl på som utanför planen. Lärde sig svenska på knappt två månader. Sinnebilden för en straffområdesspelare, som gjorde mål på allt när han väl var inne i boxen.

  Gör i dag:

  Gjorde åtta mål på sina sex första matcher direkt när han värvades i juli 2003. Bidrog till Djurgårdens SM-guld och cuptitel samma år.

  – Jag gör flera saker i dag. Först och främst äger jag ett fastighetsbolag och jag hyr ut lägenheter. Jag och en kompis har det företaget tillsammans. Jag har också ett annat bolag här i Rotterdam där jag bor.

  – Vi kör ut hälsosamma måltider till företag och till privatpersoner. I stället för att beställa pizza, kebab eller hamburgare kan du hos oss beställa nyttiga måltider. Via näteter eller utkörning. Det är hälsosamma måltider bestående av sallader med olika nyttiga tillbehör. Dessutom håller jag på och tar min tränarlicens här i Holland.

 3. 3. Krister Nordin

  Foto: Nils Petter Nilsson
  Ålder: 47. Klubbar i allsvenskan: Djurgården, AIK. Allsvenska matcher/mål: 306 matcher (222 i AIK)/49 mål (36 i AIK).

  Därför var han en kultspelare: En stenhård och kompromisslös mittfältare som alltid visade vägen med ett hårt spel, men också skön spelförståelse och ett våldsamt skott.

  Gör i dag: Egen företagare, just nu på konsultbasis med Go Sport Travel, Tredje störst på Premier League-biljetter i världen, efter att ha fått sparken från AIK.

  – Det blev ett abrupt slut i AIK. När vi kom tillbaka efter lunchen en dag så blev vi inkallade till vd Thomas Edselius. Han sa att de hade för avsikt att sälja marknadsrättigheterna till Sport Five. Då uppstod arbetsbrist i AIK och vi var arbetsbefriade från den dagen. Jag fick gå på dagen, säger Nordin.

  – Jag fick ett avgångsvederlag som jag är nöjd med. Men det var ingen helt lycklig skilsmässa. Jag hade jobbat tio år kansliet, jag hade även tio år som spelare. De kunde ha gjort det här på ett smidigare sätt.

 4. 4. Miroslaw Kubisztal

  Ålder: 53 år. Klubbar i allsvenskan: Örebro. Allsvenska matcher/mål: 148/58.

  Därför var han en kultspelare: Mystisk, mustaschprydd och måltjuv. Supporterklubben Kubanerna tog sitt namn från "Kuba".

  Gör i dag: Okänd när han värvades till ÖSK 1991 – men blev snabbt ett känt namn. Med 19 mål tog han Örebro till andraplatsen i allsvenskan 1994.

  Flyttade till hemstaden Tarnow i sydöstra Polen efter karriären, där han tillsammans med sin familj driver en restaurang som anordnar bröllopsfester.

  – Gästerna kommer vid femtiden. Sedan äter de och dricker vodka till klockan fyra på morgonen. De är inte kloka. Själv dricker jag bara öl, säger "Kuba" till Offside i "Kultnumret" från 2013.

  Mustaschen? Den rakade han bort två år efter att han flyttade hem.

  – Jag antar att det var min mamma som sa till mig. Du vet, det var modernt förr, nästan alla polska män hade mustasch. Men jag tröttnade. Allt har sin tid.

 5. 5. Arild Stavrum

  Foto: Per Wissing
  Ålder: 43 år. Klubbar i allsvenskan: Helsingborgs IF. Allsvenska matcher/mål: 52/29.

  Därför var han en kultspelare: Måltjuv som kom från ingenstans och tog allsvenskan med storm. Säkrade HIF:s första guld på 58 år – och försvann sedan.

  Gör i dag: Handplockades inför 1998 av Åge Hareide. Vann skytteligan med 18 mål – men AIK vann guldet i sista omgången. HIF fick revansch året därpå när Stavrum sköt guldmålet mot IFK Göteborg– i offside-position.

  – Så länge linjemannen inte vinkar så är man inte offside, skrattar Stavrum.

  Efter utflykter i Aberdeen och Besiktas avslutade norrmannen karriären i Molde 32 år gammal. Arbetar i dag som författare och brinner för att få ungdomar att läsa mer. Har gett ut två kriminalromaner och en serie barnböcker.

  – Jag glömmer aldrig revanschen 1999 med HIF. Hela säsongen var som en repris på 1998, fast den här gången vann vi och inte AIK. Det var så välregisserat att det hade kunnat vara en roman.

 6. 6. Erik Johansson

  Foto: Roger Vikström
  Ålder: 38 år. Klubbar i allsvenskan: Örgryte, Malmö FF, Hammarby. Allsvenska matcher/mål: 210/28.

  Därför var han en kultspelare: Oberäknelig dribbler. Vägrade tumma på sin obestridliga kärlek till den brasilianska fotbollen – oavsett vad tränarna ville.

  Gör i dag: Slog igenom som en av Sveriges största talanger i Öis. Vann senare supportrarnas kärlek i samtliga klubbar. Tvingades lägga av 30 år ung på grund av en fotskada som aldrig läkte. Inget SM-guld men allsvenskt rekord i inhopp (88 stycken) och matcher på bänken (124) för utespelare.

  Arbetar i dag med fotbollsakademin Samba FA som engagerar ungdomar i Stockholms förorter till att spela spontanfotboll.

  – Vi har ungefär tio tusen besök varje år och är 90 ledare som jobbar med akademin. Jag älskar mitt jobb. Tyvärr kan jag inte spela mer än en halvlek på grund av foten. Sen kan jag knappt gå dagen efteråt. Men det är det värt, säger Johansson.

 7. 7. Magnus Lefvert

  Ålder: 48 år. Klubbar i allsvenskan: Hammarby. Allsvenska matcher/mål: 63/3.

  Därför var han en kultspelare: Säger själv att han aldrig trivdes i rampljuset. "Jag tyckte att jag var dålig, att jag var tjock". Men arbetaren slet alltid stenhårt på planen och det märkte supportrarna som älskade sin "Plåtis från Bagis".

  Gör i dag: Helt plötsligt var så Magnus Lefvert tillbaka i Hammarby. Som storsponsor. Hans företag pryder nu framsidan av tröjorna som Kennedy Bakircioglu och kompani springer omkring i. Kickarna han en gång fick i spelartunneln eller på planen hittar vd:n nu i vardagen.

  – När jag slutade så ville jag inte ställa upp på intervjuer och prata om det gamla. Det var tack och godnattmössa. Du får söka adrenalinet på ett annat sätt och jag får kickar av affärer. När vi gör en sådan så skiner jag upp som en sol. Det är som att spela en match. Från karriären så är det mest publiken jag minns. Det är ju fantastiskt att man fick vara med om det, säger Lefvert.

 8. 8. Fabio Augusto

  Foto: Andreas Hillergren
  Ålder: 42 år Klubbar i allsvenskan: Kalmar FF Allsvenska matcher/mål: 45/7

  Därför var han en kultspelare: En – i sitt eget huvud, i bland på planen – superstjärna som stängdes av för doping, flydde Brasilien och via Ryssland hamnade i "lilla" Kalmar.

  Gör i dag: Den största profilen av alla under "brasse-invasionen", som gjorde Kalmar från ett mittenlag till ett topplag. Medverkar i "Kultnumret" i Offside från januari 2013 och berättar om kontrasten att komma till Sverige.

  – När jag också förstod att de inte skulle ge mig en bil röt jag till. Vet du vad de kom med då? En Fiat Punto! Fattar du. Jag skulle köra runt i en jävla tjejbil. Kalmar var inte vana vid att ha med ett proffs att göra, säger han.

  Stundtals briljant. Men också utvisad fyra gånger på 45 matcher i allsvenskan. Efter ett skadefyllt 2007 satte sig Fabio Augusto på ett flygplan till Brasilien mitt i säsongen och kom aldrig tillbaka.

  – Jag kände att Nanne inte längre trodde på mig. Han hänvisade till att jag var skadad och spelade den där Rasmus (Elm) i stället. Så jäkla skadad var jag inte, säger han.

 9. 9. Niklas Skoog

  Foto: Lasse Svensson
  Ålder: 40 år. Klubbar i allsvenskan: Västra Frölunda, Örebro SK, Malmö FF. Allsvenska matcher/mål: 205/87.

  Därför var han en kultspelare: En enastående avslutare. Öste in mål på alla sätt och vis. Ägde dessutom en skön personlighet på planen.

  Gör i dag: Allsvensk skyttekung i Västra Frölunda 1995 – men slog igenom stort i MFF som skyttekung 2003 och SM-guld 2004. Jobbar i dag med skolakademier för MFF. 13-14-15-åringar som går i fotbollsprogram i fem olika skolor.

  – Någon spelare har nog hittat ända fram till A-laget, säger Skoog.

  Han jobbar även på Linnéskolan på eftermiddagar:

  – Jag trivs mycket bra med mitt jobb. Jag får jobba med det jag tycker om och jag får jobba med ungdomar.

  Skoog driver även ett eget företag med en kollega där man säljer bland annat konstgräs och alkomätare.

  – Vi har massor av produkter.

  Tankar på att bli fotbollstränare har funnits.

  – Men jag är inte där ännu.

 10. 10. Håkan Söderstjerna

  Foto: Bertil Haskel
  Ålder: 39 år. Klubbar i allsvenskan: Landskrona. Allsvenska matcher/mål: 29/3.

  Därför var han en kultspelare: När han slog igenom såg många först bara det som saknades, men så snart Håkan satte fart längs kanten var det uppenbart att det här var en mycket skicklig fotbollsspelare.

  Gör i dag: När Landskrona Bois återvände till svensk fotbolls finrum var Håkan Söderstjerna en av de nyckelspelare som under 2002 la grunden till det som bland annat ledde till en sensationell serieledning vid VM-uppehållet. Skador tvingade honom att sluta för tidigt.

  Arbetar i dag som försäkringsrådgivare på en av de stora bankerna och spelar inte längre fotboll annat än vid enstaka tillfällen.

  – Jag har haft tur efter karriären och jag trivs bra med det jag håller på med. Det var inte svårt att sluta på det sättet. Jag var trött på fotbollen sista åren, för det var skador. Träning var förknippat med smärta. I dag håller jag i gång genom att spela tennis, säger Söderstjerna.

 11. 11. Jan Tauer

  Foto: Joel Marklund
  Ålder: 31 år. Klubbar i allsvenskan: Djurgården. Allsvenska matcher/mål: 57/3.

  Därför var han en kultspelare: Den yvige och hårfagre tysken spelade alltid med känslorna utanpå tröjan. Där innanför klappar ännu hjärtat för Djurgården.

  Gör i dag: Fick aldrig nytt kontrakt med Djurgården efter säsongen 2009. Under sina misslyckade sejourer i Grekland och Brage drömde han hela tiden om att få återvända till Djurgården.

  Till slut hittade han hem.

  Efter flera olika projekt har Tauer med familj bosatt sig i Stockholm. Arbetar numera på restaurangpuben Baloo Bar, ett samlingsställe för Djurgårdens supportrar innan matcher. 31-åringen arbetar som "hovmästare". På puben kan du beställa Tauerburgare, Sauer-Tauer (surkol med bratwurst) eller en Power Tauer – en hink med massvis av öl.

  – Jag ska se till att alla mår bra och ha kul. Om någon vill höra några roliga historier så är det bara att fråga mig, säger Tauer.

 12. 12. Tommy Jönsson

  Foto: Andreas Hillergren
  Ålder: 39 år. Klubbar i allsvenskan: Malmö FF, Halmstad. Allsvenska matcher/mål: 351/29.

  Därför var han en kultspelare: Utgjorde alltid ett av allsvenskans bästa mittbackspar – först med Michael Svensson, senare med Tomas Zvirgzdauskas. Lagkapten och kulturbärare i det tysta. SM-guld år 2000.

  Gör i dag: Arbetar som privatrådgivare på Danskebank i Halmstad.

  – Jag pluggade parallellt på högskolan under minsta sista år och visste att jag ville arbeta inom det här området, säger Jönsson.

  Spelade 113 raka matcher mellan 2000-2005. Lade av 2010 efter 304 matcher för HBK i allsvenskan – två mindre än legendaren Torbjörn Arvidsson.

  – Jag brukar skoja med "Tobbe" att jag har mina matcher tidigare i Malmö FF. Det fanns inte kraft och motivation för en säsong till.

  Trots tre A-landskamper och fina meriter stannade han i Halmstad.

  – Jag pratade med klubbar från Norge och Danmark. Men det var aldrig de riktiga storlagen, och aldrig jättemycket bättre ekonomiskt än Halmstad. Man har tänkt tanken om man skulle ha hoppat på någonting. Men det hjälper inte att fundera.

 13. 13. Janne Hellström

  Ålder: 55 år. Klubbar i allsvenskan: IFK Norrköping, Örgryte. Allsvenska matcher/mål: 247/106.

  Därför var han en kultspelare: En av allsvenskans bästa anfallare på sin tid. Tog en böter på 50 000 kronor och avstod ett miljonkontrakt för att stanna i Norrköping.

  Gör i dag: SM-guld och skytteligaseger med Örgryte 1985. Men för alltig en av IFK Norrköpings största. SM-guld och skytteligaseger 1989.

  – IFK var alltid "mitt" lag. Jag var lagkapten i en enda match den säsongen och det var i sista finalmatchen. Det kommer jag aldrig att glömma, säger Hellström.

  Skrev på ett kontrakt värt 1,5 miljon kronor för Iraklis 1988. Men IFK Norrköping vägrade sälja. Hellström fick en böter på 50 000 kronor av Fifa för kontraktsbrott och spelade kontraktslös i allsvenskan ett halvår.

  – Jag blev lite bränd där. Och gick miste om ganska mycket pengar. Det hade varit ett äventyr med Grekland... Men jag mådde alltid som bäst i IFK, säger Hellström.

  Driver i dag Norrköpings Tryckeri och spelar badminton på fritiden.

 14. 14. Hasse Blomqvist

  Foto: Anders Ylander
  Ålder : 40 år Klubbar i allsvenskan : Västra Frölunda och IFK Göteborg. Bidrog även till att ta upp Gais i allsvenskan igen. Allsvenska matcher/mål : 28/5

  Därför var han en kultspelare: Hade sådan brasiliansk teknik och offensiv bekymmersfri inställning till fotbollen att han blev mer älskad av publiken än av sina tränare. Än i dag undrar fotbollsfans hur bra Blomqvist blivit om han fått vara skadefri.


  Gör i dag: Läs intervju med Hasse Blomqvist här.

 15. 15. Ulf Ottosson

  Foto: Tommy Holl
  Ålder: 46 år. Klubbar i allsvenskan: Degerfors, IFK Norrköping, Ljungskile. Allsvenska matcher/mål: 96/29.

  Därför var han en kultspelare: Bruksorten Degerfors fotbollslag stod på toppen – och fick fram sin första stora stjärna. "Mål-Otto" var talangfull som få. Men så var det där brutna benet.


  Gör i dag: Läs intervju med Ulf Ottosson här.